Cornete sau Rulouri cu crema de vanilie – unul dintre deserturile cu care cuceresti pe oricine! De la mic la mare, de la copil la varstnic, toata lumea le-a laudat! Pentru aspect, pentru gust, pentru fragezimea cornetului si pentru finetea cremei. Le recomand din suflet! Par migaloase, dar daca le faci cu drag, asa cum le-am facut eu, nu ti se va parea deloc greu. Reteta am preluat-o de la Beatricia, dragalasa priceputa dupa reteta careia am pregatit si tortul cu ciocolata. Desi facea si mama cornete cand eram acasa, grozav de delicioase si alea, am aflat niste secrete pe care vi le voi scrie in reteta si care schimba total textura cornetului.
Ingrediente Cornete sau Rulouri – pentru 32-36 bucati
Formele folosite au 11 cm si baza de 3,5 cm.
- 200 g unt nesarat
- 200 g smantana fermentata (cu 25% grasime am folosit eu)
- 420 g faina alba
- zahar tos
- un ou
Ingrediente crema de vanilie
- 5 galbenusuri
- 400 ml lapte
- 35 g amidon de porumb
- 200 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat sau o lingurita vanilie
- 200 g unt
edit: am facut de curand reteta si am pus 500 ml lapte, 3 galbenusuri, 40 g amidon si doar 160 g zahar; a fost mai mult decat suficient!
In plus
- ciocolata alba si ciocolata cu lapte pentru glazura
- alune/nuci/fistic macinat/macinate
Mod de preparare Cornete sau Rulouri cu crema de vanilie
Pune intr-un robot de bucatarie faina si untul rece, taiat cubulete. Mixeaza usor, in cateva etape scurte, pana cand amestecul e nisipos.
- Daca nu ai un robot incapator, pune totul intr-un bol si ajuta-te de un tel para, din inox (sfarma cu el untul, omogenizeaza ) sa amesteci bine, tocand untul si cautand sa ai bucati cat mai mici in amestec. Ideea e sa nu atingi cu mana amestecul deoarece vei incalzi untul.
Transfera amestecul (daca ai folosit robot) intr-un bol si adauga smantana rece.
Amesteca rapid, cat de putin posibil, pana cand omogenizezi amestecul.
- In niciun caz NU FRAMANTA! Vei dezvolta glutenul care va face ca aluatul sa nu mai fie fraged. Cauta sa aduni, sa apesi, fara sa framanti aluatul, facand lucrul asta in cel mai scurt timp posibil.
Aduna aluatul, imparte-l in 2 bile si acopera-le cu folie alimentara.
Da-le la frigider pentru o ora.
Intre timp pregateste crema – o gasesti insotita de imagini si aici – crema de vanilie
Pui intr-un vas cu fund dublu (eu folosesc un ceaun de tuci) galbenusurile, zaharul si amidonul. Adaugi 50 ml lapte si omogenizezi energic cu-n tel para.
Pui si restul laptelui amestecand circular, apoi pui vasul pe foc.
Amesteci continuu, in special in partea a doua a fierberii, cand incepe sa se ingroase, amestecand energic cu telul. Cand s-a ingrosat ca o budinca o iei de pe foc si mai amesteci putin, adaugi vanilia, apoi o acoperi cu folie alimentara si o lasi sa se raceasca.
Mixezi untul spuma, apoi iei cate 2 linguri din budinca rece si adaugi peste unt mixand continuu.
Procedezi la fel pana cand termini toata budinca.
Crema este gata si o poti folosi sau o pastrezi la rece.
Cu cat sta maimult la rece, cu atat devine mai ferma, asa ca dac-o vrei pentru rulouri sau eclere, las-o la frigider 30-40 minute.
Coacere rulouri
Preincalzeste cuptorul la 200 grade.
Scoate o bila de aluat de la rece.
Infaineaza blatul de lucru si intinde foaia de aluat uniform, dandu-i o grosime de aproximativ 2mm.
Taie fasii de aluat de 2 cm si ruleaza-le pe formele de rulouri pe care in prealabil le-ai uns cu ulei.
Aseaza-le intr-o tava mare tapetata cu hartie pentru copt.
Bate bine un ou si pensuleaza cu el cornetele. Presara putin zahar tos, apoi da tava la cuptor, pe treapta din mijloc si coace cornetele pentru 15-20 minute sau pana cand sunt usor rumene. Eu le-am copt 18 minute.
Lasa-le sa se racoreasca usor, pentru 5-10 minute, apoi scoate-le cu grija rotind usor cornetul pe forma.
Procedeaza la fel cu tot aluatul.
Pregateste in 2 vase ciocolata topita (daca nu ai ciocolata pentru glazuri, pune in ciocolata o lingurita de unt si una de apa si abia apoi topeste pe baie de abur sau la microunde). Adu la indemana si alune/nuci/fistic macinat/macinate.
Ia fiecare cornet rece si trece-i baza prin glazura calda, apoi prin alune macinate.
Aseaza cornetul in pozitie verticala, pentru a se raci si intari glazura.
Cand ai terminat acest pas, pune crema intr-un pos si umple cornetele.
Serveste fie pe loc, fie a doua zi – pentru cine rezista…:)))
Excelente!
- 200 g unt nesarat
- 200 g smantana fermentata (cu 25% grasime am folosit eu)
- 420 g faina alba
- zahar tos
- un ou
- Ingrediente crema de vanilie
- 5 galbenusuri
- 400 ml lapte
- 35 g amidon de porumb
- 200 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat sau o lingurita vanilie
- 200 g unt
- In plus
- ciocolata alba si ciocolata cu lapte pentru glazura
- alune/nuci/fistic macinat/macinate
Ma gasesti si pe: Retete Papa Bun
Multumesc pentru retete .Te rog sa le afisezi pe toate pentru ca la unele spui ca reteta o gasim in primul comentariu si defapt nu e.Eu nu am gasit.Scuze poate nu stiu dar chiar nu o gasesc.Inca o data multumesc
Cu drag!
La fiecare reteta intotdeauna las link in primul comentariu.
Cand nu gasesti la o reteta linkul, scrie-mi mesaj privat pe facebook si-ti las cu drag acolo.