Paine alba la Multicooker
V-am spus la cealalta reteta c-o sa mai revin in Crocktober, in luna pasionatilor de gatit la aparatele ?
Nu v-am mintit, nu?
De fapt as fi vrut sa vin la voi cu-n preparat frantuzesc, un deliciu fin, insa din pacate nu am cumparat carnea potrivita pentru preparare, am cumparat ce am gasit si n-a iesit ce-am vrut. Si cum nu postez ceea ce mie nu imi place , m-am gandit sa va ajut c-o dilema ce priveste aparatul cu gatire sub presiune.
Probabil multi dintre voi va intrebati – se poate sau nu se poate face paine la acest aparat?
Da, se poate! va raspund eu 😛
Faptul ca nu are coaja rumena, tipica cuptorului traditional poate fi un plus sau un minus.
Multi adora acea coaja crocanta, in timp ce altii o evita din cauza problemelor de sanatate sau pur si simplu a propriilor gusturi.
Ce va spun cert e ca e coapta perfect, uniform, e extrem de pufoasa, aerata si la mine acasa a fost laudata.
Cand sotul s-a intors seara de la munca si-a pus sa manance si-a zis ca e cea mai buna pe care a mancat-o vreodata 🙂 Nu stiu, poate faptul ca e super-uniform preparata, poate datorita acestei metode de preparare are un gust anume, ce stiu e c-o sa mai fac si alta data 🙂
Eu am ales s-o rumenesc, da mai bine in poze :)) iar copiii iubesc coaja crocanta, 15 minute la cuptor sunt un fleac :)). Si chiar cred ca asa iese perfect – 2 ore 30 la aparat si 15 la cuptor.
Am ales din meniul aparatului programul slow cooker, restul programelor nu se preteaza la acest tip de paine dospita, producand presiune si mult abur care nu ajuta aluatul cu drojdie sa se coaca ca la cuptorul obisnuit desi, daca nu stiati, exista si retete de paine/chifle care se coc la abur. Cand o sa am timp o sa revin si cu alea.
In concluzie, daca detii un aparat Multicooker Crock-Pot Express, poti face la el ciorbe, supe, tocanite, fripturi, deserturi pana la…paine.
Enjoy!
Paine alba ingrediente
500 g faina alba tip 000
10 g drojdie uscata
1 lingurita cu varf sare
1 lingurita zahar
280 ml apa calda
30 ml ulei de floarea soarelui
seminte de floarea soarelui
Mod de preparare Paine alba la Multicooker-ul Crock-Pot Express
Pune intr-un bol drojdia impreuna cu zaharul, o lingura de faina si 30 ml apa calda.
Omogenizeaza si lasa amestecul sa creasca in volum, aproximativ 15 minute. Asta e pasul in care verifici si daca e buna drojdia.
Intr-un bol pune faina, sarea si amestecul cu drojdie. Incepe sa adaugi treptat apa calda, omogenizand. Cand ai terminat de pus apa te apuci de framantat aluatul cu mana, pentru 5 minute, ajutandu-te de ulei. In functie de textura aluatului mai poate fi necesar sa adaugi putina apa sau putina faina. Eu nu am adaugat nimic, a iesit perfect asa.
Aduni aluatul, ii dai forma rotunda, acoperi bolul cu un servet si lasi la loc cald pana cand isi dubleaza volumul, aproximativ o ora.
cu gatire sub presiune la o sursa de curent.
Pregatim vasul aparatului punand hartie pentru copt. Pune aluatul in vas, cresteaza suprafata trecand de 2 ori cu lama cutitului un centrimetru din aluat si presara seminte de floarea soarelui.
Seteaza din meniul aparatului programul Slow Cooker, presiune High ,timp 2:30. Pune capacul vasului, avand grija ca supapa sa fie pe pozitia deschis.
Apasa Start.
La finalul programului aparatul va emite un semnal sonor.
Scoti painea cu ajutorul hartiei pentru copt si-o transferi in cuptorul pe care l-ai preincalzit in prealabil. Eu nu am pus-o in niciun vas, am lasat-o cu tot cu hartia de copt, direct pe gratar.
O coci pentru 15 minute la 200 grade, program cu ventilatie.
Noi nu am avut rabdare s-o lasam sa se raceasca, am rupt din ea si am mancat cu gem de prune cu nuca. Atat de buna!
Seteaza din meniul aparatului programul Slow Cooker, presiune High ,timp 2:30. minute?
2:30 = 2 ore 30 minute
Nu poti seta la aparat 2 minute 30 🙂
Era cam logic, dar nah, de ce sa nu fim un pic carcotasi, nu? 🙂