Foarte, foarte usor de facut si atat de adaptabile atat pentru dulciuri cat si pentru aperitive! Fragede, tin mult pregatite dinainte (pastrate la loc uscat), extrem de gustoase, aceste cosulete pentru mini tarte nu te tin mult timp in bucatarie, insa creeaza retete de deserturi si aperitive care dau tare bine pe platourile asortate.
Ingrediente cosulete mini tarte – aprox 56 bucati
- 250 g unt cu 82%grasime
- 3 oua
- 100 g zahar
- un varf cutit sare
- o lingurita amoniac
- 3 linguri lapte
- 3 linguri smantana
- 600-700 g faina alba
pentru varianta sarata, renuntati la zahar; puneti doar putina sare, dupa gust
Preparare Cosulete pentru mini tarte
Mixeaza spuma untul intr-un bol larg, Adauga zaharul si mixeaza in continuare, pana ce acesta din urma se topeste.
Adauga ouale, unul cate unul, mixand dupa fiecare.
Adauga amoniacul diluat in lapte, omogenizeaza si pune si smantana.
Omogenizeaza bine si adauga faina, dar nu pe toata, ci treptat. Adauga o parte si amesteca cu lingura, mai pune o parte, apoi renunti la lingura si framanti cu mana.
Aluatul pe care-l obtii trebuie sa fie moale dar ferm, nelipicios, asa cam cum e plastelina.
Din acest motiv cantitatea de faina din reteta nu poate fi exacta, unele tipuri absorb mai mult lichid, altele nu, de aceea adaugi treptat pana cand ajungi la consistenta potrivita.
Acoperi si dai deoparte pentru 20 de minute.
Pregatesti forma de mini tarte si o ungi bine cu o pensula, cu ulei.
Iei o biluta de aluat, o pui in forma bine incinsa si o coci la flacara, la foc mic, pentru aproximativ 3 minute, invartind forma pe ambele parti. Acum vezi daca aluatul e bun asa cum l-ai pregatit sau daca mai necesita faina.
- Primul meu test mi-a aratat ca e prea moale compozitia, asa ca am mai pus putina faina. Testezi tot cu cate 1-2 bilute pana potrivesti perfect aluatul.
Iei apoi bucatele de aluat 17 grame si le modelezi in bilute. – pe mine m-a ajutat fiica-mea la asta <3
Imbraci plita aragazului in folie de aluminiu (eu am uitat) pentru ca va curge grasime.
Infierbanti bine forma, pui cate 7 bilute per tura si le coci la foc mic pana cand se auresc frumos. In primele 30 de secunde tii stransa forma, altfel aluatul in loc sa se intinda pe peretii formei, va creste in grosime. Nu le faci maro, nu le lasi crude, doar usor rumene – aurii, asa cum le vezi in imagini.
- In functie de puterea aragazului tau, timpul poate fi diferit, la mine o tura a durat in medie 3 minute, timp in care am invartit forma pe ambele parti (cam cate 30 de secunde pe fiecare parte, pana cand erau gata)
Le scoti cu grija din forma, cu varful unei furculite si continui la fel cu bilutele de aluat ramase.
Facand cate 7 bucati o data, coptul pentru cosuletele de mini tarte cu crema de vanilie, a durat o medie de 35-40 minute.
- Pregateste o laveta curata la indemana si mai sterge cand si cald forma la exterior – se scurge grasime.
Cosuletele de mini tarte fiind pregatite, te ocupi de creme dulci sau umpluturi sarate.
Pe facebook ne vedem pe – Retete papa bun
- Ingrediente cosulete mini tarte – aprox 56 bucati
- 250 g unt cu 82%grasime
- 3 oua
- 100 g zahar
- un varf cutit sare
- o lingurita amoniac
- 3 linguri lapte
- 3 linguri smantana
- 600-700 g faina alba
Buna ziua, unde se găsesc aceste forme pt mini tarte?
Buna!
Eu am cumparat-o de la o fata care vinde pe facebook.
Acesta e linkul contului – https://www.facebook.com/davidutz.hainutechic