In zilele reci de iarna ciorba de cartofi cu smantana si afumatura mi se pare cea mai potrivita alegere.
Are un gust inconfundabil si este mancata cu pofta de catre toti ai casei, desi nu-s chiar asa mari fani ciorbe :))
Reteta nu are gramaje exacte, unora le place ciorba mai deasa – si aici fac o paranteza. Ma prapadesc de ras cand imi amintesc ca mi-a povestit o prietena draga ca la inceputul casniciei gatea si sotul ei si fiecare ciorba a lui era o noua tocanita :)))), asa groasa era.
Revenind, unora le place ciorba mai deasa, altii vor multa zeama. Eu o sa va scriu cum am facut-o, dar voi adaptati-o exact asa cum stiti ca va place voua.
Chiar daca in general in ciorbe pun mai multe tipuri de albitura (telina, pastarnac, patrunjel), de data asta n-am vrut sa pun foarte multe, m-am oprit doar la telina.
Ingrediente Ciorba de cartofi cu smantana si afumatura
- 100-200 g afumatura (eu am pus pulpa de porc de casa, afumata, voi puteti pune ce aveti in casa)
- 2 morcovi
- 5-6 cartofi de marimea pumnului
- o felie mare de telina
- o ceapa
- un ardei gras rosu
- 200 ml smantana cu 32% grasime
- un galbenus de ou
- sare
- piper
- ardei iute
- tarhon uscat- 3/4 lingurita
- patrunjel verde – jumatate de legatura
- 40 ml ulei
- 3 l apa
Mod de preparare Ciorba de cartofi cu smantana si afumatura
Spala si curata legumele si taie-le pe toate cuburi.
Pregateste oala in care pregatesti ciorba si incinge uleiul.
Pune afumatura taiata felioare sau bucatele mai mici, ceapa si celalte legume, cu exceptia cartofilor.
Caleste totul timp de 4-5 minute, amestecand usor timp in care legumele se vor inmuia usor.
Toarna apa si potriveste gustul de sare. Din momentul in care ciorba da in clocot lasa sa fiarba la foc mic pentru 15-20 minute, apoi adauga si cartofii. Mai fierbe timp de 15 minute.
Amesteca intr-un bol smantana cu galbenusul de ou si ia din ciorba fierbinte cu polonicul incalzind amestecul inainte de a-l adauga in ciorba. Cand amestecul are aproximativ temperatura ciorbei, opreste focul, toarna si amesteca.
Pune si tarhonul uscat si patrunjelul verde tocat.
Serveste ciorba cu ardei iute.
Sursa mea de inspiratie pentru aceasta ciorba a fost Mihaelar63
ps.nu imi trebuie sfaturi din alea cu ciorbe acrite, nu, nu imi plac ciorbele acrite!
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
Nota: daca doriti ca ciorba sa aiba gust bun, fara a fi totusi prea groasa, adaugati si bucati mari de legume, pe care le puteti scoate la final
Salut Gaby îmi spui te rog frumos câtă apă ai pus la ciorba de cartofi cu smântână.multumesc și succes în ceea ce faci ai niște rețete super
Buna dimineata, Gabriel!
Am pus undeva la 3l.
Dar daca vezi ca e prea „groasa” pentru gustul tau, mai poti pune putin.
Multumesc frumos! Mult bine si tie!