Prajitura Alba ca Zapada cu foi cu amoniac - Rețete Papa Bun

mnb

Prajitura Alba ca Zapada cu foi cu amoniac

1.56KVizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Prajitura Alba ca Zapada cu foi cu amoniac va ramane pentru multi dintre noi acea prajitura cu gust de copilarie, mereu in topul preferintelor.

Facand mai des prajituri mai moderne, pe aceasta am pregatit-o mai rar, asa ca atunci cand am pregatit-o pentru Craciun, fiica-mea a fost atat de incantata incat m-a rugat s-o repet pentru anul nou, sa manance pe saturate :))

Clasica prajitura e pudrata cu zahar pudra, sau are un strat subtire de crema si putina ciocolata rasa. Eu i-am facut o glazura combinata. Voi faceti cum credeti si cum va place.

Mie imi place ca prajitura sa fie cremoasa, asa ca voi avea o cantitate de crema mai mare. Nu-mi plac prajiturile cu foi uscate, seci, imi place echilibrul in toate. Si daca va ramane putin in plus, va garantez c-o s-o mancati cu lingura :))

Insist sa folositi amoniac, nu bicarbonat, nu praf de copt. Diferenta va fi vizibila!

Matusa mea draga, care m-a inspirat de multe ori in retete, a spus:

“E foarte buna! N-am mancat la nimeni Alba ca Zapada atat de buna!”

O credeti sau o pregatiti sa va convingeti?

Prajitura Alba ca Zapada cu foi cu amoniac

Ingrediente Prajitura Alba ca Zapada cu foi cu amoniac

Foi cu amoniac

  • 200 g unt
  • 2 oua
  • un plic Amoniu pentru prajituri (bicarbonat de amoniu)
  • 165 g zahar
  • 3 linguri lapte
  • 550-600 g faina alba
  • un varf cutit sare

Crema

  • 1 l lapte
  • 90 g amidon alimentar
  • 3 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 200 g unt
  • 3 linguri zahar pudra
  • zeama de lamaie

Optional – Glazura 

  • 100 g ciocolata alba + 4 linguri frisca lichida
  • 3 patratele ciocolata cu lapte

Prajitura Alba ca Zapada cu foi cu amoniac

Mod de preparare Prajitura Alba ca Zapada cu foi cu amoniac

Intr-un bol mixeaza spuma untul impreuna cu zaharul, sarea, apoi adauga, pe rand, cele 2 oua.

Dilueaza amoniacul in cele 3 linguri de lapte si pune-le peste crema de unt.

Incepe sa adaugi, treptat, faina, in 3 etape.

Cantitatea de faina nu este exacta! Aceasta depinde foarte mult de puterea de absorbtie, de asta insist sa o adaugi treptat, si sa scazi sau sa plusezi in functie de necesitatea aluatului.

Acesta trebuie sa fie asemanator consistentei plastelinei, nelipicios si bun de intins foi.

Lasa-l acoperit la odihna pentru 20 minute.

Imparte-l fie in 4 fie in 3 parti egale.

  • Daca esti super priceput la intins foi, il imparti in 4, daca nu, procedezi ca mine :))
  • Eu il impart in 3, intind pe rand foile si marginile pe care le tai de la fiecare foaie(pentru a fi laturi perfecte) le adun si de la toate 3 am aluat pentru cea de-a patra foaie.

Intinde pe blatul infainat bine o foaie subtire de aproximativ 25×32 cm. Infaineaza si sucitorul, treaba merge mai usor 🙂

Pe dosul unei tavi unse cu unt transfera foaia ajutandu-te de sucitor.

Coace in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru 8-10 minute. Foaia trebuie sa inceapa sa prinda culoare pe laterale.

Nu te speria cand deschizi cuptorul, te va imbata aroma de amoniac :))), dar stai linistit, foile nu vor avea DELOC gust de amoniac.

Trece lama unui cutit lung si fin pe sub foaie, inclina tava si lasa foaia sa alunece pe o planseta.

Procedeaza la fel cu toate cele 4 foi.

Prajitura Alba ca Zapada cu foi cu amoniac

Lasa-le deoparte si ocupa-te de crema.

Pune intr-o cratita cu fund dublu amidonul si galbenusurile si incepe sa adaugi, treptat, laptele, amestecand sa nu faca cocoloase.

Pune cratita pe foc si fierbe amestecul la foc moderat, amestecand continuu, pana se ingroasa si se desprinde de peretii vasului.

Mixeaza untul spuma impreuna cu zaharul pudra.

Incepe sa adaugi din crema de lapte racita foarte bine, pe etape, amestecand energic cu un tel para.

Eu o adaug in 3 etape.

In acest moment pune zeama de lamaie dupa gustul tau. Nu-ti pot spune exact o lamaie, doua sau trei, unora le place mai acrisoara, altora nu.

Imparte crema egal in 3 boluri indentice.

  • Daca nu vrei sa pregatesti glazura, opreste 4-5 linguri de crema sa pui si peste ultima foaie. Este crema din belsug, asa ca poti face asta fara probleme.

Aseaza o foaie, intinde un strat generos de crema, aseaza apoi a doua foaie, dar nu o apasa foarte tare, sa nu iasa crema pe laterale, intinde crema, apoi foaie, crema si ultima foaie.

Da prajitura la loc racoros pentru cateva ore, apoi pregateste glazura.

Pe baie de abur omogenizeaza ciocolata alba impreuna cu frisca, toarn-o peste prajitura si intinde-o uniform cu un cutit.

Tot acum traseaza linii de ciocolata cu lapte, topita (cu un pos taiat foarte putin la capat, apoi treci in sens invers liniilor trasate, cu un betisor pentru frigarui, pentru a obtine aspectul pe care-=l vezi in imagini.

Pastreaza prajitura la frigider, acoperita sa nu prinda gust de la alte alimente.

Este cu atat mai buna cu cat sta mai mult. Apogeul gustului va fi undeva dupa 24-36 ore 🙂

Sa-ti fie de folos!

Pentru nelamuriri ma gasesti si aici – Retete Papa bun

 

Prajitura Alba ca Zapada cu foi cu amoniac

Prajitura Alba ca Zapada cu foi cu amoniac - 2

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

2 comentarii

Lasă un răspuns