E reteta mea preferata de mucenici. Mucenici umpluti, extrem de aromati si buni, cu umplutura de nuca.
Sunt laudata de fiecare data cand ii impart.
Eu voi scrie reteta pentru 40 de mucenici, dar voi pregatiti cati aveti nevoie.
Ingrediente mucenici umpluti
aluat:
1 kg faina
doua cubulete drojdie proaspata (40-50 GR)
500 ml suc de portocale proaspat (+/- 50ml)
240 g zahar
jumatate lingurita sare
60 ml ulei de masline (tin tare mult la treaba asta, sa fie ulei de masline 🙂 )
o lingurita coaja rasa de lamaie
o lingurita coaja rasa portocale
tumeric sau sofran pentru culoarea spre galben a aluatului si siropului
Umplutura
nuca macinata amestecata cu zahar (brun am pus eu, voi puteti pune zahar normal)
Sirop:
300 g zahar
400 ml apa
o esenta de rom
doua plicuri zahar vanilat
nuca pentru presarat deasupra
Mod de preparare mucenici umpluti
Daca aveti masina de paine, puneti toate ingredientele pentru aluat si masina isi va face treaba; in caz contrar procedati asa.
Puneti intr-un castron mare faina, adaugati zaharul, drojdia faramitata cu mana iar apoi, putin cate putin, framantand, siropul/sucul incalzit usor (nu fiebinte, doar caldut, in care ati diluat un varf de lingurita tumeric sau sofran)
Adaugati treptat uleiul, coaja de lamaie rasa, coaja de portocale si sarea. In functie de puterea de absorbitie a fainii poate fi necesar sa mai adaugati fie putin suc fie o lingura, doua de faina.
Framantati timp de 10 minute.
Acoperiti cu un servet curat si mutati vasul la loc cald, ferit de curent, pana-si dubleaza volumul.
Luati aluatul si-l impartiti in 4. Fiecare bucata o impartiti iar in doua. Veti obtine 8 bucati.
Luati apoi fiecare bucata , formati cate un mic sul pe care-l taiati in 5. Obtineti astfel 40 de gramajoare de aluat aproximativ egale. Nu e neaparat sa obtineti atatea bucati, asta depinde de cat de mari modelati mucenicii.
Pe masa infainata intindeti fiecare bucata cu sucitorul, intr-o forma lunguiata.
Puneti cate o lingurita de nuca macinata amestecata cu zahar si rulati. Trebuie sa obtineti un sul.
Luati capetele sulului si le presati bine formand un cerc pe care-l rasuciti, obtinand cifra 8 – unesti capetele si le presezi exact sub sul.
Asezati in tava de cuptor hartie de copt, apoi mucenicii.
Ii mai lasati sa creasca 20-30 minute la loc cald dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit, la o temperatura de aproximativ 180 grade, pe treapta din mijloc.
Mucenici umpluti – de post
Pregatim siropul prin fierberea zaharului cu apa timp de doua – trei minute.
Oprim focul si adaugam esenta de rom si zaharul vanilat – eu am pus si coaja rasa de portocala si putin tumeric.
Cand mucenicii au inceput a prinde culoare, scoatem tava, turnam peste ei jumatate din sirop – eu nu torn peste ei ci ii pensulez de 3 ori ( jumatate ramane pentru a doua tava ) si o reintroducem in cuptor pana ce mucenicii vor fi rumeniti frumos si vor fi absorbit tot siropul.
Eu ii mai mut in ultimele 5 minute c-o treapta mai sus, sa se rumeneasca frumos.
Ii mai ungem putin cu miere sau cu sirop de zahar la final si presaram putina nuca macinata.
Daca vrei sa-ti iasa ca-n ultima imagine ii modelezi ca la aceasta reteta – AICI
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
2 comentarii
Tare dragalasi ,de buni stiu sigur ca-s deliciosi!
Tare dragalasi ,de buni stiu sigur ca-s deliciosi!
O reteta excelenta si arata chiar bine. Trebuie neaparat sa o retin. Anul acesta nu am facut muceniti (spre rusinea mea):). Pupici!