Pentru mine o dulceata buna trebuie sa aiba, pe langa gustul aromat, si o culoare care sa i se potriveasca. De aceea aleg intotdeauna sa prepar portii mici, portiile mari necesitand fierbere indelungata risca sa-si piarda din culoarea vie data de fructe.
Dulceata de capsuni este una dintre preferatele mele. O ador alaturi de-o cana cu lapte si paine cu unt .


[ingredients title=”Ingrediente dulceata de capsuni”]
- 1 kg capsuni
- 800 gr zahar
- 200 ml apa
- o lamaie
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare dulceata de capsuni”]
- Spala capsunile trecandu-le pe sub jetul cu apa rece.
- Curate-le de codite si de eventualele capsune mai putin sanatoase . Dupa curatare au ramas 800 gr. Taie-le cubulete.
- Intr-un vas cu fund dublu pune zaharul si apa.
- Pune vasul la foc mic pe aragaz. Amesteca usor cu o lingura de lemn.
- Fierbe siropul pana trece proba picaturii – pune intr-o canita apa rece si ia cu lingura din siropul fierbinte. Lasa siropul sa se scurga inapoi in vas iar ultima picatura care se prelinge pe lingura las-o sa cada in canita cu apa rece. Daca se imprastie instant, siropul mai trebuie fiert pana in momentul in care ultima picatura de pe lingura ramane ca o perluta in apa rece. La mine a durat cam 14 minute pana cand siropul era legat.
- Opreste focul si adauga capsunile si jumatate din lamaie, feliata.
- Pune capac deasupra vasului si lasa-l timp de o ora.
- Dupa o ora pune din nou vasul la foc mic si ferbe dulceata in functie de consistenta pe care-o doresti. Eu am mai fiert-o aprox. 50 minute. Daca o doresti mai legata o mai lasi 10-15 minute. Verifici cat e de legata dulceata de capsuni punand o linguritza pe-o farfurioara si dand-o la rece pentru 5 minute.
- Aproape de final adauga si zeama stoarsa din lamaia ramasa.
- Pune dulceata fierbinte in borcane spalate si uscate in cuptor.
- Capseaza borcanele, pune-le cu capacul in jos si lasa-le peste noapte acoperite cu o patura.
[/directions]


Superba culoare,dar mult prea dulce pentru mine.De aceea prefer sa folosesc zahar gelifiant,isi pastreaza culoarea si folosesc putin zahar.Pupici
Multumesc Die!
Arata fantastic, de culoare nici nu mai vorbesc, pupici :*
Si io, Danutzo!
Arata de nota 1000 ….voi incerce si eu reteta!!!
Multumesc Camy!
Am mai facut inca o portie si-am lasat-o cu cateva minute mai mult sa fiarba, c-o vreau mai grosutza, pentru clatite.
Te pup! Zi frumoasa!
Multumesc de reteta Gabi!….am facut de capsuni si de cirese si au iesit ft. bune!
Pupici!