Cred c-am mai povestit si-n alte randuri, ca eram acu’ multi ani in Vama Veche, unde am stat vreo doua saptamani (avea sotul o lucrare acolo) si-mi era dor rau de tot de-un desert facut de mama.
Intr-o buna zi, nenea ce ne gatea ne-a promis ca ne face la cina papanasi. N-aveti idee ce incantate au fost papilele mele doar la gandul ca se vor infrupta cu asa ceva 🙂
Dezamagire totala. Aranjati frumos in farfurii, cu topping de dulceata si smantana, au sosit si papanasii promisi. Am exclamat trista rau – astia nu-s papanasi! astea-s gogosi! 🙁
Dar de fapt m-am lamurit mai tarziu cum ca noi moldovenii facem papanasii cu mult diferit fata de alte zone ale tarii. La noi aluatul pentru papanasi moldovenesti e molicel, abia-l poti invarti in tigaie, nici vorba de gaurele pe mijloc sau alte brizbrizuri :D, si sunt rumeni, nu aurii. Daca nu i-am praji suficient, predominand branza in compozitie, ar fi cruzi :); dar sunt MINUNATI! cei mai buni papanasi din toata tara :))
Ingrediente Papanasi Moldovenesti
500 gr branza de vaci
3 linguri faina
3 linguri gris
3 linguri zahar
2 linguri zeama de lamaie
2 oua
esenta de rom
coaja rasa de portocale
putina sare
Mod de preparare Papanasi Moldovenesti
Intr-un bol amesteca bine toate ingredientele.
Lasa bolul la rece pentru 10 minute.
Depinde foarte mult ce tip e branza ta, mai zeroasa, mai molicica. Ideea e ca aluatul are consistenta compozitiei de chiftele, deci molicica, nu o poti modela c gaura. Dar tocmai adaosul mai mic de faina face ca gustul papanasilor sa fie predominant de branza.
Cu mana „infainata” ia din compozitie si formeaza papanasi pe care-i prajesti bine pe ambele parti. Intarce-i cu ajutorul unei linguri.
Scoate-i intr-un bol in care ai pus servetele, pentru a absorbi surplusul de ulei.
Serveste-i cu smantana peste care presari zahar tos.
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
8 comentarii
Sunt indragostita iremediabil de papanasi.. dar de aia aurii si cu gaura, ca la noi asa sunt, desi cica le zice moldovenesti! Si zici ca-s buni si astia?! Mmm.. i-a sa-i incerc eu odata.. 😛
si eu sunt din Ardeal, dar exact asta e reteta care o facea bunica si mama, insa serviti neaparat cu miere, sunt deliciosi
In restaurant, cand am mancat prima data, am avut exact aceeasi dezamagire: o gogoasa cu mot si multa smanta, am zis prietenilor: „Asia NU sunt papanasi!”
Ce coincidenta, aseara exact asta am facut! :)))
Nu mi-au iesit wow, ca era o branza de casa mai legata, dar oricum foarte buni si mult mai buni decat cei cu gaura, care nu, nu-s papanasi :)))
Dumninica frumoasa!
Sunt indragostita iremediabil de papanasi.. dar de aia aurii si cu gaura, ca la noi asa sunt, desi cica le zice moldovenesti! Si zici ca-s buni si astia?! Mmm.. i-a sa-i incerc eu odata.. 😛
Exact asa ii facea si bunica mea….ce amintiri frumoase mi-ai rascolit!! Nu mai zic nimic de pofte….
Fooarte buni ! culmea, si eu am facut ieri, tot fripti in ulei si pana m-am invartit nu am mai avut ce poza !
te pup
Bunnn
eu sunt din transilvania dar cei mai buni papanasi sunt in moldova aia prajiti
ffffff buni
Asa este! E reteta noastra de papanasi preferata!
si eu sunt din Ardeal, dar exact asta e reteta care o facea bunica si mama, insa serviti neaparat cu miere, sunt deliciosi
In restaurant, cand am mancat prima data, am avut exact aceeasi dezamagire: o gogoasa cu mot si multa smanta, am zis prietenilor: „Asia NU sunt papanasi!”
Ce coincidenta, aseara exact asta am facut! :)))
Nu mi-au iesit wow, ca era o branza de casa mai legata, dar oricum foarte buni si mult mai buni decat cei cu gaura, care nu, nu-s papanasi :)))
Dumninica frumoasa!