Imi doream de mult timp sa incerc covrigi bavarezi acasa, insa sa fie o reteta pe care s-o pot lasa pe blog, asa cum spunea fiica-mea cand era mica – „S-o fac si eu copiilor mei cand voi fi mama!” <3. Asa ca, daca prima incercare mi-a placut, dar nu m-a convins, a doua mi-a placut maxim si v-am adus-o si voua. Reteta nu-mi apartine, n-am inventat eu covrigul bavarez :))), e inspirata de pe youtube, dar v-o recomand, pentru ca e testata si reusita, nu dai gres cu ea. Bineinteles, ingredientele pot diferi la gramaj, din cauza faptului ca tipurile de faina au putere de absorbtie diferita, cuptoarele pot necesita alte setari, pentru ca nu-s identice sub nicio forma, insa eu va voi scrie exact cat am folosit, exact cat am setat cuptorul si voi adaptati dupa cum stiti ca lucreaza ingredientele si aparaturile voastre.
Iti poate parea o idee mai migalos procedeul de preparare, dupa ce citesti reteta, dar cand te obisnuiesti, o sa vezi ca-i simplu si frumos 😉
Ingrediente Covrigi bavarezi – pentru 20-21 covrigi (poti face si jumatate, normal)
- 1 kg faina alba (eu am folosit tip 650, dar e la fel de bine si tip 000)
- 14 g drojdie uscata (nu ma intrebati daca e ok si drijdia proaspata, ca n-am incercat)
- 20 g sare
- 600-650 ml apa rece
- 60 ml ulei (poti pune unt daca nu tii post)
Pentru fiert
- 2 L apa
- 2 linguri cu varf bicarbonat de sodiu
Pentru presarat
- mac
- susan
- sare mare
- diverse seminte
Preparare Covrigi bavarezi
Recomand sa faci aluatul la un robot sau o masina de paine, pentru ca e un pic mai mult de framantat. In caz ca n-ai asa ceva, poti framanta si la mana, bineinteles.
Pentru inceput pune faina cernuta in bolul robotului/masinii si amestec-o cu sarea. Adauga drojdia uscata, uleiul si apa rece si porneste framantarea. Trebuie sa framanti aluatul pentru aproximativ 15 minute, la masina/robot, sau vreo 20-25 minute la mana. Cum testezi aluatul? Iei o bucatica cu varful degetelor, o faci cat de subtire poti, apoi tragi, simultan, de 4 colturi opuse. Daca devine subtire si semitransparenta, fara a se rupe, e gata (vezi foto)
Puterea de absorbtie a fainii difera, in functie de tipul folosit, asa ca trebuie sa ai la indemana in plus atat faina cat si apa, sa plusezi in caz ca e nevoie. Aluatul obtinut trebuie sa fie ferm, nelipicios, elastic, foarte placut la framantat – asemanator cu consistenta plastelinei.
Aduni aluatul intr-o bila mare si il pui intr-un bol pe care l-ai uns putin cu ulei. Acoperi si lasi 15 minute.
Rastorni apoi aluatul pe blatul curat si il imparti in bilute de 80-83 grame, pe care le pui pe o tava unsa cu ulei. Le acoperi cu folie alimentara si te apuci de modelat.
Iei fiecare bila si o aplatizezi intr-o forma ovala, apoi bucata de aluat obtinuta o faci sul. Incepi sa invarti sulul cu ambele maini, pe blatul curat (fara faina, fara ulei) pana cand intinzi un snur lung de aproximativ 60 cm, care sa fie doar o idee mai gros la mijloc decat la capete.
Dai sulului forma de covrig, asa cum vezi in imagni.
Pregatesti o tava in care pui hartie de copt sau covoras de silicon si transferi covrigii bavarezi formati. Ii acoperi cu folie alimentara sau hartie de copt si dai tava la frigider pentru o ora.
Cand mai sunt doar 10 minute de stat la frigider, pune o oala cu 2 l de apa la fiert. Cand a dat in clocot pune bicarbonatul si lasa sa fiarba 5 minute.
Coacere Covrigi bavarezi
Preincalzeste cuptorul la 220 grade, program cu ventilatie.
Scoate tava de la rece si ia cate 3 covrigi si plonjeaza-i in apa cu bicarbonat. Lasa-i cate 30 secunde pe fiecare parte, apoi scoate-i cu o spumiera pe tava tapetata cu hartie de copt si pune la fiert a doua tura.
Presara peste ei mac, susan si putina sare mare.
Optional, cresteaza foarte putin suprafata covrigului, acolo unde e o idee mai gros sulul de aluat; am observat ca la unii covrigi acea crapatura se formeaza de la sine. Oricum nu e obligatorie
Introdu tava la cuptor, pe treapta din mijloc si coace covrigii pentru 13 minute. Dupa 10 minute vei vedea ca-s rumeni si frumosi, dar daca-i scoti, desi vor fi buni si asa, vor fi moi. Daca-i mai lasi, vor capata o crusta subtire crocanta, grozav de buna.
Bineinteles, tu iti cunosti cuptorul si stii exact cum coace, dupa testarile mele astaea au fost timpul si temperatura perfecte. Covrigii trebuie sa „sune a tare” :)) daca lovesti cu degetul in ei. Nu te teme, nu vor fi tari, doar crusta va fi crocanta si bunaaa!
Binenteles, vei servi si calzi, pentru ca nu te vei putea abtine 😀
Pe facebook ne vedem la Retete papa bun
Bună, dna Gabi. Am încercat și mi-au ieșit foarte bine. Alor mei le-a plăcut și vor să repet reteta. Eu i-am copt în tavă, nu pe grătar. Așa trebuia?
Buna! Ma bucur mult ca v-au iesit bine!
Sigur, in tava trebuia, asa cum ati facut si cum e si in pozele mele.
Se pot coace si pe gratar, dar trebuie cuptoare speciale.
Duminica frumoasa!