Cred c-am mai povestit si-n alte randuri, ca eram acu’ multi ani in Vama Veche, unde am stat vreo doua saptamani (avea sotul o lucrare acolo) si-mi era dor rau de tot de-un desert facut de mama.
Intr-o buna zi, nenea ce ne gatea ne-a promis ca ne face la cina papanasi. N-aveti idee ce incantate au fost papilele mele doar la gandul ca se vor infrupta cu asa ceva 🙂
Dezamagire totala. Aranjati frumos in farfurii, cu topping de dulceata si smantana, au sosit si papanasii promisi. Am exclamat trista rau – astia nu-s papanasi! astea-s gogosi! 🙁
Dar de fapt m-am lamurit mai tarziu cum ca noi moldovenii facem papanasii cu mult diferit fata de alte zone ale tarii. La noi aluatul pentru papanasi moldovenesti e molicel, abia-l poti invarti in tigaie, nici vorba de gaurele pe mijloc sau alte brizbrizuri :D, si sunt rumeni, nu aurii. Daca nu i-am praji suficient, predominand branza in compozitie, ar fi cruzi :); dar sunt MINUNATI! cei mai buni papanasi din toata tara :))
Ingrediente Papanasi Moldovenesti
- 500 gr branza de vaci
- 3 linguri faina
- 3 linguri gris
- 3 linguri zahar
- 2 linguri zeama de lamaie
- 2 oua
- esenta de rom
- coaja rasa de portocale
- putina sare
Mod de preparare Papanasi Moldovenesti
- Intr-un bol amesteca bine toate ingredientele.
- Lasa bolul la rece pentru 10 minute.
- Depinde foarte mult ce tip e branza ta, mai zeroasa, mai molicica. Ideea e ca aluatul are consistenta compozitiei de chiftele, deci molicica, nu o poti modela c gaura. Dar tocmai adaosul mai mic de faina face ca gustul papanasilor sa fie predominant de branza.
- Cu mana „infainata” ia din compozitie si formeaza papanasi pe care-i prajesti bine pe ambele parti. Intarce-i cu ajutorul unei linguri.
- Scoate-i intr-un bol in care ai pus servetele, pentru a absorbi surplusul de ulei.
- Serveste-i cu smantana peste care presari zahar tos.
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa bun
There is no ads to display, Please add some
Sunt indragostita iremediabil de papanasi.. dar de aia aurii si cu gaura, ca la noi asa sunt, desi cica le zice moldovenesti! Si zici ca-s buni si astia?! Mmm.. i-a sa-i incerc eu odata.. 😛
Exact asa ii facea si bunica mea….ce amintiri frumoase mi-ai rascolit!! Nu mai zic nimic de pofte….
Fooarte buni ! culmea, si eu am facut ieri, tot fripti in ulei si pana m-am invartit nu am mai avut ce poza !
te pup
Bunnn
eu sunt din transilvania dar cei mai buni papanasi sunt in moldova aia prajiti
ffffff buni
Asa este! E reteta noastra de papanasi preferata!
si eu sunt din Ardeal, dar exact asta e reteta care o facea bunica si mama, insa serviti neaparat cu miere, sunt deliciosi
In restaurant, cand am mancat prima data, am avut exact aceeasi dezamagire: o gogoasa cu mot si multa smanta, am zis prietenilor: „Asia NU sunt papanasi!”
Ce coincidenta, aseara exact asta am facut! :)))
Nu mi-au iesit wow, ca era o branza de casa mai legata, dar oricum foarte buni si mult mai buni decat cei cu gaura, care nu, nu-s papanasi :)))
Dumninica frumoasa!