mnb

Cum se prepara caramelul

10.7KVizualizări
4.2
(68)

c17Este cineva care nu iubeste caramelul? Dar si mai bine-i sa stii Cum se prepara caramelul 😉

In prajituri sofisticate, ca topping pentru inghetate, clatite sau alte deserturi, ori simplu, mancat cu lingurita :)), nu zic niciodata „nu” atunci cand imi este pus in fata 🙂

Iar cand nu ma serveste nimeni 😛 imi prepar eu acasa reteta de caramel 😉

caramelCum se prepara caramelul?

  • 200 ml frisca lichida (Hulala, Megle, Pilos)
  • 200 gr zahar tos
  • o lingura unt
  • un varf cutit sare (daca vreti mai mult e foarte bun si asa 😉 )

 

reteta-caramelMod de preparare Caramel

  1. Am pregatit o craticioara cu coada lunga (nu stiu daca va iese bine daca nu-i lunga coada)
  2. Am pus zaharul si-am pus cratita pe foc. Am amestecat usor pana s-a topit zaharul si a capatat culoarea chihlimbarului). Aveti grija, nu-l lasati sa se inchida prea tare la culoare pentru ca se amaraste.
  3. Am dat craticioara deoparte de pe foc (da, da! craticioara aia cu coada lunga :))) ) si-am pus untul, am amestecat si-am adaugat frisca.
  4. Am pus cratita inapoi pe foc, am dat focul la mic  si am amestecat usor cu lingura. Zaharul devine o mare caramea :)), da’ o invartiti acolo pana se dilueaza complet. Adica aproximativ 5 minute.
  5. Am oprit focul, am pus sarea si-am lasat sa se racoreasca cam 10 minute, apoi am luat cratita si-am pus-o intr-o alta cratita mai mare, cu apa rece. ps. va pacalesc, am pus dopul in chiuveta si acolo am pus-o in apa rece, da’ parca da mai bine daca zic c-am pus-o-n alta cratita :)))caramel-recipe
  6. Am inceput sa frec cu lingura in sens circular, energic, pana ce caramelul a inceput sa pocneasca usor, asa ca la serbet (trebuie sa fie liniste sa puteti auzi :))). Doar de cateva ori a fost suficient. Caramelul devine astfel mai gumat, asa cum il vedeti in dulciurile din comert, gen Twix. Amestecati pana ce capata consistenta dorita si se deschide usor la culoare.
  7. Dupa racire caramelul se mai ingroasa, la frigider se intareste chiar bine, dar foarte simplu-l faceti din nou fluid punand borcanasul in care l-ati turnat intr-un vas cu apa fierbinte.

 

caramel-recipe-1salt

10.01.Nota
In seara asta am facut o alta portie de caramel, de data asta intr-o cratita cu fund dublu (aia cu coada lunga era ocupata :))).A fost necesar sa il las sa fiarba 8-9 minute, nu 5 .
Deci, daca atunci cand frecati cu lingura in caramel si el e complet racit si nu devine gros si gumat ca-n imagine, il mai fierbeti 3-4 minute :), sau daca il pregatiti intr-o cratita cu fund mai gros il lasati din start 8-9 minute.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.2 / 5. Vote count: 68

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

10 comentarii

  • Pozele sunt foarte frumoase dar e pacat sa le dati oamenilor informatii false. Hulala si Megle sunt inlocuitori vegetali pentru frisca (asa cum e margarina pentru unt), pe care daca tot insistati sa ii folositi ar fi bine sa ii denumiti ca atare.
    Frisca este prin definitie „stratul de smântână proaspătă, care se ridică la suprafața laptelui nefiert după câteva ore de la mulgere și care, bătută cu telul impreuna cu zahar, devine spumoasă”.

    • Irina, pe cutia de Hulala scrie – „Hulala – Frisca UHT”.
      Eu am scris frisca lichida. Unde e informatia falsa?
      Daca le scriam oamenilor frisca naturala si eu foloseam Hulala atunci s-ar fi putut discuta de informatii false. Nu am specificat daca e sau nu naturala, am zis ca-i lichida 🙂

      • In toata reteta cred ca te-ai pierdut…imi spui cand pui frisca aia asa comentata de visitatori mai jos??? Informatii inutile in reteta te fac sa pierzi firul retetei…oricum daca imi zici voi incerca si aceasta reteta…

        • Reciteste, te rog, mai cu atentie 🙂
          scrie clar la punctul 3 – Am dat craticioara deoparte de pe foc (da, da! craticioara aia cu coada lunga :))) ) si-am pus untul, am amestecat si-am adaugat frisca.

  • Arata perfect! Indiferent de tipul de frisca, important este sa nu uitam de zahar pe foc ( aviz amatorilor) :)))).
    Sincer, debate-ul asta legat de ingrediente, ma oboseste! Fiecare este liber sa aleaga orice ingredient/ inlocuitor, chiar nu vad cu ce s-a indus in eroare. Poate doar imaginile astea care iti dau senzatia ca poti sa intinzi mana si sa atingi :))))))))) asa un fel de iluzie…
    Atat timp cat se vinde iaurtul cu colorant provenit de la gandaci, cred ca fiecare este dator si liber sa cunoasca niste caracteristici ale produselor puse spre comercializare si sa aleaga in consecinta.
    In rest, caramelul rulz!:)))))

  • M-am gandit la caramelul tau de vreo doua ori. Ca e super tare ca si consistenta. Am facut alta reteta ca ma grabeam si mi-a parut rau. O sa il scriu in caietul meu de retete (sa, am si d’aka LOL) ca tare bine ti-a iesit! Pup o fata frumoasa!

  • Daca o las mai mult timp pe foc ajunge la consistenta unei caramele? Asta vreau sa obtin. Daca da, cate minute sa o las pe foc? Se poate pune smantana naturala? Cat % grasime sa contina?

    • Buna seara, Ramona.
      Nu am lasat-o niciodata mai mult la fiert, dar, teoretic, cu cat o lasi mai mult, cu-atat devine mai gumata si mai tare.
      Smantana ar trebui sa fie smantana pentru frisca gen LaDorna.

Lasă un răspuns

fourteen − 9 =