mnb

Mucenici umpluti – de post

5.52KVizualizări
5
(6)

E reteta mea preferata de mucenici. Mucenici umpluti, extrem de aromati si buni, cu umplutura de nuca.
Sunt laudata de fiecare data cand ii impart.

Eu voi scrie reteta pentru 40 de mucenici, dar voi pregatiti cati aveti nevoie.

Ingrediente mucenici umpluti

  • aluat:
  • 1 kg faina
  • doua cubulete drojdie proaspata (40-50 GR)
  • 500 ml suc de portocale proaspat (+/- 50ml)
  • 240 g zahar
  • jumatate lingurita sare
  • 60 ml ulei de masline (tin tare mult la treaba asta, sa fie ulei de masline 🙂 )
  • o lingurita coaja rasa de lamaie
  • o lingurita coaja rasa portocale
  • tumeric sau sofran pentru culoarea spre galben a aluatului si siropului

Umplutura

  • nuca macinata amestecata cu zahar (brun am pus eu, voi puteti pune zahar normal)

Sirop:

  • 300 g zahar
  • 400 ml apa
  • o esenta de rom
  • doua plicuri zahar vanilat

nuca pentru presarat deasupra

Mod de preparare mucenici umpluti

Daca aveti masina de paine, puneti toate ingredientele pentru aluat si masina isi va face treaba; in caz contrar procedati asa.
Puneti intr-un castron mare faina, adaugati zaharul, drojdia faramitata cu  mana iar apoi, putin cate putin, framantand, siropul/sucul incalzit usor (nu fiebinte, doar caldut, in care ati diluat un varf de lingurita tumeric sau sofran)

Adaugati treptat uleiul, coaja de lamaie rasa, coaja de portocale si sarea. In functie de puterea de absorbitie a fainii poate fi necesar sa mai adaugati fie putin suc fie o lingura, doua de faina.
Framantati timp de 10 minute.
Acoperiti cu un servet curat si mutati vasul la loc cald, ferit de curent, pana-si dubleaza volumul.

aluat mucenici

Luati aluatul si-l impartiti in 4. Fiecare bucata o impartiti iar in doua. Veti obtine 8 bucati.
Luati apoi fiecare bucata , formati cate un mic sul pe care-l taiati in 5. Obtineti astfel 40 de gramajoare de aluat aproximativ egale. Nu e neaparat sa obtineti atatea bucati, asta depinde de cat de mari modelati mucenicii.

Pe masa infainata intindeti fiecare bucata cu sucitorul, intr-o forma lunguiata.
Puneti cate o lingurita de nuca macinata amestecata cu zahar si rulati. Trebuie sa obtineti un sul.
Luati capetele sulului si le presati bine formand un cerc pe care-l rasuciti, obtinand cifra 8 – unesti capetele si le presezi exact sub sul.

Asezati in tava de cuptor hartie de copt, apoi mucenicii.
Ii mai lasati sa creasca 20-30 minute la loc cald dupa care  introduceti  tava in cuptorul preincalzit, la o temperatura de aproximativ 180 grade, pe treapta din mijloc.

Mucenici umpluti – de post

Pregatim siropul prin fierberea zaharului cu apa timp de doua – trei minute.
Oprim focul si adaugam esenta de rom si zaharul vanilat – eu am pus si coaja rasa de portocala si putin tumeric.

Cand mucenicii au inceput a prinde culoare, scoatem tava, turnam peste ei jumatate din sirop – eu nu torn peste ei ci ii pensulez de 3 ori ( jumatate ramane pentru a doua tava ) si o reintroducem in cuptor pana ce mucenicii vor fi rumeniti frumos si vor fi absorbit tot siropul.

Eu ii mai mut in ultimele 5 minute c-o treapta mai sus, sa se rumeneasca frumos.
Ii mai ungem putin cu miere sau cu sirop de zahar la final si presaram putina nuca macinata.

Daca vrei sa-ti iasa ca-n ultima imagine ii modelezi ca la aceasta reteta – AICI

 edit imagini reteta 2020

mucenici-umpluti

mucenici umpluti

 

mucenici umpluti

Incercati de Rudei Ana Maria

Mucenici de post

Incercati de Gheorghita Neagoe

Mucenici umpluti

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 6

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

2 comentarii

Lasă un răspuns

nine − seven =