mnb

Cornuri a la Luca

1.8KVizualizări
4.2
(5)

De cand am vazut reteta asta pe bucataras, la draga mea prietena Panacris, mi-am dorit s-o incerc. M-a atras  faptul ca-s sarate, ca-s apetisante si chiar modelarea mai „inestetica”.  Nu imi plac intotdeauna preparatele cu  aspect impecabil, masurate la milimetru. Uneori tocmai cele  imperfecte ma atrag ca un magnet, cum a fost in cazul acestei retete de Cornuri a la Luca. Din ce zice Cristina, cornurile astea se gasesc la o anumita patiserie si ea a incercat sa le pregateasca acasa, respectand compozitia cornurilor. La fel am facut-o si eu, modificand foarte putin reteta ei.

Voi scrie la final si cateva observatii.

Cornuri cu sunca

Ingrediente aluat

  • 600 faina alba
  • 150 ml lapte + 150 ml apa
  • o lingura zahar
  • o lingura rasa sare
  • 5 g drojdie uscata sau 15 g drojdie proaspata
  • un galbenus
  • 50 g unt
  • 2 lg ulei

Pentru umplut

  • Branza Gouda
  • jambon
  • ketchup

In plus

  • un ou
  • parmezan ras
  • seminte – mac sau susan

Cornuri a la Luca

Preparare aluat Cornuri a la Luca

Daca folosesti drojdie proaspata, pune-o intr-un bol impreuna cu putina apa calda si 2 linguri de faina, amesteca bine si lasa 15 minute la crescut.

Daca folosesti drojdie uscata, amestec-o din start cu faina cernuta.

Pune zaharul  in laptele amestecat cu apa si pune la incalzit.

Intre timp pune intr-un bol mare faina cernuta, drojdia crescuta sau drojdia uscata, untul moale, galbenusul si sarea.

Toarna deasupra laptele usor caldut, in care ai amestecat sa se dilueze zaharul.

Amesteca bine compozitia si incepe sa framanti, pentru a obtine un aluat elastic, nelipicios, pe care-l framanti pentru 10 minute, pe blatul de lucru presarat cu faina. Adaugi treptat si uleiul.

In functie de puterea de absorbtie a tipului de faina folosit, poate fi necesar sa mai adaugi fie faina fie lapte cald. Pui aluatul intr-un bol.

Acoperi vasul cu-n servet curat si lasi la loc cald pana cand aluatul isi dubleaza volumul.

Rastorni aluatul pe blatul inainat si-l imparti in doua.

Preincalzesti cuptorul la 170 grade, program cu ventilatie.

Te ajuti de putina faina pe care o presari pe blat si pe sucitor si intinzi o foaie rotunda, nu foarte subtire, de aproximativ 28-30 cm.

O imparti in 6 triunghiuri egale. E simplu s-o portionezi cu taietoru pentru pizza sau cu o spatula pentru aluat.

Pe fiecare triunghi pui cate o lingurita de ketchup si intinzi uniform. Asezi cate o felie de jambon, una de cascaval si iei apoi varful triunghiului, il treci peste umplutura si-l bagi dedesubt (vezi foto). Poti face asta atunci cand le muti in tava, e cel mai simplu – iei in mana, treci varful dedesubt, pui in tava.

Bati bine un ou cu furculita.  Ungi toate cornurile, apoi presari putin parmezan ras si putin mac.

Introduci tava in cuptor si coci pe treapta din mijloc, pentru 18-20 minute sau pana cand s-au rumenit frumos. La mine a durat 18 minute.

Note:

  • Eu am folosit jambon pentru ca tocmai primisem un pachet, insa puteti folosi sunca sau orice alt mezel va place; 3 bucati le-am facut cu muschi afumat, de casa
  • Alegeti o branza care nu se topeste foarte repede; Cristina folosise branza topita, insa eu nu cumpar niciodata, asa ca nu aveam si am pus Gouda. Cred ca merge si telemea rasa. Foarte putin din branza a curs din cornuri, insa exact cand le-am scos, fierbinte am tras-o cu lingurita lipind-o de cornuri sau trecand-o peste umplutura. Mare pacat sa se piarda branza aia rumena.
  • Parmezanul e optional. Bineinteles, da gust bun acestor Cornuri a la Luca, insa puteti si doar sa le ungeti cu ou si sa presarati seminte.

 

Aluat cornuri sarate

Cornuri cu jambon

Cornuri a la Luca

 

Cornuri a la Luca

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.2 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Un comentariu

Lasă un răspuns