Ciorba cu perisoare de pui este probabil una dintre ciorbele preferate ale copiilor.
Desi mie imi place si dreasa cu suc de rosii , pentru ca toti ceilalti 3 membri ai familiei prefera ciorbele cu smantana, ma adaptez si eu…:)))
Ingrediente Ciorba cu perisoare de pui
- un piept de pui (sa fie mai marisor)
- 3 linguri orez
- o felie radacina telina
- un ardei gras rosu
- un ardei gras verde
- o ceapa marisoara + o ceapa mica
- doi morcovi
- o radacina de patrunjel (potrivita ca marime)
- o radacina de pastarnac (potrivita ca marime)
- 250-300 ml smantana cu 32% grasime
- zeama de la o jumatate de lamaie sau o cescuta (200 ml) bors de putina
- leustean
- patrunjel
- sare
- piper
Preparare Ciorba cu perisoare de pui
Pregateste compozitia pentru perisoare.
Toaca carnea de pui si pune-o intr-un bol impreuna cu doua-trei linguri de orez bine sapalat si scurs, o ceapa mica tocata marunt, un ou si sare dupa gust.
Amesteca bine, energic, circular, pana cand compozitia e bine legata si destul de ferma pentru a putea fi formate perisoare din ea.
Radacinoasele albe (cu exceptia telinei) si morcovul (tocate marunt) pune-le la calit in 2-3 linguri de ulei. Caleste doar putin, cat sa prinda uleiul culoare de la morcov. Ajuta atat la gustul cat si la aspectul ciorbei.
Toarna 3,5-4 l apa.
Inainte de a incepe sa fiarba apa, inmoaie mainile in apa rece si ia din compozitia de perisoare cate putin, formeaza bilute si pune-le in oala. O biluta de carne trebuie sa fie cam de marimea unei nuci mici.
Cand perisoarele s-au ridicat la suprafata apei si apa a dat in clocot, curata spuma formata.
Felia de telina o pui acum, intreaga, si o scoti la final.
Lasa sa fiarba aproximativ 10-15 minute, apoi adauga ceapa tocata marunt si ardeii taiati cubulete mici. Adauga si-o lingura cu sare.
Verifica momentul in care sunt fierte toate legumele. Daca ai ales sa dregi ciorba cu bors de putina da-l in clocot si adauga-l acum. Fierbe timp de 5 minute.
Adauga jumatate din canitatea de verdeata, tocata marunt.
Intr-un bol pune smantana. Ia din ciorba fierbinte si pune peste smantana, treptat, aducand-o la aproximativ aceeasi temperatura cu ciorba. Toarna smantana in ciorba, potriveste gustul de sare si piper si opreste focul.
Daca nu acresti ciorba cu bors ci cu zeama de lamaie, o adaugi acum, la final.
Pui si restul de verdeata si lasi ciorba „sa se potoleasca” 10-15 minute, apoi poti servi.
O alta ciorba care se mananca bine la noi – Ciorba cu coasta de porc si zeama de varza
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun