Asta e placinta suprema! Ca de altfel tot ce am incercat de-a lungul timpului, de la draga noastra Laura Laurentiu. Placinta banateana are o textura senzationala si-i buna de nu va pot descrie! Aluat cu iaurt si untura, umplutura de branza – se completeaza de nota 20 si insist sa o incercati!
Ingrediente placinta banateana
- 500 g faina alba
- 12g drojdie proaspata
- 300 ml iaurt
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita zahar
- 50 g untura de porc + o lingura
- 140 g branza de vaci, proaspata
- 70 g telemea uscata, sarata
- 1 galbenus
- 3 linguri lapte
Preparare placinta banateana
Intr-un bol se amesteca drojdia proaspata cu zaharul si se freaca cu lingurita pana se lichefiaza amestecul.
Se adauga 50 ml iaurt caldut si o lingura cu faina. Se omogenizeaza si se lasa la loc cald timp de 10 minute. Amestecul va creste mult in volum.
Se cerne faina, se adauga sarea, iar in mijlocul fainii se face o gropita si se toarna amestecul cu drojdie , apoi restul de iaurt. Se framanta energic pana cand aluatul devine nelipicios, elastic si se dezlipeste de degete. Doar daca mai este cazul mai adaugati 1-2 linguri faina sau iaurt, daca aluatul e prea tare – depinde de tipul de faina folosit.
Se unge un bol cu ulei, se aseaza aluatul in bol si se acopera cu un prosop umezit in apa calda. Se lasa la dospit pana cand si-a dublat volumul.
Se amesteca branza de vaci cu telemeaua rasa si oul. Se omogenizeaza. Nu folositi branza moale, cremoasa.
Pe blatul de lucru uns cu putina untura se rastoarna aluatul si se intinde cu palmele intr-o foaie dreptunghiulara, cu grosimea de 7-8 mm. Se unge uniform cu untura la temperatura camerei (moale)
Se ruleaza foaia si se lasa asa pentru 10 minute.
Se intinde/aplatizeaza ruloul cu sucitorul, intr-o foaie cu grosimea de 5mm (dreptunghiulara)
Se taie aluatul in patrate cu latura aproximativa de 10 cm si se pune in mijlocul fiecaruia cate o lingurita de umplutura. O sa va mai ramana umplutura, dar veti avea nevoie de ea.
Se ruleaza fiecare patrat.
Se pregateste o tava de 20×30 cm si se tapeteaza cu hartie pentru copt.
Se transfera rulourile, cu capatul liber in jos, in tava, lipindu-le unul de celalalt.
Se ung cu lingura de untura pe care am lasat-o in plus si se mai lasa la loc cald inca 30 de minute.
Se amesteca apoi umplutura ramasa cu galbenusul de ou batut, amestecat cu laptele.
Se ung placintele si se introduce tava cu placinta banateana in cuptorul preincalzit, la 200 grade. Se coc pentru 10 minute, se coboara temperatura la 180 grade si se coc pana cand sunt frumos rumenite. 25-30 minute.
Sunt ceva de vis, atat calde cat si reci!