Cred c-am mai povestit si-n alte randuri, ca eram acu’ multi ani in Vama Veche, unde am stat vreo doua saptamani (avea sotul o lucrare acolo) si-mi era dor rau de tot de-un desert facut de mama.
Intr-o buna zi, nenea ce ne gatea ne-a promis ca ne face la cina papanasi. N-aveti idee ce incantate au fost papilele mele doar la gandul ca se vor infrupta cu asa ceva 🙂
Dezamagire totala. Aranjati frumos in farfurii, cu topping de dulceata si smantana, au sosit si papanasii promisi. Am exclamat trista rau – astia nu-s papanasi! astea-s gogosi! 🙁
Dar de fapt m-am lamurit mai tarziu cum ca noi moldovenii facem papanasii cu mult diferit fata de alte zone ale tarii. La noi aluatul pentru papanasi moldovenesti e molicel, abia-l poti invarti in tigaie, nici vorba de gaurele pe mijloc sau alte brizbrizuri :D, si sunt rumeni, nu aurii. Daca nu i-am praji suficient, predominand branza in compozitie, ar fi cruzi :); dar sunt MINUNATI! cei mai buni papanasi din toata tara :))

Ingrediente Papanasi Moldovenesti
- 500 gr branza de vaci
- 3 linguri faina
- 3 linguri gris
- 3 linguri zahar
- 2 linguri zeama de lamaie
- 2 oua
- esenta de rom
- coaja rasa de portocale
- putina sare
Mod de preparare Papanasi Moldovenesti
- Intr-un bol amesteca bine toate ingredientele.
- Lasa bolul la rece pentru 10 minute.
- Depinde foarte mult ce tip e branza ta, mai zeroasa, mai molicica. Ideea e ca aluatul are consistenta compozitiei de chiftele, deci molicica, nu o poti modela c gaura. Dar tocmai adaosul mai mic de faina face ca gustul papanasilor sa fie predominant de branza.
- Cu mana “infainata” ia din compozitie si formeaza papanasi pe care-i prajesti bine pe ambele parti. Intarce-i cu ajutorul unei linguri.
- Scoate-i intr-un bol in care ai pus servetele, pentru a absorbi surplusul de ulei.
- Serveste-i cu smantana peste care presari zahar tos.
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa bun
Sunt indragostita iremediabil de papanasi.. dar de aia aurii si cu gaura, ca la noi asa sunt, desi cica le zice moldovenesti! Si zici ca-s buni si astia?! Mmm.. i-a sa-i incerc eu odata.. 😛
Exact asa ii facea si bunica mea….ce amintiri frumoase mi-ai rascolit!! Nu mai zic nimic de pofte….
Fooarte buni ! culmea, si eu am facut ieri, tot fripti in ulei si pana m-am invartit nu am mai avut ce poza !
te pup
Bunnn
eu sunt din transilvania dar cei mai buni papanasi sunt in moldova aia prajiti
ffffff buni
Asa este! E reteta noastra de papanasi preferata!