mnb

Papanasi moldovenesti

4.6KVizualizări
5
(2)
Print Friendly, PDF & Email

Cred c-am mai povestit si-n alte randuri, ca eram acu’ multi ani in Vama Veche, unde am stat vreo doua saptamani (avea sotul o lucrare acolo) si-mi era dor rau de tot de-un desert facut de mama.

Intr-o buna zi, nenea ce ne gatea ne-a promis ca ne face la cina papanasi. N-aveti idee ce incantate au fost papilele mele doar la gandul ca se vor infrupta cu asa ceva 🙂

Dezamagire totala. Aranjati frumos in farfurii, cu topping de dulceata si smantana, au sosit si papanasii promisi. Am exclamat trista rau – astia nu-s papanasi! astea-s gogosi! 🙁

Dar de fapt m-am lamurit mai tarziu cum ca noi moldovenii facem papanasii cu mult diferit fata de alte zone ale tarii. La noi aluatul pentru papanasi moldovenesti e molicel, abia-l poti invarti in tigaie, nici vorba de gaurele pe mijloc sau alte brizbrizuri :D, si sunt rumeni, nu aurii. Daca nu i-am praji suficient, predominand branza in compozitie, ar fi cruzi :); dar sunt MINUNATI! cei mai buni papanasi din toata tara :))

papanasi-moldovenesti

Ingrediente Papanasi Moldovenesti

  • 500 gr branza de vaci
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri gris
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 oua
  • esenta de rom
  • coaja rasa de portocale
  • putina sare

papanasi-moldovenesti-2
Mod de preparare Papanasi Moldovenesti

  1. Intr-un bol amesteca bine toate ingredientele.
  2. Lasa bolul la rece pentru 10 minute.
  3. Depinde foarte mult ce tip e branza ta, mai zeroasa, mai molicica. Ideea e ca aluatul are consistenta compozitiei de chiftele, deci molicica, nu o poti modela c gaura. Dar tocmai adaosul mai mic de faina face ca gustul papanasilor sa fie predominant de branza.
  4. Cu mana „infainata” ia din compozitie si formeaza papanasi pe care-i prajesti bine pe ambele parti. Intarce-i cu ajutorul unei linguri.
  5. Scoate-i intr-un bol in care ai pus servetele, pentru a absorbi surplusul de ulei.
  6. Serveste-i cu smantana peste care presari zahar tos.

Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa bun

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

8 comentarii

  • Sunt indragostita iremediabil de papanasi.. dar de aia aurii si cu gaura, ca la noi asa sunt, desi cica le zice moldovenesti! Si zici ca-s buni si astia?! Mmm.. i-a sa-i incerc eu odata.. 😛

  • si eu sunt din Ardeal, dar exact asta e reteta care o facea bunica si mama, insa serviti neaparat cu miere, sunt deliciosi
    In restaurant, cand am mancat prima data, am avut exact aceeasi dezamagire: o gogoasa cu mot si multa smanta, am zis prietenilor: „Asia NU sunt papanasi!”

    • Ce coincidenta, aseara exact asta am facut! :)))
      Nu mi-au iesit wow, ca era o branza de casa mai legata, dar oricum foarte buni si mult mai buni decat cei cu gaura, care nu, nu-s papanasi :)))
      Dumninica frumoasa!

Lasă un răspuns

twelve + 4 =