Galuste pentru supa – Galuste pufoase de gris
Desi stiam ca supa de pui cu galuste place foarte mult copiilor, evitam s-o fac prea des pentru ca nu-mi ieseau bine galustele 🙂 Fie erau prea tari si automat crude in interior (nu se patrundeau suficient) fie mi se imprastiau in supa. O data-mi ieseau, o data nu…
Si intr-un fel e destul de logic, nu toate ouale au aceeasi marime incat sa adaugi de fiecare data exact aceeasi cantitate de gris. Nu intotdeauna nimeresti perfect consistenta compozitiei…
Asa c-atunci cand am vazut intr-un comentariu pe facebook un sfat cu ouale cantarite (fara coaja!) si pus gram pe gram cantitatea de gris (gris exact aceeasi cantitate ca si ouale ), am incercat extrem de increzatoare.
Si de-atunci n-am mai schimbat reteta si n-am mai dat gres NICIODATA cu galustele. Ies PERFECT de fiecare data, fara praf de copt, fara ulei, fara albus spuma, pur si simplu ou, gris si sare.
Bineinteles, le puteti intai incerca separat, fierte in apa, pana cand va convingeti ca ies bine, dar tot mai bune-s fierte direct in supa.
In reteta de azi eu le-am fiert in apa doar sa v-arat cum le fac, niciodata nu aveam timp sau lumina buna atunci cand pregateam supa cu galuste.
Ingrediente Galuste pentru supa – Galuste pufoase de gris
- 2 oua – 80 grame, cantarite in bol, fara coaja – eu am avut oua de casa
- 80 grame gris („Raftul bunicii” folosesc eu) – exact cum am scris in introducere, cat cantaresc ouale fara coaja atat sa cantareasca si grisul
- un varf de lingurita sare
Mod de preparare galuste
Sparge ouale intr-un bol si bate-le cu o furculita.
Adauga grisul, putin cate putin, amestecand continuu circular (ca la maioneza)
Pune si sarea, dupa ce ai adaugat jumatate din cantitatea de gris.
La inceput amestecul e mai molicel (nu foarte!) Da-l la frigider pentru 5-7 minute.
Cand il scoti vei vedea ca grisul s-a umflat si compozitia s-a ingrosat mai bine.
Da supa la foc mic si, cu ajutorul unei lingurite umezite in supa, ia din compozitie si pune usor galuste in supa.
Daca vrei sa le dai o forma frumoasa(eu nu tin neaparat la acest aspect 😀 ) plimba compozitia dintr-o lingurita in alta, dandu-i o forma lunguiata si abia apoi pune-n supa.
Lasa la fiert la foc mic, pentru 15 minute. La jumatatea timpului le poti intoarce usor. Pune capac , ferit usor, si mai lasa-le la fiert pana expira timpul. Opreste focul si lasa-le acoperite complet cu capac inca 10 minute.
Am taiat una cu lingura, sa vedeti si in interior ce uniform e fiarta.
edit 04.02.2020 : aceeasi reteta de galuste, fierte in supa de pui de casa
Am fiert bucati de gaina (pulpele si spatele) cu o jumatate de telina, o radacina de patrunjel, 2 morcovi , o ceapa si sare.
Carnea am facut-o cu smantana si usturoi, cu mamaliga, iar in supa am fiert minunatele astea 🙂
Galustele le-am facut din 125 g ou (cantarit fara coaja), 125 g gris si sare dupa gust
👏
Le voi face foarte curand,saptamana viitoare avand in plan o supa de gaina.
Nu totdeauna imi ieseau perfecte asa ca………
Multumesc!!
Buna seara, Elena!
Poate revii sa-mi spui cum au iesit 😉
O seara frumoasa!
Oul se cântărește cu coaja!! Am făcut fără coaja, dar s-au spart galustele în supa, fiind prea moale compoziția.
Nu, fara coaja.
Am facut reteeta asta cred ca de 20-30 ori si nu s-au spart niciodata. Dupa ce lasi sa treaca 5-7 min la frigider, cand termini de facut compozitia, aceasta nu mai este moale, grisul se umfla.
Trebuie sa fii atenta sa urmezi toti pasii exact asa cum am scris.
daca va uitati mai jos la comentarii, alta persoana scrie ca au iesit tari
deci undeva se greseste, nu stiu unde, pt ca nu se poate dupa aceeasi reteta mie sa imi iasa perfect, uneia tari, alteia moi
<3
Bună seara
La mine au ieșit tari galustele după aceasta rețeta
Buna seara, Ioana!
1. facut aceasta reteta de cel putin 20-30 ori, respectand exact ce am mentionat in reteta si de fiecare data au iesit perfect.
2. nu am inventat-o eu, am preluat-o si daca mie mi-au iesit, ar trebui sa iasa oricui.
3. nu am de unde sti ce ati gresit
Saptamana cu spor si bucurii!
Eu fac găluştele de grisi: 1 ou, 3 lingura gris, 1 lingura ulei ,puțina sare şi puțin bicarbonat. Batem cu furculița oul şi aştept 10 minute dacă compoziția e moale mai pun jumătate de lingura de gris. Poftă bună.
Eu fac găluștele 1_2_3_ și nu dau gres niciodată.1 ou- 2 lg de ulei – 3 de gris,nu aștept ,răcoresc puțin ciorba dau focul mic sau pun putina apa rece ,le pun in oala și mai fierb 8-10 min.
Uneori difera grisul, ori e mai fin, ori mai granulat. Am observat ca in aceasta situatie si galustele ies un pic diferite.
Cel fin se umfla mai repede, cel grosier are nevoie de 2-,3 minute in plus.