Paine cu branza si usturoi - Rețete Papa Bun

Paine cu branza si usturoi

1.59KVizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Reteta cu care particip la Provocarea Dulce Romanie, luna februarie, gazduita de Vio

Ingrediente
500 gr făină
25 gr drojdie proaspătă
100 gr unt
un gălbenuş de ou
250  ml lapte
o linguriţa sare mare
o lingură zahar
ulei de măsline – 50 ml.

pentru uns
60 gr unt
un albuş de ou
100 gr caş frământat, sărat (aici puteţi pune ce brănză doriti; fie caşcaval, brânza burduf,parmezan, telemea rasă , crema de brânză…dar eu recomand să alegeţi o branză mai uscată)
o linguriţă oregano uscat
o linguriţă mărar uscat
o linguriţă pudră de usturoi

un ou pentru uns deasupra


Mod de preparare
Într-un vas încăpător punem faina, drojdia bucăţele mici, zahărul, sarea şi gălbenuşul.
Încălzim laptele şi adăugăm în el untul tăiat cubuleţe. Lăsăm câteva momente pănă se topeşte uşor apoi începem să adaugăm puţin câte puţin din amestec peste făină framântând uşor până obţinem un aluat elastic .Dacă este prea moale mai punem puţină făină iar dacă e mult prea ferm mai punem lapte călduţ.
Frământăm aluatul timp de 10 -15 minute adăugând treptat 50 ml ulei de măsline.
Ungem cu puţin ulei, acoperim vasul cu un şervet curat şi lăsăm aluatul la dospit  la loc cald timp de o ora si jumatate – două ore.

Pe masa de lucru înfăinată răsturnăm aluatul şi intindem cu sucitorul o foaie dreptunghiulară.
Din unt, brânză, ierburi, albuşul de ou şi pudra de usturoi facem o pastă pe care o distribuim uniform, cu mâna, peste aluat.
Cu un cuţit ascuţit taiem aluatul în patrate (sau dreptunghiuri, depinde de mărimea tăvii) pe care le suprapunem oblic lasănd cîţiva cm liberi din fiecare patrat (se înţelege mai bine din imagine).
Luăm uşor “pachetul”format şi-l transferăm în tava în care am pus hârtie pentru copt.
Batem usor un ou si cu o pensulă ungem întreaga suprafaţă a pâinii.
Mai lasam 15 minute la loc cald, preîncalzim cuptorul şi coacem pâinea la foc mediu până se rumeneşte frumos.

 

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

15 comentarii

Lasă un răspuns