Cat imi place mie Lava Cake, n-aveti idee! Cand i-am spus unei prietene ca pot manca si 3-4, una dupa alta, mi-a zis ca nu-s intreaga la minte :)) Ca nu-s, asta stiu, dar daca ar fi doar pentru acest motiv, nu m-as da inapoi niciodata :)) Nu, nu trebuie sa mancam asa multe, nici eu n-ar trebui, insa e unul dintre deserturile alea de care nu prea te poti satura asa usor. Iti faci o data cate vrei, apoi faci pauza juma’ de an :))) Azi am pregatit acest desert cu cafea. Cum sa nu mearga ciocolata cu cafeaua?
Pentru prepararea unei portii aromate si tari de cafea espresso am folosit dragalasul aparat de la Breville, pe care-ll gasiti aici >E aparatul la care-mi fac zi de zi cafeaua la prima ora si, pentru ca are si recipient pentru lapte, il folosesc si cand vrea fiu-miu un caffe latte sau un cappuccino.
Ingrediente Lava Cake cu cafea espresso
- 100 g unt cu 82% grasime
- 100 ciocolata cu peste 65% cacao (eu am pus 50 g cu 84% si 50 g cu 54%, ca p-aia o aveam in casa)
- 2 galbenusuri
- 2 oua
- 50 g zahar
- 30 ml espresso preparat
- 2 linguri faina
- un varf cutit sare
Varianta fara cafea – pe asta o fac mereu
- 115 g unt cu 82% grasime
- 115 ciocolata cu peste 65% cacao
- 2 galbenusuri
- 2 oua
- 50 g zahar
- 2 linguri faina
- un varf cutit sare
Varianta fara gluten
- 115 g unt cu 82% grasime
- 115 ciocolata cu peste 65% cacao
- un galbenus mare
- 2 oua
- 50 g zahar
- o lingura amidon alimentar
- o lingura cacao pudra
- un varf cutit sare
Mod de preparare Lava Cake cu cafea espresso
Pregatiti un esspresso mic la aparatul
Puneti intr-un bol ciocolata si untul. Puneti bolul la bain marine si omogenizati compozitia, apoi lasati deoparte.
Mixati ouale cu galbensurile si sarea timp de un minut, apoi adaugati zaharul, cafeaua preparata si mai mixati pentru 1-2 minute, nu mai mult.
Turnati in fir subtire amestecul de ciocolata mixand continuu la treapta mica pana la omogenizare. Cateva secunde. Spre final adaugati faina.
Preincalziti cuptorul la 200 grade, program cu ventilatie.
Ungeti cu unt forme de unica folosinta pentru briose.
Distribuiti compozitia in forme lasand putin loc deasupra. Puneti formele intr-o tava subtire.
Coaceti pentru 8 minute.
Nu coaceti toate prajiturile in acelasi timp, coaceti una singura sa testati cuptorul. Timpul difera in functie de cuptorul fiecaruia. Testati, scoateti din forma, vedeti daca mijlocul de ciocolata curge, asa ca-n imagine si stabiliti daca trebuie sa lasati cu un minut mai mult sau mai putin.
Apoi le coaceti si pe restu’. Ies 5-6 prajituri, in functie de cat turnati in forma.
- Sau, alt pont. Puneti toate prajiturile la copt in acelasi timp si dupa ce trec 7:30 min, dechideti cuptorul, luati cu un servet curat o prajitura, treceti cutitul pe laterala, rasturnati usor pe farfurie si testati. Daca e perfect, opriti cuptorul si le scoateti pe toate, daca nu, mai lasati un minut.
Desprindeti usor cu lama unui cutit de pe lateralele formei, asezati o farfurie deasupra si rasturnati c-o miscare ferma.
Serviti cald, cu o cupa de inghetata de vanilie deasupra (eu nu aveam in casa cand le-am pregatit pe astea, dar in general asa le servesc), frisca, fructe sau simplu, pudrate cu zahar.
Nota. Daca nu consumati cafea schimbati doar cantitatile de unt si ciocolata, punand cate 115 g din fiecare si in loc de cafea adaugati o lingurita esenta vanilie. Urmati intocmai pasii retetei, excluzand adaosul de cafea.
Daca faceti varianta fara gluten, puneti in loc de faina cele doua ingrediente uscate – amidon de porum si cacao.


- 100 g unt cu 82% grasime
- 100 ciocolata cu peste 65% cacao (eu am pus 50 g cu 84% si 50 g cu 54%, ca p-aia o aveam in casa)
- 2 galbenusuri
- 2 oua
- 50 g zahar
- 30 ml espresso preparat
- 2 linguri faina
- un varf cutit sare
Ma gasesti pe facebook – Retete Papa Bun