Nu stiu de ce aveam impresia ca-i greu sa faci coltunasi cu branza de vaci, tare greu :)) Adica migalos 🙂
Da’ nu-i deloc! Asa fain e aluatul si asa usor se lucreaza incat e ca o terapie sa-l modelezi!
E prima oara cand fac si nu-mi amintesc sa fi mancat in copilarie decat la matusa, mama nu facea desi si ea facea multe, multe dulciuri si bucate delicioase!
Chiar va recomand sa ii incercati, sunt usori, economici, buni tare la gust!
Au placut mult copiilor mei 🙂
Reteta am preluat-o de pe bucataras.ro, de la o doamna tare draga mie, Anisoara <3
Coltunasi cu branza de vaci
- 500 g faina alba
- 1 ou
- 225 g de apa calduta
- 1/2 lingurita de sare
- 500 g branza de vaci
- un ou
- putina sare
- arome – rom, vanilie, coaja de lamaie
- zahar dupa gust
- 50 g unt la temperatura camerei
Mod de preparare coltunasi cu branza de vaci.
In reteta din care m-am inspirat se lucra aluatul in bol, dar eu am preferat sa ma joc direct pe blatul de bucatarie :))
E drept, e mai riscant, un milimetru daca feresti prea multa faina, risti sa se prelinga tot lichidul pe blat, asa ca voi decideti daca faceti pe blat sau in bol.
Uite cum am facut eu.
Am pus toata faina (cernuta) pe blat, formand un mic vulcan. Am facut cu mana o groapa destul de larga si inalta in care am pus oul batut bine amestecat cu apa calduta si cu sarea.
Ajutandu-ma de o furculita, am amestecat usor in centru, luand putin cate putin din centrul fainii, miscand circular. In timpul manevrei amestecul (odata ce tot incorporezi faina) va prinde consistenta, insa daca iei prea mult la inceput risti sa erupa vulcanul :)))
M-am jucat chiar frumos :))
Miscand circular, am incorporat treptat toata faina, iar cand nu am reusit sa mai amestec cu furculita, am inceput sa framant cu mana. Am framantat pentru 10 minute. Treptat aluatul devine neted si moale.
Se acopera si se lasa la odihna pentru 30 minute.
Intre timp am amestecat in bol branza de vaci cu oul, aromele preferate, putina sare si zahar dupa gust.
Pune o oala cu apa (3-4 l apa) la fiert. Pune si 1/2 lingurita sare in apa.
Am impartit aluatul in 2 bucati, am presarat faina pe blat si am intins una dintre bucati, intr-o foaie subtirica.
- Fiind prima oara cand am facut mi-am dat seama intre timp c-o puteam intinde si mai subtire, nu se rupe, nu se desprinde la fiert. Dar data viitoare stiu mai bine 🙂 Tu intinde mai subtire decat vezi in imagine, ca nu-i absolut nicio problema.
Cu rola pentru pizza sau cu un cutit subtire, taie aluatul in patrate – mai mari sau mai mici, cum vrei sa fie coltunasii.
Ia fiecare bucata in palma si pune in mijlocul bucatii putina branza (fie o lingurita, fie 1/2 de lingurita, in functie de cat de mari faci coltunasii). Uneste partile opuse ale aluatului si cu degetele apasa bine, sa sigilezi coltunasul.
Eu scriu mult si detaliat, incat sa intelegeti, insa reteta e foarte simpla!
Pune cotunasii modelati pe o farfurie presarata cu putina faina.
Ia cate 10-15 bucati si pune-le in apa care intre timp fierbe.
Dupa 2-3 minute ridica-i usor cu o lingura de lemn si mai lasa-i 4-5 minute la fiert. Cand furculita intra cu mare usurinta in aluat, atunci coltunasii sunt fierti. Timpul difera in functie de cat de gros ai intins aluatul.
Scoate-i cu o strecuratoare, pune-i intr-un vas adanc si, cat sunt inca fiebinti, pune untul si amesteca usor.
Distribuie coltunasii in farfurii , pune peste ei smantana si presara zahar tos.
Foarte buni!
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun