mnb

Pavlova cu lemon curd

936Vizualizări
5
(3)

Exista oare vreo combinatie perfecta in materie de deserturi? Daca exista, asta e – Pavlova cu lemon curd! Va zic eu :)) Cel putin dupa parerea si gusturile mele 🙂 Strat crocant, dulce, de bezea, crema de lamaie fina, absolut delicioasa si cremoasa, frisca naturala pufoasa si fructe de padure. Inchideti ochii, gustati, savurati :)) Delicios, mai! Sa faceti si voi. Merge de minune la cafea. Cosuletele pentru Pavlova dau uneori batai de cap. Nu se mixeaza bine albusurile, se lasa la cuptor, nu e ok proportia de albus/zahar si alte fel de fel de motive care provoaca „frica” ​​in a testa acest desert, dar respectand reteta asta, va zic eu, ies sigur! Iar reteta asta mi-a sugerat-o draga mea prietena, Ana. Si ii multumesc!

Dar hai sa vedem cum se face si sa notam si niste ponturi, pe care le voi „boldui” momentul potrivit. Voi scrie mult, si nu pentru ca sunt greu de facut, ci pentru ca vreau sa va dau toate explicatiile, incat sa incercati si voi.

pavlova-cu-lemon-curd-5

Cosulete de bezea

nu voi da cantitati exacte, la fiecare albus de ou cantarit, veti pune dublu cantitatea de zahar; se folosesc 4 albusuri pentru reteta de fata, care la mine au cantarit 131 grame

  • 131 g albus
  • 262 g zahar tos
  • o lingura cu varf amidon alimentar

Lemon curd

  • 4 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 75 g unt cu 82% grasime
  • zeama de la 2 lamai de marime medie, Bio
  • coaja de la o lamaie Bio

Frisca

  • 400 ml frisca naturala – Pilos folosesc eu
  • zahar pudra (2-3 linguri, dupa gust)
  • un plic zahar vanilinat
  • 2-3 linguri zeama de lamaie

In plus – fructe de padure sau capsuni, kiwi, visine – fructe usor acrisoare, pentru contrast de gusturi

pavlova-cu-lemon-curd-4

Preparare cosulete Pavlova cu lemon curd

Intr-un bol metalic puneti albusurile, fara pic de urma de galbenus, impreuna cu zaharul tos.

Pregatiti o cratita in care puneti apa la fiert. Alegeti o cratita peste care sa se potriveasca bolul cu albusuri. Sa fiti atenti, ca atunci cand asezati bolul peste cratita, sa nu atinga apa.

Puneti la foc mic oala cu apa la fiert, iar cand a dat in clocot si a inceput a iesi abur, puneti bolul si amestecati continuu in el, pana cand zaharul s-a diluat complet si amestecul e usor fierbinte.

Poate fi tare util un termometru de bucatarie. 60 grade e temperatura la care e necesar sa ajunga amestecul.

Luati de pe foc si turnati amestecul in bolul robotului de bucatarie, montati telul si mixati pentru 10 minute sau pana cand se raceste. Spre final, in ultimele secunde, adaugati amidonul si mai mixati doar foarte putin.

Daca nu aveti robot, faceti asta cu un mixer obisnuit.

In timp ce se mixeaza albusurile, porniti cuptorul la 100 grade, program normal, sus/jos si pregatiti o tava mare in care puneti hartie pentru copt. Fixati hartia cu cateva puncte de unt puse in tava.

Puneti compozitia intr-un pos la care ati atasat un dui stea. In functie de duiul folosit, cosuletele vor fi mai mari sau mai mici. Eu folosesc un dui cu baza de 3 cm, Ana unul de 2, asa ca ale ei sunt mai mici dar mai inalte.

Spritati cosulete in tava, asa cum vedeti in imagine. Mie mi-au iesit 8 cosulete pentru Pavlova cu lemon curd, altadata imi ies 9.

Introduceti tava in cuptor, pe treapta din mijloc si coaceti pentru 10 minute la 100 grade, apoi coborati temperatura la 80 grade si mai coaceti 30 minute.

Aici depinde tare mult de textura pe care o preferati voi. Ca idee, cosuletele, daca sunt facute cu o zi inainte, cu cat stau, cu atat se usuca mai mult.

Le puteti coace chiar si 20 minute la 80 grade si 10 la 100. Vor fi usor mai moi la baza si mai usor de mancat cu lingurita. Implicit, la 30, la 40 minute, ele se vor usca si mai mult si vor fi mai tari si mai crocante.

Eu propun, inainte de a „strica” ​​multe albusuri, incercati initial doar cu 2, sa vedeti cum lucreaza cuptorul vostru si cum va place mai mult textura.

Dupa ce definitivati ​​asta, veti decide care e timpul exact pentru un rezultat pe placul vostru. 

La final, opriti cuptorul si lasati cosuletele sa se raceasca, cu usa cuptorului deschisa. Pot fi umplute pe loc sau cu 2 ore inainte de servire. Nu e rau nici cu mai mult, insa cu cat sta mai mult frisca peste bezea, cu atat se inmoaie mai mult cosuletul. Desi rau nu e, indiferent ce textura ar avea :)) insa proaspete sunt divine!

Un pont pe care l-am mai citit in ce priveste asta, a fost pensularea bazei interioare a cosuletului, cu ciocolata alba topita. S-ar forma astfel o bariera care ar impiedica inmuierea excesiva a bezelei.

De aici totul e simplu! Ai cosuletele, pregatesti crema lemon curd.

Pui in acelasi bol metalic, pe care l-ai folosit la albusuri, galbenusurile si zaharul. Pune si un varf de cutit de sare. Amesteci cu un tel para, pana la omogenizare. Adaugi apoi coaja rasa, zeama de lamaie si untul si pui bolul pe baie de abur. Vei amesteca continuu, pana cand amestecul se ingroasa si incepe sa semene cu o budinca.

Nu lasa prea mult, datorita untului, la racire, se va ingrosa mult si va deveni ca o crema. Fierbinte trece-l rapid printr-o sita, pentru a elimina coaja de lamaie.

E atat de aromata si de buna!

Transfera crema intr-un borcan, pune capac si da-l la rece.

Pregatire frisca

Pune bolul si paletele/paleta mixerului la congelator, pentru cel putin 20 de minute.

In bolul rece toarna frisca scoasa direct din frigider si incepe mixarea la o treapta medie, pana cand devine spumoasa si incepe sa creasca in volum. Adauga zaharul si zeama de lamaie si mixeaza pana cand frisca devine ferma.

Ai foarte mare grija, cateva secunde in plus o vor transforma in unt. Asa ca, atunci cand cand vezi ca incepe sa se lege, opreste cand si cand mixerul si ia cu degetul, testand sa vezi cand e gata. Era cat pe ce s-o scap de data asta!

Cu toate pregatite, monteaza Pavlova cu lemon curd.

Asezi fiecare cosulet de bezea pe o hartiuta pentru  briosa. Pui cate putina frisca in fiecare, apoi cate o lingurita de lemon curd.

Ce ramane in plus din crema lemon curd, voi folosi pentru a umple niste biscuiti.

Spritezi frisca din abundenta peste fiecare prajitura si pui deasupra fructe, frunzulite de menta si bucatele de lamaie.

Pastrezi la rece pana cand desertul isi imbina aromele si-si definitiveaza gustul.

Bucura-te de Pavlova ! <3

pavlova-cu-lemon-curd-4

 

Ne vedem pe Facebook la – RETETE PAPA BUN

Si pe Instagram – Retete papa bun 

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Lasă un răspuns

nine − six =