mnb

Cornulete de post cu bors

4.16KVizualizări
0
(0)

N-am facut Cornulete de post cu bors de foarte multi ani. Imi aminteam ca erau bune, fragede, dar exact, exact nu le-as fi ghicit gustul.

Participand de curand la un eveniment unde urmau sa vina multi copii, m-am gandit ca aceste cornulete (fiind post) s-ar preta tare bine si nu m-am inselat.

M-am oprit la reteta Laurei Laurentiu si-au iesit perfect.

  • Nuanta usor bruna a aluatului se datoreaza faptului ca n-aveam suficient ulei in casa si am completat cu ulei de masline si am adaugat si jumatate de lingurita pudra de vanilie, care a inchis si ea usor nuanta.
  • Deci ale voastre, daca respectati reteta, vor fi albe.

cornulete-de-post-cu-bors-2

Ingrediente

  • 550 g faina (eu folosesc Raftul bunicii, faina tip 000)
  • 8 g drojdie uscata
  • 240 ml ulei
  • 200 ml bors
  • o lingurita sare
  • 50 g zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • umplutura – rahat, nuca sau un gem mai gros amestecat cu nuca macinata
  • zahar pudra vanilinat, pentru pudrat

cornulete-de-post-cu-bors

Mod de preparare Cornulete de post cu bors

Intr-un bol amesteca drojdia cu zaharul si 2-3 linguri din faina. Adauga putina apa calda, cat sa obtii un amestec molicel. Lasa-l la loc caldut pentru 10 minute, pana cand se formeaza la suprafata bule.

Intr-un bol mare pune faina impreuna cu coaja de lamaie, zaharul vanilat si sarea si formeaza o gropita in mijlocul amestecului.

Toarna amestecul cu drojdie (dupa ce au trecut cele 10 minute), apoi borsul, pe care l-ai lasat in prealabil sa ajunga la temperatura camerei, iar la final uleiul.

Cu o lingura de lemn amestecati aluatul pana la omogenizarea ingredientelor.

Framantati apoi doar putin asigurandu-va ca totul este omogen. Nu insistati cu framantatul!

Este nevoie doar cat sa omogenizati, atat!

Aluatul va fi moale, nu va speriati, dar elastic, gras, nelipicios. Nu va avea consistenta obisnuita a aluaturilor de cornulete sau foi.

Adunati aluatul intr-o bila si acoperiti cu folie alimentara.

Cornulete de post cu bors

Lasati pentru 30 de minute.

Intre timp pregatiti gemul amestecat cu nuca – aveti grija ce gem folositi, el prin coacere se va incalzi si va curge daca este prea lichid. Mai bine testati, umpleti doar 2-3 cornulete si vedeti cum se comporta la cuptor.

Taiati bucatele rahatul, rupeti bucatile de nuca mari – depinde cu ce ati ales sa umpleti.

Dupa cele 30 de minute impartiti aluatul in 8 bile egale.

  • Mie mi-au iesit 64 de bucati, daca doriti mai putine injumatatiti ingredientele

Fiecare bila o modelati intr-un rotund aproximativ perfect :)) apoi luati pe rand cate una si o intindeti cu sucitorul, intr-o foaie de aproximativ 20-23 cm, pe blatul curat si bine uscat.

Impartiti fie in 6, fie in 8.

  • Daca impartiti in 6 va va fi mai de ajutor daca umpleti cu gem, ca puteti acoperi bine umplutura.

La baza mare  a  fiecarei parti puneti umplutura – bucatele de rahat, nuca, gem cu nuca – apoi rulati dand forma de cornulet.

  • Eu nu am avut rabdare sa le fac egale, era ora 21 cand le pregateam 😀

Asezati cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt iar intre timp preincalziti cuptorul.

Coaceti cornuletele pe treapta 3 (la mijloc) la 180 grade (fara ventilatie) pentru 20-25 minute. Cornuletele trebuie sa fie rumene pe talpa si sa vedeti si la capete ca s-au „maronit” usor.

  • Urmariti prima tava sa vedeti exact cat dureaza

Cat sunt fierbinti le luati unul cate unul si le treceti prin zahar pudra. Daca se racesc zaharul nu se mai lipeste bine de ele.

Asa-i ca faceti si voi pentru colindatori? 🙂

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Lasă un răspuns

one + 20 =