Nu stiu ce frisca naturala ati gasit voi care sa se mixeze perfect, sa n-aiba adaos de prafuri sau creme de branza, pentru a putea sprita cu ea aveline, trandafiri si alte modele din frisca, pe torturi.
Eu recunosc, n-am gasit :), asa c-am recurs la un compromis, unul cam gustos :))
Amestec frisca lichida (care nu imi place in mod deosebit la gust) cu smantana naturala fermentata, in proportie de 1:1 , frisca astfel obtinuta fiind si buna la gust si mixata impecabil 🙂
De data asta am folosit-o pentru a umple niste rulouri din foietaj, dar in general e frisca cu care fac retete de torturi.
Reteta editata 2023 – vezi completarile in text
Ingrediente varianta 1
200 ml frisca lichida indulcita sau nu – Pilos, Megle, Hulala, LaDORNA
200 smantana pentru gatit cu 25%grasime. Eu am aici un producator local si-n general de acolo ma aprovizionez, dar am facut si cu smantana LaDorna si cu Zuzu si a iesit la fel de buna
o lingura si 1/2 zahar pudra (daca frisca lichida nu e indulcita, pun mai mult zahar)
o lingurita esenta rom sau vanilie (care va place mai mult)
o lingura zeama lamaie
cand doresc sa dau o tenta galbuie pun putin sofran 🙂
optional – intaritor frisca
edit 2023 :
Ingrediente varianta 2
frisca Pilos de la Lidl
zahar pudra
zeama de lamaie
Mod de preparare
Pune intr-un bol toate ingredientele.
Amesteca-le usor cu o lingura.
Introdu paletele mixerului si incepe sa mixezi initial la treapta cea mai mica, pana ce frisca e spumoasa si omogena, apoi mareste viteza si mixeaza pana obtii consistenta necesara. NU DUREAZA MULT! Asa ca nu exagera cu mixatul, risti ca frisca sa devina mult prea legata.
Pune-n posh si spriteaza dupa inspiratie.
Varianta 2
Edit 2023
Dupa multe cautari, am gasit frisca care se mixeaza perfect si e absolut delicioasa!
Pun bolul si paletele mixerului la congelator, pentru 15-20 minute – poti lasa si 30.
In bolul rece pun frisca rece si mixez 30 secunde, sau pana cand frisca creste usor in volum si devine pufoasa.
Pun apoi zahar pudra, dupa gust, si mixez in continuare. Nu am o cantitate exacta de zahar, depinde la ce folosesc frisca, asa ca uneori o fac mai dulce, alteori mai putin. Gustati dupa ce adaugati zaharul si mixati putin si decideti daca mai puneti.
Adaug intre timp zeama de lamaie, 2-3 linguri (uneori si mai mult, chiar si zeama de la o jumatate de lamaie, daca fac cantitate mai mare) si mixez pana cand frisca se mixeaza complet, e ferma si cremoasa.
Iese perfect. Dar sa nu exagerati, totusi, cu mixatul, pentru ca se transforma in unt.
As prefera ca cei care nu folosesc frisca vegetala, sa se abtina :D. Oricum nu voi raspunde comentariilor respective. Nu indemn pe nimeni la nimic, poti conuma exact ce doresti tu, daca pot fi de folos, ma bucur, daca folosesti numai produse Bio, sa fii sanatos!
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
18 comentarii
„As prefera ca cei care nu folosesc frisca vegetala, sa se abtina :D. Nu indemn pe nimeni la nimic, daca pot fi de folos, ma bucur, daca folosesti numai produse Bio, sa fii sanatos!” …Mi-a placut enorm fraza asta! 🙂
Si eu recurg la combinatia asta cand am nevoie de frisca cu o textura ferma,iar smantana-i da un gust foarte bun.
Decat sa arunc preparatul,mai bine apelez la un compromis.
Tocmai de aceea te intrebasem, ai zis ceva de smantana naturala de la producatori locali, dar nu m-am gandit ca faci referire doar la smantana de gatit :). In orice caz, combinatia e super !
Eu folosesc numai frisca lichida naturala ;LA DORNA,, si iese f bine doar ca trebuie sa stii cind sa te opresti din batut,ii pun un pic de intaritor de frisca si este si buna la gust si sanatoasa.
Smantana naturala=smantana fermentata?
si eu am aceeasi problema cu frisca, recunosc, nu e destul de cremoasa incat sa pot face diverse forme
E tare, sta bat dar nu reusesc sa o „modelez”
„As prefera ca cei care nu folosesc frisca vegetala, sa se abtina :D. Nu indemn pe nimeni la nimic, daca pot fi de folos, ma bucur, daca folosesti numai produse Bio, sa fii sanatos!” …Mi-a placut enorm fraza asta! 🙂
:))))))
pup Rox.
Seara frumoasa!
Bine punctat Gabytzo!!! La fel le combin si eu..ne descurcam cu ce avem si putem, nu?! Pup fata dragalasa :*
Multumesc Danutzo!
Si eu pe toti 3! >:d< Duminica frumoasa!
Si eu recurg la combinatia asta cand am nevoie de frisca cu o textura ferma,iar smantana-i da un gust foarte bun.
Decat sa arunc preparatul,mai bine apelez la un compromis.
Da, am vazut ca mai pui si tu cate putina smantana, dar in proportie de 1:1 juri ca-i naturala, asa de buna e la gust.
Sunt convinsa ca in proportie de 1;1 e foarte gustoasa.
Eu nu am gasit smantana suficient de grasa ca sa pot sa pun mai multa.
Multumesc frumos ptr sfaturi!
Ma bucur c-am putut fi de ajutor!
Ai incercat si cu smantana cumparata de la taran, cea vrac ? Pupici, Ela
Nu cred ca mi-ar placea cu aia, are un gust prea…nu stiu, a mancare :)))
Aia imi place in ciorbe, cu mamaliga, etc, n-as baga-o-n frisca pentru ornat.
Tocmai de aceea te intrebasem, ai zis ceva de smantana naturala de la producatori locali, dar nu m-am gandit ca faci referire doar la smantana de gatit :). In orice caz, combinatia e super !
E vorba de un producator local ce are fabricuta, e o smantana grasa si buna dar fara gust specific celei de la tarani :-*
Mie nu mi-a ieșit niciodată doar cu frișcă lichida.o sa încerc reteta ta
Abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂
Eu folosesc numai frisca lichida naturala ;LA DORNA,, si iese f bine doar ca trebuie sa stii cind sa te opresti din batut,ii pun un pic de intaritor de frisca si este si buna la gust si sanatoasa.
Am cumparat si eu ieri. O s-o incerc cu intaritor.
Sarbatori linistite!
Smantana naturala=smantana fermentata?
si eu am aceeasi problema cu frisca, recunosc, nu e destul de cremoasa incat sa pot face diverse forme
E tare, sta bat dar nu reusesc sa o „modelez”