Desi imi plac eclerele in toate felurile si cine ma stie, stie si asta :)), totusi cele mai bune mi se par in combinatie cu frisca. Cand n-au frisca, parca lipseste ceva. Iar fix pe sufletul meu sunt combinatiile – crema de vanilie si frisca sau crema de cafea si frisca . Indiferent ca le faci si glazura de ciocolata sau le pudrezi cu zahar pudra, sunt absolut delicioase! Iar in reteta asta de coji am cea mai mare incredere 🙂 Eclere cu crema de vanilie frisca si ciocolata
Coji eclere pentru Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata – 28 bucati
- 150 ml lapte
- 150 ml apa
- 150 g unt
- 210 g faină
- 15 g zahar
- putina sare
- 330 g ou (de data asta am pus 6 oua si au avut 300 g in total si, dupa cum vedeti, au iesit perfect si asa)
Mod de preparare coji perfecte pentru eclere
Preincalzeste cuptorul la 170 grade, program normal, sus/jos.
Pune intr-un vas apa, laptele, untul, zaharul si sarea. Pune la foc mic vasul.
In momentul in care a dat in clocot amestecul, ia vasul de pe foc, pune faina, toata o data, si amesteca energic.
Pune vasul inapoi pe foc si mai amesteca timp de 2-3 minute, sau pana cand pe fundul vasului se prinde o pelicula alba.
Lasa la racorit 4-5 minute, amestecand usor sa scoti aburul (amestecul sa nu mai fie fierbinte cand il atingi cu degetul) , apoi incepe sa pui ouale, unul cate unul, amestecand cu telul dupa fiecare pana-l incorporezi, apoi treci la urmatorul. Eu am facut asta la robot.
Pui aluatul intr-un posh, montezi un dui steluta mai marisor si spritezi in tava tapetata cu hartie de copt batoane pentru eclere de aluat, de 10-11 cm, tinand posul inclinat la 45 grade. Cu degetul umed apasa varfurile formate la final.
Este tare util un covoras de silicon de pus in tava. De cand le prepar pe acel covoras chiar se vede diferenta.
Introduci tava in cuptorul preincalzit, pe treapta din mijloc si coci cojile pana cand sunt crescute, maronii – undeva la 35-40 minute. Eu cam 40 le las.
Opresti cuptorul, le scoti si le invarti rapid, fierbinti, si le gauresti co scobitoare pe fund – 2-3 gaurele – sa iasa aburul din interior.
Crema de vanilie
- 550 ml lapte
- 55 g amidon de porumb
- 3 galbenusuri
- 7-8 linguri zahar
- 100 g unt
- 250 g mascarpone
- jumatate fiola esenta vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
- un varf cutit sare
Mod de preparare Crema de vanilie
Pune intr-un vas cu fund dublu, cele 3 galbenusuri, impreuna cu amidonul, sarea si zaharul. Adauga, putin cate putin, laptele, amestecand cu un tel pentru, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Pune vasul pe foc si amesteca continuu, la foc mic, pana cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca. Opreste focul, lasa un minut apoi adauga untul taiat cuburi si esenta. Amesteca usor pana la omogenizare.
Acopera-l cu folie alimentara si lasa-l sa se raceasca. Daca nu-l acoperi se formeaza deasupra o pojghita care se va usca.
Cand este complet rece pune mascarpone apoi baga mixerul la viteza mica si amesteca doar pana la omogenizare.
E minunata crema! Iti vine s-o mananci cu lingura!
Frisca pentru Eclere cu crema de vanilie frisca si ciocolata
- 400 ml frisca Pilos (o gasiti la Lidl)
- zahar pudra – 3-4 linguri sau dupa gust
- zeama de la jumatate de lime sau lamaie
Tine un bol larg si paletele mixerului pentru cel putin 30 minute la frigider sau la congelator.
Scoate, pune frisca rece, zeama de lamaie si zaharul pudra. Mixeaza intai la viteza mica, pana cand frisca creste in volum si devine pufoasa, apoi mareste viteza si mixeaza, pana cand frisca devine ferma. Ai mare grija, daca faci cu robotul acest pas, sa nu scapi prea mult si sa se transforme in unt.
Glazura
- 200 g ciocolata cu 54% cacao
- 4 linguri ulei
Topesti ciocolata intr-un bol metalic, impreuna cu uleiul, pe baie de abur, pana la omogenizare.
Asamblare Eclere cu crema de vanilie frisca si ciocolata
Tai eclerele cu rabdare pe jumatate. Pui crema intr-un pos si in altul frisca. Spritezi in fiecare coaja de ecler (care este baza) alternand. Asezi capacul si apesi usor.
Cu o pensula de patiserie trece usor peste fiecare ecler ciocolata topita, apoi lasa-le la rece.
Ne vedem si pe facebook – Retete papa bun