mnb

Paine de casa fara drojdie

8.05KVizualizări
3.5
(2)

Vremuri triste, tensionate, pe care incercam sa le trecem impreuna cu bine, sa fim rationali, cumpatati si optimisti.

Este necesar sa ne adaptam cu toate cele! Incepand de la scoala, la job sau alte activitati care ne tineau activi in afara casei, pana la alimentatie. Si-n primul rand SA STAM IN CASA!

Una dintre crizele acestor zile – criza de drojdie. Unii au prea multa, altii deloc.

Iar unul dintre alimentele de zi cu zi pentru care este necesara drojdia – painea.

Cum s-o facem fara drojdie? Ne adaptam, exista retete si pentru asta.

Cea pe care v-o aduc azi in atentie e extrem de simpla si destul de economica.

Pareri personale? 

La toti din casa ne-a placut, mult, fara absolut nicio obiectie!

Deci, daca voi ramane fara drojdie si nu se va gasi paine de cumparat, cu siguranta poate deveni painea noastra de baza fara probleme 😉 

paine de casa fara drojdie

Ingrediente paine de casa fara drojdie

  • 400 ml iaurt – eu am folosit Zuzu – iaurt natur
  • 400 g faina + 50 g – am folosit faina ungureasca tip 550
  • o lingurita cu varf bicarbonat de sodiu – eu o fac pentru prima oara dar cred ca merge si cu o lingurita rasa, nu neaparat cu varf, ca nu-i asa mult 400 g faina 🙂
  • o lingurita sare
  • o lingurita zahar

Mod de preparare paine de casa fara drojdie

Mi-a luat, cred, 5 minute s-o pregatesc.

N-am folosit decat un bol, un cantar, o lingurita si-o lingura.

Pentru coacere aveti nevoie de-un vas termorezistent cu capac.

Am turnat in bol iaurtul, iar peste el bicarbonatul. Am amestecat bine, bine cateva secunde.

Am adaugat zaharul si sarea si am omogenizat.

Am pus 350 g faina si am amestecat cu o lingura pana cand totul a fost omogen (destul de putin, se omogenizeaza rapid) , apoi am adaugat cele 50 g ramase (din cele 400) si am framantat putin cu mana, nu mai mult de un minut, doar cat sa fie compozitia uniforma.

Textura aluatului e tare placuta, insa nu e ca cea a aluatului dospit. Aduce cumva cu aluatul pentru papanasii cu gaura. Deci e mai molicel, nu insistati sa adaugati faina ca nu garantez ca va iesi la fel.

Apoi am bagat mana in faina de 2 ori. O data sa adun aluatul intr-o bila rotunda, a doua oara sa-l transfer intr-un vas rotund in care am pus hartie pentru copt.

Preincalzisem deja cuptorul la 220 grade.

Am pus capac peste vasul termorezistent si am bagat in cuptor, pe treapta 2, pentru 20 minute.

Cand a sunat ceasul cuptorului am mutat vasul pe treapta 3, am luat capacul, am dat temperatura la 200 grade si am mai copt pentru alte 20 minute – deci fara capac. Asa arata la final. Cand „ciocanesti” cu degetul suna a gol, coaja e tare, dar dupa 10 minute coaja e moale.

nota. urmariti indeaproape finalul coacerii, depinde de cuptorul fiecaruia, asa ca aveti grija sa nu o ardeti.

eu am lasat exact cat am scris in reteta.

Miroase frumos, arata grozav si e moale.

E fierbinte dar abia astept s-o tai!  Nu o taiati calda! Daca eu, cea care taie toate prajiturile exact cand termina de asamblat :)), am avut rabdare sa o las sa se raceasca aproape complet (95% :))) ), atunci puteti avea si voi!

O sa revin cu poza dupa taiere.

Testam impreuna :-* si trecem si peste asta.

SURSA- BUCATARAS.RO – dupa o reteta pregatita de Merisor

paine de casa fara drojdie-3

paine-de-casa

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

8 comentarii

    • E prima oara cand fac painea asta si ceea ce raspund nu e, deci, testat, insa e o reteta simpla de paine la care, cred eu, se pot folosi multe tipuri de faina.
      Doar ca puterea lor de absorbtie fiind diferita, se va schimba cantitatea de apa din reteta.
      Dar orientati-va dupa imagini sa vedeti cam cum trebuie sa arate aluatul, inainte de framantare, dupa, dupa crestere etc

    • Eu abia acum am vazut ca tu nu la reteta de paine simpla cu drojdie lasasei comentariul ci la asta cu bicarbonat.
      Eu raspunsem cu gandul la cealalta reteta….
      Si la asta se poate folosi si alt tip de faina, doar ca la asta nu trebuie lasat la crescut, cum am scris mai jos.
      Imi cer scuze pentru confuzie

Lasă un răspuns

five + 12 =