A aparut loboda. Sanatoasa, frumoasa si colorata ;;). Pe timp de iarna „apare” din congelator :-))
Ciorba de loboda si ciorba radauteana sunt preferatele mele.
In alte zone ale tarii ciorbita asta se serveste fara smantana, are o culoare rosie, frumoasa tare, insa noi nu servim ciorbele fara smantana. Singura ciorba ce o servim fara e ciorba de fasole.
Eu va prezint varianta cu cartofi dar puteti sa inlocuiti cartofii cu o cescuta cu orez. Va iesi o ciorba la fel de buna.
[ingredients title=”Ingrediente Ciorba de loboda”]
Avem nevoie de
- ulei
- o ceapa
- un morcov
- o felie radacina de telina
- 5 cartofi
- loboda (dupa preferinta, depinde cat de consistenta vreti ciorba 🙂 )
- tarhon
- leustean verde (eu am pus pasta de leustean)
- patrunjel verde
- 250 ml smantana cu peste 25% grasime
- zeama de la o lamaie
- sare,piper
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare Ciorba de loboda”]
- Curata si spala toate legumele. Loboda curat-o de codite si spal-o bine, in multe ape. Ceapa, morcovul si radacina de telina toaca-le marunt iar cartofii taie-i cubulete.
- Pune putin ulei la incins.
- Adauga ceapa, caleste 2-3 minute apoi pune morcovul si telina. Mai lasa 2-3 minute, amestecand si adauga 3l de apa.
- Da focul la mare iar cand incepe sa fiarba redu focul si lasa legumele la fiert 10 minute. E timpul s-adaugi cartofii.
- Peste alte 10 minute adauga loboda pe care ai taiat-o fasii.
- Lasa sa mai fiarba 10 minute si adauga smantana pe care ai amestecat-o cu o lingura de pasta de leustean, patrunjel verde tocat, zeama de lamaie si tarhon tocat. Daca nu esti sigura de calitatea smantanii, pentru a evita branzirea, adauga cate un polonic din ciorba fierbinte, amesteca si abia apoi adauga in oala cu ciorba.
- Omogenizeaza, lasa sa mai dea un clocot, potriveste gustul de sare si piper si opreste focul.
- Si calda si rece e la fel de buna!
NOTA.Pentru un gust deosebit pisati trei catei de usturoi, ii puneti intr-o strecuratoare pe care-o tineti deasupra oalei cu ciorba si luati cate un polonic din ciorba pe care-o turnati peste usturoi.
[/directions]
Nu am mancat niciodata,dar cred ca-i tare gustoasa.
Arata minunat ciorbita ta! Cam asa o facea si mama , eu am invatat de la ea. E adevarat ca in zona noastra nu se pune smantana, dar de cand am venit mai spre Est, am adoptat obiceiul asta, mi se pare mult mai gustoasa ciorba cu smantana 🙂
Ce minunatie de ciorbita….
Racoritoare si foarte buuna!