Ca sa va pot arata ce culoare frumoasa are, am bagat degetelul si-am desenat pe farfurie. Si pentru ca tot era rosu..ce puteam desena decat..o inima , fie ea si din gem de prune :-)))))
revin cu reteta
Cand am citit reteta si am vazut ca se fierbe-n doua zile, am stiut SIGUR ca va fi cea ma the best.
De ce?
Pai mi-am amintit de toamna trecuta.
Tocmai pusesem pe foc, pe la vreo 3-4 , sa fac o ciorba de afumaturi.
Carnita era fiarta, pusesem legumele, cand suna telefonul.
– Merg la Dorna, vii cu mine?
– Nu pot, am ciorba pe foc.
– Ce conteaza? Opreste-o si hai!
:))))
Oprit ciorbita, plecat la plimbare.
Am venit destul de tarziu..ciorba a ramas asa {blush}
Am continuat-o a doua zi (intocmai ca gemul asta :))) )
Cand a mancat Cezar ciorba (el fiind un mofturici care ..rar nu comenteaza la ceva 😛 ) a zis :
– E cea mai buna ciorba pe care-am mancat-o vreodata.
Morala. Ce incepi azi, lasa pe maine, ca iese mai bine :))))
Nu as putea scrie o reteta fixa, cu cantitati batute-n cuie sau timp obligatoriu de respectat.
Daca reteta spunea ca se pun 350 gr zahar per kg prune, pai eu am pus 1 kg la 5 kg prune.
Erau destul de coapte si de dulci , nu am simtit nevoia sa pun mai mult.
Am spalat bine prunele, le-am scurs si le-am curatat de samburi.
Intr-o cratita mare, cu fund dublu, le-am pus la fiert. FARA ZAHAR!
Le-am fiert timp de doua ore , la foc mic, amestecand la inceput mai des pana au lasat zeama,apoi mai rar.
Am oprit focul, am pus capac si am lasat pentru a doua zi.
Am pus iar la fiert adaugand si zaharul. Daca sunt suficient de zemoase nu-l adaugati, mai fierbeti asa si-l puneti mai la sfarsit; ale mele fiind deja coapte si dulci, a trebuit sa pun zaharul.
Am amestecat destul de des, n-am vrut sa risc sa-l afum.
Fierbeti pana ajunge la consistenta pe care o doriti. Eu l-am fiert inca o ora si jumatate.
L-am pus fierbinte in borcane curate pe care le-am bagat intr-o patura groasa.
Nu am idee cum se pastreaza in camara. Puteti sa-l fierbeti putin mai mult daca-l pastrati timp indelungat.
Uhuu… 😀 ce bine arata, parca e dulceata de capsuni sau de zmeura. Nu credeam ca iese culoarea asta la gem de prune 🙂
Felicitari 🙂
Foarte bun este gemul de prune.Si noua ne place Te pup!
Cristi, daaaa.
Nici eu nu am vazut gem asa de frumos ca al meu :)))) decat la Maniacu’.
Cred ca e cel mai tare la capitolul asta. Toate le-am facut dupa ideile lui.
Eu stiam ca gemul de prune..e..maro :)))
Diamar, pup si eu si multumesc.
Frumos… pe langa gem ne-ai oferit si inima ta. Pup!
Frumos… pe langa gem ne-ai oferit si inima ta. Pup!
Frumos… pe langa gem ne-ai oferit si inima ta. Pup!
Tare harnicuta!Eu o sa ma imprumut de la tine::)Buna tre sa fie daca nu te-ai abtinut sa bagi degetul:)
:)))) Nu-mi vine sa cred ! Gaby asa am procedat si eu, am pus seara tarziu la foc si am zis ca nu stau toata noaptea sa pazesc , am reluat dimineata, mi-a iesit o minunatie de gem si o culoare bestiala, de nu mi-a iesit asa niciodata. Poate ca ai dreptate, daca incep azi las pe maine ca iasa mai bine :))) Puup cu drag!
Arata excelent si intr-adevar are o culoare superba gemul. Yummy!
Eu n-am apucat sa fac, dar mi-a dat mama de la ea citeva borcane 😀
Arata excelent. Mai ales ca ai lasat prunele bucati!
Pupici!
Frumoasa culoare intradevar, bun gem.
Puuuuuuuuuuuuuuuup!
faina culoarea…dar pt mine tot magiunul e The best!
So….e mai bun decit magiunul? 😀
Arata super ! o sa tin minte morala.. mi se pare inteleapta ! auzi, dar functioneaza si-n cazul lenei? pun ciorba, brusc apare d-na aia, sting focul si trag un pui de somn… a doua zi incep iar.. ce zici.. cat pot s-o tin asa? 😉 te pup .. si astept reteta.
Wow!!! Exceptional arata despre gust ce sa mai discutam cred ca e cel mai minunat!!!! Pup cu drag Gabytza!
ce culoare frumoasa are!
Arata de zile mari gemul asta…da’ reteta nu pui ? :)..sunt curioasa ce soi de prune ai folosit..din pacate magiun anu asta nu cred ca fac 🙁 asa ca m-as multumi si cu gem… ca al tau 🙂
Pupici ..si..astept 🙂
Bestiala culoarea,sunt sigura ca-i un deliciu!Pupici!
Imi amintesc cand mancam gem de prune facut de mama 🙂 Ea nu il lasa pe a doua zi, dar stii cum e, pe a doua zi se intrepatrund mai bine aromele. Sarmalele sunt intotdeauna mai bune a doua zi 🙂
„Ce incepi azi, lasa pe maine, ca iese mai bine :))))” Sau lasa pe poimaine poate nu mai trebuie. :)))))
foarte frumoasa culoarea gemului si tareeee morala.de retinut cand ma loveste lenea las pe „maine”,nu pe motiv de lene ci ca sa iasa mai bine.pupicei
bestiallllllll super si morala 😉
pupici
Tare harnicuta esti draga mea! Ca o furnicuta ai inceput deja sa umpli camara!
Sara si Miki, daaa, am o inima de prune :)))
Va pup.
Teo, e foarte bun, am zis! :))
Adela, vezi ca e bine uneori s-o lasi pe alta data?:)))
Alexandrina, multumesc si pup.
Maya, daca stiam ca are mama ta…ceream si eu :d :))
Duminica frumoasa!
Medi, tu de unde stii? Zi repede :)))
Alice, ambele.
Tu la magiun le dai inainte prin robot/masina, fierbi fara zahar? Sau cum?
Zi tot!:))
Antonina, nu exagera :)))
Ruxy, pup cu drag si multumesc.
Alinutika, multumesc frumos.
Jurnaldegospodina, cred ca sunt ceea ce se numesc popular „perje” nu prune de alea la care nu poti scoate samburele.
Eu o sa mai fac.
Flory, multumesc.
Duminica frumoasa!
Mihaela , nici eu nu l-ammai facut pana acum dupa reteta asta dar nici nu-mi iesea culoarea asa frumoasa.
Pup.
Miha, la cat mananca ai tai gem..;))sigur nu mai trebuie :)))
Sarah, ma bucur sa te revad.Pup.
Amoush , {blush}:)))
Te pup.
Fancy Cake, e doar inceputul.
Mai am multe de facut dar..incet incet…
Pup.
Ce bine merge cu o cana de lapte…………..super ,pupici Gabytzule
ffff buna !!!!!
Cred ca inteleg acum de ce ai ales prunele la provocarea pe luna august :))
Pentru ca nu iti mai vine sa te desparti de ele.
IMI PALCE, arata foarte bine.
N-as vrea sa fierb 2 zile 🙁