Fac reteta asta de pilaf cremos cu carne de vreo 3 ani, inspirata si adaptata dupa o reteta de la Ioana, de la e-retete.
De ce am numit-o cu carne si nu am specificat de care? Pentru ca am adaptat-o mereu la tipul si cantitatea de carne disponibila si intotdeauna a iesit grozav de bun!
Cel mai bun e cu porc sau pui.
Oricum ramane reteta preferata si e laudata, mancata cu pofta si apreciata de toti ai casei.
Nu folosesc niciodata ingrediente cantarite si cu toate astea, urmand indicatiile retetei, chiar si adaptate la cantitatile pe care le aveti in casa, garantez ca va iesi perfect, cremos si tare, tare bun! Mai ales daca folositi un suc de rosii de casa si o carne buna.
Pilaf cremos cu carne
- 60 ml ulei
- 50 g unt
- 300 g orez – eu folosesc fie orez scotti bun la toate, fie orez pentru risotto
- 100 ml vin alb demidulce
- 2 bucati piept de pui sau 800 g carne de porc
- un ardei gras rosu, mare
- un morcov
- 1-2 cepe
- 3 catei usturoi
- 1, 3 l apa (1300ml)
- 250 ml suc de rosii sau o lingura plina bulion
- 2-3 linguri parmezan ras
- patrunjel verde
- cimbru
- 2 foi dafin
- 1-2 linguri boia de ardei dulce
- sare
- piper
Mod de preparare Pilaf cremos cu carne
Reteta va poate parea lunga sau complicata, dar nu este, deloc, si daca e putin mai altfel decat pilaful clasic, credeti-ma ca merita sa respectati toti pasii <3
- Pregatiti un vas cu 30 ml ulei si puneti pe foc, la incins.
- Puneti bucatile de carne taiate cubulete si le caliti usor pe toate partile – 4-5 minute.
- Puneti apoi legumele tocate cubulete/felii si foile de dafin. Amestecati pana se inmoaie usor legumele, apoi adaugati sucul de rosii si caliti inca un minut.
- Turnati apoi apa, adaugati boiaua, cimbrul si potriviti gustul de sare. Lasati la foc mediu spre mic, cu vasul partial acoperit, sa fiarba pentru 45-50 minute din momentul in care a dat in clocot, daca folositi carne de porc sau 25-30 minute daca folositi pui. Ideea e sa fie aproape complet (95%) fiarta carnea. Testati.
In acest moment, daca nu doriti sa serviti pilaful curand, va puteti opri si relua pregatirea pilafului cu 30 minute inainte de a manca. Daca il duceti acum la final pastrati lichidul la foc mic, mic cat pregatiti a doua etapa.
- Puneti intr-un vas untul si uleiul ramas (cei 30 ml) si lasati sa se incalzeasca bine.
- Adaugati orezul (spalat si scurs bine) si-l prajiti 4-5 minute amestecand continuu – aveti grija la vasul folosit, sa fie unul bun, de care nu se prinde.
- Turnati vinul, amestecati si lasati pana se evapora.
- Adaugati apoi 3 polonice cu zeama de la carnea cu legume (sa fie supa limpede, fara carne si legume) iar din acest moment fierbeti orezul pentru 20 minute, la foc mediu, amestecand cand si cand si adaugand treptat, cate 2 polonice de zeama fierbinte, atunci cand cea pusa initial scade. Deci 3 polonice, amesteci usor, cand scade inca 2, apoi iar 2 si tot asa – Acest procedeu asigura consistenta si cremozitate pilafului.
- In acest punct orezul ar trebui sa fie fiert cam 80-90% din fierberea totala necesara.
- Adaugati carnea si legumele plus zeama incat sa acopere complet orezul si potriviti gustul de sare si piper – vezi foto.
- De acum lasati sa fiarba la foc mic pana cand orezul e complet fiert si toate ingredientele s-au imprietenit :))
nota – nu puneti tot lichidul ramas peste carne si legume din start, sa nu obtineti un orez exagerat de fiert. Opriti 1-2 polonice si le adaugati doar daca e cazul. eu l-am pus pe tot pana in final.
Preparatul trebuie sa fie cremos, nu uscat si sec, daca nu va ajunge lichidul si orezul a absorbit tot, mai plusati cu cativa ml de apa sau supa. Mie mi-a ajuns perfect exact cat era.
Opriti focul, puneti patrunjel verde tocat si parmezan ras, omogenizati usor, apoi serviti fierbinte alaturi de muraturi sau salata.
Ma gasesti si pe facebook – Retete papa bun