Mini tarte cu crema de vanilie si fructe – nu te poti hotari ce-ti place mai mult, sa le faci, sa le privesti sau sa le mananci :)))
Cosulet fraged si bun, care nu se intareste dupa racire, crema pufoasa si aromata, fructe dupa bunul plac.
Cum ai putea da gres cu asa ceva? Cred ca ar putea imparti podiumul pe locul 1 cu eclerele :))
Ingrediente cosulete mini tarte – aprox 56 bucati
- 250 g unt cu 82%grasime
- 3 oua
- 100 g zahar
- un varf cutit sare
- o lingurita amoniac
- 3 linguri lapte
- 3 linguri smantana
- 600-700 g faina alba
Ingrediente crema vanilie
- 550 ml lapte
- 3 galbenusuri
- 45 g amidon alimentar
- 100 g zahar
- 50 g unt
- un plic zahar vanilat
- 250 ml frisca + 1,5 linguri zahar
In plus – fructe
Mod de preparare Mini tarte cu crema de vanilie si fructe
Mixeaza spuma untul intr-un bol larg, Adauga zaharul si mixeaza in continuare, pana ce acesta din urma se topeste.
Adauga ouale, unul cate unul, mixand dupa fiecare.
Adauga amoniacul diluat in lapte, omogenizeaza si pune si smantana.
Omogenizeaza bine si adauga faina, dar nu pe toata, ci treptat. Adauga o parte si amesteca cu lingura, mai pune o parte, apoi renunti la lingura si framanti cu mana.
Aluatul pe care-l obtii trebuie sa fie moale dar ferm, nelipicios, asa cam cum e plastelina.
Din acest motiv cantitatea de faina din reteta nu poate fi exacta, unele tipuri absorb mai mult lichid, altele nu, de aceea adaugi treptat pana cand ajungi la consistenta potrivita.
Acoperi si dai deoparte pentru 20 de minute.
Pregatesti forma de mini tarte si o ungi bine cu o pensula, cu ulei.
Iei o biluta de aluat, o pui in forma bine incinsa si o coci la flacara, la foc mic, pentru aproximativ 3 minute, invartind forma pe ambele parti. Acum vezi daca aluatul e bun asa cum l-ai pregatit sau daca mai necesita faina.
- Primul meu test mi-a aratat ca e prea moale compozitia, asa ca am mai pus putina faina. Testezi tot cu cate 1-2 bilute pana potrivesti perfect aluatul.
Iei apoi bucatele de aluat 17 grame si le modelezi in bilute. – pe mine m-a ajutat fiica-mea la asta <3
Imbraci plita aragazului in folie de aluminiu (eu am uitat) pentru ca va curge grasime.
Infierbanti bine forma, pui cate 7 bilute per tura si le coci la foc mic pana cand se auresc frumos. In primele 30 de secunde tii stransa forma, altfel aluatul in loc sa se intinda pe peretii formei, va creste in grosime. Nu le faci maro, nu le lasi crude, doar usor rumene – aurii, asa cum le vezi in imagini.
- In functie de puterea aragazului tau, timpul poate fi diferit, la mine o tura a durat in medie 3 minute, timp in care am invartit forma pe ambele parti (cam cate 30 de secunde pe fiecare parte, pana cand erau gata)
Le scoti cu grija din forma, cu varful unei furculite si continui la fel cu bilutele de aluat ramase.
Facand cate 7 bucati o data, coptul pentru cosuletele de mini tarte cu crema de vanilie, a durat o medie de 35-40 minute.
- Pregateste o laveta curata la indemana si mai sterge cand si cald forma la exterior – se scurge grasime.
Cosuletele de mini tarte fiind pregatite, te ocupi de crema de vanilie
Pune intr-un vas cu fund dublu galbenusurile impreuna cu zaharul, amidonul si laptele pe care-l adaugi putin cate putin.
Pune vasul la foc mic si amesteca cu un tel para continuu, pentru a nu se prinde de vas si a se afuma. Amesteca continuu pana cand crema se ingroasa. Opreste focul si adauga untul, zaharul vanilat, apoi omogenizeaza.
Pune vasul in altul in care ai pus apa rece si amesteca usor, cand si cand, pana cand crema de raceste complet.
In alt bol, pe care l-ai tinut in prealabil la frigider, impreuna cu paletele mixerului, pune frisca si zaharul ramas si mixeaza pana cand incepe sa prinda consistenta, sa devina ferma. Adauga treptat, in 3 etape, crema de oua, amestecand usor de jos in sus.
Da-o la rece pentru 20 de minute, apoi o poti folosi la ce ai nevoie, asta in caz ca rezisti sa n-o mananci din bol…:)))
Pune crema intr-un pos caruia ii atasezi un dui stelat si umple cosuletele de mini tarte.
Fie le dai la rece si pui fructele mai tarziu, fie, mai ales daca ai fructe proaspete, le distriubui dupa bunul plac si dupa gusturile tale, peste fiecare cosulet.
Se pastreaza la rece.
Sa-ti fie de folos!
Sursa reteta cosulete – grup Pasiunea mea, bucataria
Minunate sunt! Multumesc de reteta <3 🙂
Dar la fierbere gălbenușuri, zahar,amidon si lapte ,cat timp trebuie de mestecat că crema sa se îngroașe și trebuie să rămână urma din gălbenușuri?
Buna! Se amesteca continuu pana se ingroasa, iar cand s-a ingrosat, se mai lasa 1 minut (tot amestecand, sa nu afumi) apoi iei de pe foc.