Reteta cu care particip la Provocarea Dulce Romanie, luna februarie, gazduita de Vio
Ingrediente
500 gr făină
25 gr drojdie proaspătă
100 gr unt
un gălbenuş de ou
250 ml lapte
o linguriţa sare mare
o lingură zahar
ulei de măsline – 50 ml.
pentru uns
60 gr unt
un albuş de ou
100 gr caş frământat, sărat (aici puteţi pune ce brănză doriti; fie caşcaval, brânza burduf,parmezan, telemea rasă , crema de brânză…dar eu recomand să alegeţi o branză mai uscată)
o linguriţă oregano uscat
o linguriţă mărar uscat
o linguriţă pudră de usturoi
un ou pentru uns deasupra
Mod de preparare
Într-un vas încăpător punem faina, drojdia bucăţele mici, zahărul, sarea şi gălbenuşul.
Încălzim laptele şi adăugăm în el untul tăiat cubuleţe. Lăsăm câteva momente pănă se topeşte uşor apoi începem să adaugăm puţin câte puţin din amestec peste făină framântând uşor până obţinem un aluat elastic .Dacă este prea moale mai punem puţină făină iar dacă e mult prea ferm mai punem lapte călduţ.
Frământăm aluatul timp de 10 -15 minute adăugând treptat 50 ml ulei de măsline.
Ungem cu puţin ulei, acoperim vasul cu un şervet curat şi lăsăm aluatul la dospit la loc cald timp de o ora si jumatate – două ore.
Pe masa de lucru înfăinată răsturnăm aluatul şi intindem cu sucitorul o foaie dreptunghiulară.
Din unt, brânză, ierburi, albuşul de ou şi pudra de usturoi facem o pastă pe care o distribuim uniform, cu mâna, peste aluat.
Cu un cuţit ascuţit taiem aluatul în patrate (sau dreptunghiuri, depinde de mărimea tăvii) pe care le suprapunem oblic lasănd cîţiva cm liberi din fiecare patrat (se înţelege mai bine din imagine).
Luăm uşor „pachetul”format şi-l transferăm în tava în care am pus hârtie pentru copt.
Batem usor un ou si cu o pensulă ungem întreaga suprafaţă a pâinii.
Mai lasam 15 minute la loc cald, preîncalzim cuptorul şi coacem pâinea la foc mediu până se rumeneşte frumos.
Cred ca e suuuuper buna!Vai ce mult imi place cum arata!!!!
Cat de faina arata!Yami
Gaby, cat de bine arata! este superba, isi aduce putin cu „garlic bread” cu mai putine calorii 🙂
Mmm, cred ca e tare buna!!!Arata grozav de bine!Pup!
Ce bine arata!!!!
Parca ii simt aroma!!!!!!!!
Pup
Vaaai, ce apetisant arataaaa! , imi imaginez cum mirosea in casa cand ai copt! Yumiii
Cat de frumoasa a iesit painica! Trebuie incercata! Neaparat 🙂
Ce rumena si frumoasa este!
Weekend placut!
Excelent! 🙂
Ce bunatate!!! Neaparat trebuie probata! Pupici
Sorry this is in English, but wow, this is amazing bread – I’m in love! The color, the texture, everything is incredible… I have featured this post in today’s Friday Food Fetish roundup. Let me know if you have any objections and thanks for the inspiration
Arata fantastic! Am mai vazut modelul, si chiar ma gîndeam cum ar iesi un cozonac modelat asa?!
maine o fac si eu…sper sa-mi iasa asa de bine si sa fie buna la gust
Salut.Eu nu am unde sa cumpar drojdie proaspata. Pot folosi din cea in plic? (Au 7 grame).Cu cat echivaleaza 25 gr de drojdie proaspata in cea uscata (pliculet).Multumesc
Salut Ildiko!
Sigur ca da, e foarte buna si uscata, si eu folosesc des.
Un pliculet de dtojdie uscata e echivalentului unui cubulet de 25 grame, tot asa scrie pe ambele ca se foloseste pentru 500 gr faina.
Spor!
Buna seara, partea cu branza înțeleg că se pune in exterior? Mulțumesc anticipat.
Buna!
Nu, nu e in exterior, bucatile vin puse asa ca intr-un pachet de carti de joc, in picioare (nu stiu ce alta comparatie sa fac, sa intelegeti). Deci vin lipite si puse cu totul in tava, deci vine si in interior si in exterior si parte cu branza.