Cam mica, asa-i?
Chiar daca, asa cum am zis, nu-s eu experta in masinile de paine (nici n-ai cum, daca nu detii una) , cred ca mai important e tipul de faina folosit, si puterea de absorbtie a ei, tipul de drojdie utilizat, decat reteta in sine :), desi e important sa respecti reteta la gramaje daca vrei sa-ti iasa painea ok de fiecare data, insa daca folosesti tipuri de faina diferite, nu va iesi la fel. De asta zic ca-n timp vei vedea exact cu care reteta-ti iese asa cum iti place tie, in functie de faina preferata. Astea-s doar pareri intiale, insa in timp o sa mi le clarific mai bine.
Am testat aproximativ aceeasi reteta atat cu drojdie uscata activa cat si cu drojdie instant. Cu prima optiune painea iese perfect.
- Un alt pont, gasit tot prin cautarile pe net – adaosul de putin lapte praf. Cumperi o cutie sa faci ciocolata :)) si opresti cateva linguri sa ai pentru paine 😉
Am facut o reteta simpla si inca una cu putin lapte praf. Ambele, la fel de bune! Pentru prima am setat programul 1 al aparatului, pentru a doua programul 2, paine frantuzeasca. Mi s-a parut ca cea pregatita la programul 1 a fost mai rumena decat cea pregatita la programul2.
Iti recomand sa testezi mai multe retete si mai multe programe, pana cand descoperi secretele masinii tale. Exact ca la cuptoarele clasice, nu toate sunt identice 🙂
Am prins curaj si voi incerca si alte tipuri de faina, respectiv de paine, pentru ca e incomparabila cu painea cumparata 🙂
- 860 g faina alba tip 550 (asta e faina folosita de mine)
- 500 ml apa calda – nu fierbinte, nu rece. calda!
- 3 lingurite ulei de masline sau 3 linguri ulei de floarea soarelui
- 1,5 lingurite zahar
- 2 lingurite sare
- 2 lingurite drojdie uscata activa
- 1,5 lingurite lapte praf
masura (lingurita) folosita este cea din dotarea aparatului
Paine de casa la masina de paine
Pregateste masina de paine.
In vasul masinii (ai grija sa nu uiti sa montezi paletele pentru framantat) pune, exact in ordinea in care scriu eu
- intai uleiul
- apoi apa calda,
- apoi sarea si zaharul si laptele praf
Toarna usor faina, pesara drojdia uscata exact deasupra fainii.
Pune vasul la locul lui in masina, fixeaza-l bine apoi inchide capacul.
Alege din meniul aparatului programul 2, cantitatea 1250 g, rumenire dark, apoi apasa START.
Nu mai ai nimic de facut pana cand aparatul nu semnalizeaza finalul programului (dupa 3:20 ore)
Cand e gata, scoate aparatul din priza si mai lasa painea acolo 10-20 minute (cu capacul pus)
Rastoarna apoi pe un fund de lemn, cu ajutorul carligului din dotarea masinii, extrage paletele de framantare din paine, apoi acopera painea cu un prosop gros. Las-o pana cand se racoreste bine, apoi mut-o pentru 20-30 minute intr-o punga. Daca doresti coaja crocanta, sari peste acest pas, daca vrei coaja moale, asa cum imi place mie, vei obtine o coaja pe gustul tau.
Painea de casa la masina de paine va avea textura aerata si va fi foarte usor de feliat cu-n cutit lung, zimtat.
Si nu vei mai cumpara paine!
In plus, masina o poti folosi pentru orice tip de aluat – pentru placinta, cornuri, pizza, aluat de paste etc – folosind programele din meiul aparatului.
Poti face si iaurt si gem, urmand pasii simpli ai programelor presetate.
Sursa sfaturi, ponturi, pareri si comentarii despre prepararea painii – Blogul lui Dan
Mi-a placut mult un comentariu lasat pe un forum, asa ca o sa-l preiau sa vi-l las si voua”
„Dupa mai multi ani de utilizare a unei masini , am inteles ca retetele prezentate de ei sunt mai mult orientative. Totul depinde de calitatea si tipul ingredientelor. Retetele practic le faci singur (cantitatile), pentru tipurile de ingrediente pe care le folosesti, avand model cele din cartulia aparatului. Cum schimbi marca de faina (chiar daca este tot cu 000 de ex.) sau alt ingredient, o iei de la capat in gasirea valorilor cantitative. Cand iti iese bine ceva, noteza-ti reteta si marcile de ingrediente pentru viitor. Retetele lor nu sunt gresite, dar sunt cu ingredientele lor.”