Sa va spun povestea recenta a acestor gogosi pufoase?
-As face azi gogosi.
-Nuuu, stii ca noua nu ne prea plac.
-Ok, o sa fac doar din 500 g de faina, daca voi nu vreti.
Fac gogosi. Danut mananca 8!, Mona 5!
-Poftim? Da’ parca voua „nu va plac gogosile!
-Aaa, da’ tu nu faci des, noi am mai mancat prin alte parti si nu prea ne-au placut si credeam ca asa-s si ale tale, da’ astea da! Astea ne plac!
Nu-i asa ca-s dragalasi? :))
Bune, ma! Da’ bune rau!
Da’ parca se si vede din imagini, asa-i? :))
- 550-600 g faina
- 50 g unt
- 250 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 25 g drojdie proaspata
- ½ lingurita sare
- 2 linguri zahar
- un plic zahar vanilat
- o lingurita coaja rasa lamaie
- ulei pentru prajit
Mod de preparare gogosi pufoase
Pentru inceput puneti intr-un bol drojdia impreuna cu zaharul si amestecati bine, pana la lichefiere. Adaugati laptele cald si o cantitate de faina, astfel incat prin omogenizare sa obtineti un amestec de consistenta smantanii, (aprox 100g faina) Lasati amestecul la loc cald, pana-si dubleaza volumul (10-15 minute)
Topiti untul si-l lasati sa se raceasca.
Intr-un bol mare puneti restul de faina, galbenusurile, aromele, sarea. Cand amestecul de drojdie a crescut, il adaugati alaturi de celelalte ingrediente si incepeti usor sa framantati. Cand incepe sa se prinda de mana, adaugati, treptat, untul topit si ajutandu-va de acesta framantati timp de 10 minute. Daca e cazul si aluatul este prea moale sau prea tare (trebuie sa fie elastic, nelipicios, de consistenta asemanatoare plastelinei, doar o idee mai moale) adaugati, dupa caz, fie inca putina faina, fie lapte cald.
Dupa cele 10 minute, in care ati obtinut un aluat elastic, acoperiti bolul cu-n servet curat si-l lasati la loc cald pentru aproximativ o ora.
Cand aluatul a crescut frumos, il rasturnati pe blatul infainat. Intindeti cu sucitorul o foaie de grosimea unui deget. Decupati gogosile cu gura unui pahar pe care o treceti de cateva ori prin faina. Acoperiti aluatul de gogosi decupat, cu un servet curat, subtire, usor si mai lasati 30 de minute.
Gogosi pufoase
Pregatiti o tigaie larga si incingeti in ea ulei. Nu trebuie sa puneti exagerat de mult, nu veti praji gogosile in baie de ulei complet, acesta trebuie sa ajunga doar pana la jumatate din grosimea gogosii (aproximativ) in timpul prajirii.
Nu puneti din start multe gogosi la prajit, testati asa:
Puneti doar 2, vedeti cam la ce temperatura si cat timp se fac aurii, le scoateti, rupeti una si testati. Nu doriti nici gogosi maro, nici crude, asa ca atentie la acest pas pentru a obtine gogosi si frumoase/aurii si bune. Cand ati stabilit corect cum sa lasati focul si cat sa le lasati, abia atunci treceti la prajirea lor in transe mai mari, de 8-10 gogosi. Oricum trebuie sa va miscati repede, sa nu le ardeti. Puneti gogoasa la prajit cu partea care a stat pe blat in sus.
Scoateti gogosile cu o paleta cu gauri, intr-o strecuratoare mare. Le puneti apoi pe blat si le pudrati cu zahar pudra. Nu le treceti prin zahar, trag prea mult si sunt prea dulci. Pudrate e cel mai bine.
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
Pregatite de Ancuta Cosma
Oare se pot face și în cuptor? Ca eu pe căldură asta nu încing uleiul nuci sa ma plătești! 😁
Da, dar nu mai ies gogosi :-*