mnb

Ciorba taraneasca cu os de porc si legume

ciorba-porc
4.99KVizualizări
0
(0)
Print Friendly, PDF & Email

Nu-mi lipseste ciorbita din frigider, dar de pe blog…da :))

E drept, nu-mi place asa mult sa postez ciorbe, toata lumea stie sa faca, dar ciorba asta a iesit  mult prea buna incat sa nu va zic si voua ce-am pus in ea :).

Eu nu prea gatesc ciorbe in oale de 2-3l ca am de impartit la multe guri :)), asa ca va prezint cantitatile pentru o oala de 5 l.

Acu’…nu zic io ca o fi chiar cea mai sanatoasa ciorba :D, da’ de buna, garantez !

ciorba-porc
ciorba-porc



[ingredients title=”Ingrediente”]

  • doua oase de porc (cu carne muuuulta pe ele) – am avut oasele de la un picior de porc , cand am transat carnea am lasat multa carnita pe ele
  • doua cepe micute
  • o felie de telina
  • jumatate de ardei kapia
  • jumatate ardei gras galben
  • jumatate gogosar
  • un morcov mai marisor
  • 3 rosii
  • 1/2 lingurita boia de ardei
  • 2 foi dafin
  • 2 catei usturoi
  • putin cimbru
  • sare
  • piper
  • 300 gr smantana 25%grasime
  • leusteanpatrunjel
  • fidea cu ou – daca nu vrei cu paste poti inlocui cu 3 cartofiori taiati cubulete si pusi la fiert odata cu rosiile.
  • zeama de lamaie – pentru acrit (sau bord de putina, otet)

[/ingredients]

ciorba-porc
ciorba-porc

 

Pune oasele de porc la fiert in 3-4 l apa cu putina sare.

Lasa la foc mic sa fiarba aproximativ o ora , spumeaza mereu.

Intre timp curata si toaca legumele, ceapa, ardeiul, gogosarul – cubulete, telina pe razatoarea cu ochiuri mari, morcovul felioare subtiri (dupa ce-l tai in doua pe lungime), rosiile decojeste-le si toaca-le pe un tocator de lemn.

Adauga in ciorba pentru inceput morcovul si ceapa, lasa sa fiarba 10-15 minute (tot la foc mic) apoi adauga si restul legumelor (cu exceptia rosiilor) si foaia de dafin.

Mai lasa la fiert 10 minute apoi adauga si rosiile. Intre timp scoate din oala oasele de porc, lasa-le la racit si dezoseaza-le. Adauga in ciorba carnea de pe ele .

Pune si rosiile tocate, mai lasa 5 minute si adauga o mana de fidea.

Potriveste gustul de sare si piper, adauga si boiaua.

Intr-un bol amesteca smantana cu o lingurita pasta de leustean (daca nu ai, poti pune leustean verde, tocat), patrunjel verde, zeama de lamaie, si ia cu polonicul din ciorba fierbinte omogenizand si aducand amestecul la o temperatura apropiata de a ciorbei. Toarna-l in oala cu ciorba si lasa sa mai dea un clocot.

Usturoiul piseaza-l si pune-l intr-o strecuratoare. Pune si putin cimbru maruntit. Ia cu polonicul din ciorba fierbinte (de vreo 3-4 ori) si toarna peste usturoiul pisat tinand strecuratoarea deasupra ciorbei. Trebuie doar sa dea un gust aparte ciorbei, nu-l adauga in oala. 🙂

Opreste focul si pregateste bolurile :P.

Nota.

  • Noua ne plac mai mult ciorbele acrite cu lamaie dar daca voi preferati borsul de putina, renuntati la adaosul de zeama de lamaie si  dati-l in clocot cateva minute inainte de a-l adauga in ciorba.
  • Puteti adauga si tarhon, eu adaug foarte des in ciorbe dar acum chiar nu am simtit lipsa lui, era mult prea buna ciorba, ma temeam sa n-o stric :)))).
  • Puteti adauga si alte legume – conopida, dovlecel, fasole verde.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

9 Comments

    • Am făcut ciorba că la tara , acum 100 de ani . Părinții mei și aia mai mari mergeau la prășit dimineață la 5 , iar baba ( străbunica) punea la fiert oasele in oala de tuci in apa putina cu ” sare treierata de cocos ” și spmuia la ea până cădea carnea de pe oaseleși coastele tăiate cu barda de ” al bătrân” . Mă chema sa gust zeama , pentru că nu mai simțea gustul mâncării ( adevărul este că eu necăjeam de aroma din din prispa casei, și ea simțea asta din experiența). Toate oasele le rodeam mai bine decât Grivei, și apoi le aruncam lui și nu le îngropăm că el. In oala mare de tuci de pe sobă oarba arunca toate legumele , toate tăiate mai mari sau mai mici , iar cepele le stivea cu linguroiul de lemn , doar așa știa că a invartit-o destul. Verdeață și ouăle bătute cu smântână le punea după ce se racorea ciorba, iar acreala o avea de la corcodușe verzi. Tata o aceea mai tare cu oțet și raci (ciușcă mica și rotunda) roși că la el în Bulgaria , iar maica-sa cu zeama de varza. Cei mai buni erau tăițeii de casa , gustoși.

      • Ce randuri frumoase! Ce drag mi-a fost sa va citesc, scrieti tare frumos si cu mult drag fata de bunica <3 Ati avut o copilarie frumoasa 😉

  • Cine m-o fi pus pe mine sa vin la ora asta aici?! Mi-ai facut o pofta… de.. de… de-mi vine sa musc din mouse 😀
    Arata absolut delicios!! Si sunt convinsa ca asa este…

Leave a Reply

5 × three =