mnb

Cum prepar eu frisca pentru ornat/umplut

11KVizualizări
4.3
(18)
Print Friendly, PDF & Email

Nu stiu ce frisca naturala ati gasit voi care sa se mixeze perfect, sa n-aiba adaos de prafuri sau creme de branza, pentru a putea sprita cu ea aveline, trandafiri si alte modele din frisca, pe torturi.

Eu recunosc, n-am gasit :), asa c-am recurs la un compromis, unul cam gustos :))

Amestec frisca lichida (care nu imi place in mod deosebit la gust) cu smantana naturala fermentata, in proportie de 1:1 , frisca astfel obtinuta fiind si buna la gust si mixata impecabil 🙂

De data asta am folosit-o pentru a umple niste rulouri din foietaj, dar in general e frisca cu care fac retete de torturi.

Reteta editata 2023 – vezi completarile in text

frisca

Ingrediente varianta 1

  • 200 ml frisca lichida indulcita sau nu – Pilos, Megle, Hulala, LaDORNA
  • 200 smantana pentru gatit cu 25%grasime. Eu am aici un producator local si-n general de acolo ma aprovizionez, dar am facut si cu smantana LaDorna si cu Zuzu si a iesit la fel de buna
  • o lingura si 1/2 zahar pudra (daca frisca lichida nu e indulcita, pun mai mult zahar)
  • o lingurita esenta rom sau vanilie (care va place mai mult)
  • o lingura zeama lamaie

cand doresc sa dau o tenta galbuie pun putin sofran 🙂

optional – intaritor frisca

 

edit 2023 :

Ingrediente varianta 2

  • frisca Pilos de la Lidl
  • zahar pudra
  • zeama de lamaie

 

 

frisca pentru tort
Mod de preparare

  1. Pune intr-un bol toate ingredientele.
  2. Amesteca-le usor cu o lingura.
  3. Introdu paletele mixerului si incepe sa mixezi initial la treapta cea mai mica, pana ce frisca e spumoasa si omogena, apoi mareste viteza si mixeaza pana obtii consistenta necesara. NU DUREAZA MULT! Asa ca nu exagera cu mixatul, risti ca frisca sa devina mult prea legata.
  4. Pune-n posh si spriteaza dupa inspiratie.

Varianta 2

Edit 2023

Dupa multe cautari, am gasit frisca care se mixeaza perfect si e absolut delicioasa!

Pun bolul si paletele mixerului la congelator, pentru 15-20 minute – poti lasa si 30.

In bolul rece pun frisca rece si mixez 30 secunde, sau pana cand frisca creste usor in volum si devine pufoasa.

Pun apoi zahar pudra, dupa gust, si mixez in continuare. Nu am o cantitate exacta de zahar, depinde la ce folosesc frisca, asa ca uneori o fac mai dulce, alteori mai putin. Gustati dupa ce adaugati zaharul si mixati putin  si decideti daca mai puneti.

Adaug intre timp zeama de lamaie, 2-3 linguri (uneori si mai mult, chiar si zeama de la o jumatate de lamaie, daca fac cantitate mai mare) si mixez pana cand frisca se mixeaza complet, e ferma si cremoasa.

Iese perfect. Dar sa nu exagerati, totusi, cu mixatul, pentru ca se transforma in unt.

rulouri-frisca

 

tort-zmeura

 

tort-tradafir-2

frisca

As prefera ca cei care nu folosesc frisca vegetala, sa se abtina :D. Oricum nu voi raspunde comentariilor respective. Nu indemn pe nimeni la nimic, poti conuma exact ce doresti tu, daca pot fi de folos, ma bucur, daca folosesti numai produse  Bio, sa fii sanatos!

 

Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa bun

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.3 / 5. Vote count: 18

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

18 Comments

Leave a Reply

one × three =