Imi plac fagurii extrem de mult. Si sa-i fac si sa-i mananc :))) Fel de fel de umpluturi am incercat de-a lungul vremii pentru a-i umple, dar cele mai potrivite mi se par crema de lamaie si varianta de azi, faguri cu crema caramel. Ii poti pregati pentru aniversari, weekend, Candy Bar, serbari, fiind dragalasi si eleganti, multi, spornici, usor de transportat si buni. Se pot face atat in forma pentru aragaz, cat si in forma electrica. Daca folositi o forma electrica, cautati sa fie una mai marisoara, astfel incat atunci cand puneti compozitia si inchideti, sa puteti face forme rotunde.
Ingrediente faguri – pentru 58-62 bucati (perechi)
- 6 oua
- 100 ml ulei
- 120 ml lapte
- 7 g praf de copt (sau amoniac; eu am pus praf de copt)
- 400 g faină alba
- 200 g zahar (eu am pus 165-170)
- putina sare
Ingrediente crema caramel
- 500 g mascarpone
- 4-5 linguri generoase lapte condensat caramelizat (aprox 300-400 g, dupa gust)
Mod de preparare Faguri cu crema caramel
Mixeaza intr-un bol ouale impreuna cu putina sare, pana cand devin spumoase.
Adauga zaharul si mixeaza in continuare, la viteza mare, pana cand amestecul devine cremos, zaharul s-a diluat si ouale si-au dublat volumul.
Adauga apoi, pe rand, uleiul, laptele, mixand usor, iar la final faina cernuta impreuna cu praful de copt. Mixati usor cateva secunde, pana la omogenizarea aluatului pentru faguri.
- In reteta erau 450 g faina alba, dar eu stiu ca faina folosita de mine are putere mare de absorbtie si am pus din start doar 400 g,
- Compozitia trebuie sa aiba consistenta ca si cea de chec, asa ca daca vedeti ca e prea moale, mai puneti si celelalte 50 g; in caz contrar lasati asa ca mine, 400 g.
Pregateste forma sau aparatul pentru faguri – in functie de ce ai.
Infierbant-o bine si pensuleaza-o apoi cu ulei.
Ia din compozitie cu lingurita si pune in forma.
Lasa cateva secunde (2-3), inchide capacul formei si coace fagurii uniform, pe ambele parti, la foc mic spre mediu, pana cand ii rumenesti usor.
Asa cum am zis, depinde in ce ii coaceti, forma, aparat.
La primele ture o sa va lamuriti exact cat de multa compozitie trebuie sa puneti, daca este necesar sa fie mai groasa sau mai subtire si care e timpul optim pentru coacere, incat sa obtineti fagurii perfecti.
La final ii grupati in perechi, ca la gradinita :)), doi cate doi, in functie de dimensiunile obtinute.
Faguri cu crema caramel
Crema caramel e cea mai simpla crema si atat de aromata si buna!
In bolul robotului/mixerului, pune mascarpone si un varf cutit sare.
Mixeaza la viteza medie pana cand se ‘desface’si capata consistenta, apoi adauga, pe rand, cate o lingura de lapte condensat caramelizat, mixand continuu.
Dupa ce ai pus 4 linguri pline, gusta si vezi daca vrei sa fie crema mai aromata si mai dulce. Daca doresti, pui ca mine, 5 linguri, daca nu, sunt ok 4 sau 6, in functie de propriile gusturi.
Pune din crema intr-un pos larg, cu dui steluta si spriteaza pe jumatate dintre faguri. Pune deasupra celelalte ramase, apasand usor.
Acopera vasul cu faguri cu crema caramel cu folie alimentara si lasa pentru cateva ore la rece. Bineintele, poti si servi pe loc cateva, de pofta 😉
Pe facebook ne vedem la – Retete papa bun