mnb

Lapte de pasare

5.06KVizualizări
1
(1)
Crema fina de vanilie, galbenusuri, lapte si zahar…ce sa iasa rau? E delicioasa, pe scurt. Reteta asta de lapte de pasare e super rapid si simplu de facut. Cu doar cateva ingrediente poti prepara un desert superb.
Ingrediente lapte de pasare
  • 5 oua
  • 1 l lapte
  • 3-4 plicuri zahar vanilat sau o pastaie de vanilie
  • 8 linguri zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 2 linguri amidon alimentar
  • frisca pentru decor
  • caramel sau fructe

lapte-de-pasare-2

Mod de preparare lapte de pasare
Laptele se pune la fiert impreuna cu o pastaie de vanilie. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat, mixand, 5 linguri zahar. Se bat pana albusurile se-ntepenesc in castron.
Cand laptele a dat in clocot se da focul la miiiiic mic mic se iau bulgarasi din albusurile batute adaugandu-se in laptele fierbinte.
Se lasa 1-2 minute pe fiecare parte.
Se scot intr-o strecuratoare.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul ramas, zaharul vanilat si  amidonul si se adauga laptele in care au fiert bulgarasii, strecurat, in fir subtire, amestecand continuu cu un tel.
Se pune din nou la fiert amestecandu-se pana la ingrosare.
Se repartizeaza bulgarasii in boluri, se toarna sos (dupa ce s-a racit, bineinteles ) si se decoreaza cu frisca. Clar n-am avut rabdare sa-l las la frigider. E un desert foarte fin si rapid 😉
preparere-lapte-de-pasare-3

preparere-lapte-de-pasare-1

preparere-lapte-de-pasare-2lapte-de-pasare-3lapte-de-pasare-4

 

lapte-de-pasare-5
Ma gasiti si pe: Retete Papa Bun
Lapte de pasare
 
Autor: 
Tipul retetei: Desert
Bucatarie: Franceza
Lista de cumparaturi
  • 5 oua
  • 1 l lapte
  • 3-4 plicuri zahar vanilat sau o pastaie de vanilie
  • 8 linguri zahar
  • 2 linguri amidon alimentar
  • frisca pentru decor
  • caramel sau fructe

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 1 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

15 comentarii

  • @Diamond, multumesc. Nici eu nu mancasem de cand eram copil, imi amintesc ca facea o matusa, dar nu-mi aminteam gustul sub nicio forma :d. E usor si fin , delicios!
    @Paradis…hai ca acolo putin..nu se cunoste :d.

  • @mami, incearca.daca faci exact cum am scris nu are ce sa nu iese bine., sa gusti tunci cand fierbi lapticul cu galbenusuri pt ca eu am pus zahar dupa gust. merge minunat cu frisca;)
    @geta,spor si multumesc >:d<

  • mie nu mi-a iesit:(
    cand am adaugat galbenusurile cu zaharul nu a iesit ca o crema,s-a branzit,si nici la gust nu era stralucit.de ce oare?

  • M…nu stiu ce sa zic, insa! nu imi pot da seama ce s-a intamplat.In cratita iti ramane pur si simplu lapte fiert, adaugi galbenusul cu amidon si zahar, nu are care dintre ele sa-l branzeasca, doar il ingroasa. gustul..e asemanator cu al unei budinci de vanilie ,doar ca are consistenta usor lichida, nu-i vartos ca budinca. am simtit nevoia doar sa mai pun putin zahar.

  • Şi eu îl fac aproape la fel.
    Atâta doar că eu fac crema de vanilie mai subţire, mai mult ca un sos mai grosuţ, pe care o torn într-un platou mai adânc, peste care aşez bulgării de albuş. Ca decor (dar şi ca gust final deosebit), eu torn deasupra întregului platou şuviţe de zahăr caramelizat.

    Şi pentru că eu nu am făcut niciodată această reţetă decât la dublu (din 2l de lapte şi 8-10 ouă), pentru că altfel se iau la bătaie ai mei, că nu le ajunge:)), trebuie să las pe foc mic laptele în care fierb bulgării de albuş. Adică nu sting focul. De aceea şi timpul lor de fierbere este mai mic – de doar un minut pe o parte şi un minut pe cealaltă.

    Apoi, eu folosesc (la această cantitate, de 2l lapte) doar o lingură de făină albă, în locul celor două de amidon ale tale. Tocmai că vreau ca grosimea cremei să fie a unui sos şi nu a unuei budinci.

    Şi în privinţa zahărului diferă cantităţile, fiindcă „după gust”-ul meu trebuie mult mai puţin :))

    Ca să evit „tăierea” cremei, eu bat gălbenuşurile cu zahărul şi făina într-un castron mai mare şi torn laptele fierbinte, strecurat de resturile de albuş, peste gălbenuşuri, cu polonicul şi amestecând continuu cu telul.
    Apoi pun crema la fiert în alt vas, curat, pe foc mic, continuând să amestec cu telul până când crema ajunge la consistenţa dorită.
    Când e gata, adaug şi puţină esenţă de rom. În combinaţie cu caramelul din „decor”, dă o savoare deosebită cremei.

    Pentru că preparatul meu are o consistenţă mai fluidă, eu servesc laptele de pasăre în castronele (de compot), eventual cu un „bulgăre” de înghţată de vanilie (şi rom…ador aroma!:)) înghesuit printre cele de albuş.

    🙂

  • Da, foarte bun si asa.
    Vezi..tot ce facem este adaptat gustului personal si tocmai asta-mi place mie, amprenta bucatarului asupra unei retete.
    Extrem de rar respect o reteta cap/coada :D.

    O sa incerc si io cu-n strop de rom.

  • Bucătăreala [ca să nu-i spun „arta culinară”, că aceea, veritabila, nu prea e de nasul nostru:))] este o activitate eminamente creativă.
    Că de n-ar fi fost aşa, de nu ar fi fost miliarde de oameni de-a lungul a mii de ani care să fi transformat, să fi cercetat şi îmbunătăţit hrana, ne-am fi limitat şi azi la a ronţăi frunze şi rădăcini ori la a sfâşia cu unghiile şi dinţii ciosvârte pârpolite-n foc, nu?! :))

    Este şi acesta un domeniu unde cât trăieşti înveţi. Iar mie îmi place asta grozav. Pentru că sunt curioasă mereu de câte ştiu să facă alţii şi eu (încă) nu; mă minunez mereu de noile ingrediente folosite, de noile combinaţii, decoruri, aranjamente la mese, ustensile noi…toate nişte frumuseţi şi nişte posibilităţi din ce în ce mai mari de a ne „juca” mai mult şi cu rezultate mult mai bune. Inclusiv pentru sănătate 🙂

    Să încerci şi aşa acest desert, cu crema mai subţire şi cu firele acelea de zahăr ars întinse deasupra platoului.
    Când iei cu lingura din platou şi serveşti crema în boluri, caramelul topit între timp formează fel de fel de umbre şi fâşii de culoare prin cremă, dându-i un aspect marmorat.
    Şi desigur că şi gustul e diferit. NU mai bun sau mai rău, ci doar diferit. E o variantă, o alternativă 🙂

    Şi eu vreau să încerc cât de curând să fac crema aşa, ca tine. Fiindcă îmi place grozav cum arată în cupele tale!

    pup iar 🙂
    Mulţumesc pentru tot! 🙂

Lasă un răspuns

Voteaza reteta: