Primul gand atunci cand m-a rugat fiica-mea sa-i trimit „ceva bun” mi s-a dus catre piersici umplute cu crema. Poate pentru ca nu le-am facut niciodata, poate pentru ca arata atat de dragalas sau pentru ca voiam sa vad cum sunt. Cert e ca am primit ok-ul ei si iata-le. Desi-s cam migalos de facut, mi-a placut si as repeta reteta oricand. Se face multa mizerie in urma, doar asta nu-mi place :))) dar credeti-ma ca merita, desi recunosc ca eram un pic reticenta, nu vedeam ce poate fi asa bun la ele :))). Faina, ulei, unt, cacao, rom sunt cateva dintre ingredientele retetei de piersici. Merg foarte bine printre prajiturile preparate pentru sarbatori.
Fiica-mea le zice „Caise” :)) si are dreptate, seamana mult mai bine 😉
Ingrediente pentru 34-35 bucati (de 4x5cm – atat au in final, dupa asamblare)
Pentru fursecuri
- 800 g faina alba 000
- o lingurita praf de copt
- 4 oua
- 250 g zahar
- 200 ml ulei
- un varf cutit sare
- o lingurita coaja de portocale
Pentru crema
- 200 g unt
- 150 g zahar pudra
- 250 g gem de caise
- 4-5 linguri cacao (in reteta scria 2 linguri; asa am pus initial dar era insuficient pentru gustul meu)
- o esenta de Rom (sau niste Rom bun, de calitate)
- un varf cutit sare
- partea scobita de la fursecuri (va scriu la preparare)
In plus
- sirop – 200 ml apa + 100 g zahar + 2 felii de lamaie si 2 de portocale; un plic zahar vanilat
- colorant portocaliu
- colorant galben
- zahar tos (cauta unul mai fin)
Pentru reteta m-am inspirat de la Violeta, dar partea cu siropul am vazut-o la Savori Urbane; nu voiam sa le dau prin lapte, asa ca mi-a suras varianta cu acest sirop
Mod de preparare piersici umplute cu crema
Intr-un bol mare pune ouale intregi (fara coaja :))) sarea si zaharul si mixeaza pana cand amestecul isi dubleaza volumul, e pufos si cremos. Adauga in fir subtire uleiul si mixeaza pana la incorporare.
Adauga faina si praful de copt si framanta un aluat omogen, nelipicios, de consistenta plastelinei. Nu insista cu framantatul, nu e nevoie, trebuie doar sa fie totul omogen.
Lasa pentru 15 minute aluatul acoperit la rece.
Pregateste o tava tapetata cu hartie pentru copt si un cantar de bucatarie.
Preincalzeste cuptorul la 180 grade (sus/jos).
Ia bucati din aluat si cantareste-le sa fie de 19-20 grame. Eu am facut cate 24 o data.
In total mi-au iesit 70 de bucati.
Ia fiecare bucatica si modeleaza o biluta neteda (asa cum vezi in foto). Aseaza bilutele in tava tapetata cu hartie de copt, lasand loc intre ele.
Apasa usor cu degetul pe fiecare.
Introdu tava in coptorul preincalzit si coace pentru 15 minute. Fursecurile trebuie sa fie usor rumene pe talpa (vezi foto).
Scoate tava din cuptor, lasa cateva secunde, apoi scobeste fiecare fursec cu ajutorul unui cutitas mic, ascutit si subtire. E bine sa le scobesti calde, pentru ca la racire se intaresc si e mai greu. Nu-i mare problema daca mai rupi cate unul, sunt multe :)), ai de unde.
Tine fursecul intre palma si degete, asa ca intr-un caus. Iti va fi mai usor sa scobesti, cand sustii bine marginile.
Eu, din toate cele 70, 6 le-am curatat mai uratel sau le-am rupt, unul l-am faramitat direct, dar chiar si asa am mai salvat 2 dintre ele si mi-au ramas doar 3 nefolosite.
In momentul in care le umpli, lipesti, treci prin sirop si zahar, se vor estompa micile impefectiuni, asa ca nu te stresa :))
- Nu introdu tava urmatoare in cuptor pana cand nu termini de scobit pe primele. Risti sa ramai in urma si sa se raceasca, apoi iti va fi mult mai greu.
Coci prima tava, scobesti, abia apoi treci la urmatoarea.
- La fel, nu-ti recomand sa coci mai multe o data, din acelasi motiv, ca se racesc.
Pastreaza resturile, le vei folosi la crema.
Crema de cacao cu rom
In bolul mixerului pune untul, lasat la temperatura camerei in prealabil, sarea si zaharul si mixeaza spuma, pentru aproximativ 3-4 minute.
Adauga gem de caise, romul si cacaua si mai mixeaza putin. Daca e unt de calitate nu se va intampla nimic :), nu se taie crema.
La final incorporeaza tot ce ai pastrat de la scobirea fursecurilor. Eu am faramitat cu degetele toate bucatile marisoare, obtinand un amestec destul de fin.
Omogenizeaza crema pentru piersici umplute cu crema
Initial am inceput sa umplu jumatatile de fursec cu o lingurita, apoi m-am gandit sa pun intr-un pos cu dui rotund si a mers foarte rapid si usor. Fa si un mic mot umpluturii. Cand le lipesti trebuie sa fie un pic de crema si intre ele.
Lipeste fursecurile cate doua, cu rabdare si grija. Asaza-le intr-o tava si da-le la rece pentru o ora (sa se intareasca crema).
Pregateste siropul.
Pune intr-un ibric apa, zaharul, feliile de lamaie si de portocala.
Fierbe totul pentru 2-3 minute, apasand usor cu lingura peste fructe, sa iasa sucul. Opreste focul, pune zaharul vanilat si lasa la racit. Cand e rece, strecoara-l si imparte-l egal in 2 boluri sau farfurii adanci.
Pune in fiecare colorant, atat cat crezi ca obtii o nuanta care sa-ti placa tie (daca-ti plac ale mele, vezi in foto cam cum arata siropurile. Eu am luat colorant din sticlute cu varful unui cutit (era colorant gel).
E singura mea reteta de pe blog la care am folosit colorant. De fapt e prima oara cand cumpar asa ceva.
Iei fiecare fursec si-l treci intai prin siropul galben, pana la jumatate, apoi prin cel portocaliu. Le lasi deoparte cateva secunde (eu am trecut cate 5) apoi le treci prin zaharul tos. Le pui pe servetele de hartie.
Aranjezi aceste piersici umplute cu crema pe un platou mare, le acoperi cu folie alimentara si le dai la rece.
N-am idee cat tin, facandu-le pentru prima oara, dar cu siguranta cateva zile tin fara probleme. In fond e un biscuit si crema de unt, care tinute la rece, n-au cum si de ce sa se strice.
Ne vedem si pe facebook – Retete papa bun
Ioi ce de munca,dar rezultatul e tare fain.
Sa imi trimiti si mie.