Prajitura Budapesta sau Televizor o stim cu totii din copilarie. Pe net sunt atat de multe variante! Cu foi cu unt sau fara, cu fructe in crema, cu strat de gem intins peste foile maro. Originala chiar nu stiu care e, insa eu stiti ce am cautat? O varianta economica, asta am vrut sa incerc eu prima oara, astfel incat costul ingredientelor sa nu fie foarte mare. Nu am ales foi cu unt si nici in crema nu am pus, mi se pare extrem de scump, ci l-am inlocuit cu mascarpone. Crema nu are oua, asa ca macar o prajiturica dintre cele pe care le alegem pentru sarbatori sa nu fie chiar atat de scumpa 🙂 Cand am gustat prima bucatica de prajitura, pe cuvant va zic, am inchis ochii si-am savurat-o cu dor de copilarie. O prajitura care nu este foarte grea, e spornica, ies multe bucati, insa trebuie sa-i gasiti spatiu la rece, asa recomand. Un singur lucru as schimba, as pune o idee mai multa zeama de lamaie. In reteta scria zeama de la jumatate de lamaie, eu am pus de la o lamaie intreaga si tot ar mai fi mers 🙂 Cititi reteta si, daca va place, poate o incercati 🙂
Ingrediente foi prajitura budapesta – 25×38 cm-are tava mea dar puteti face atat in una de 25×35 cat si 32×42; diferenta va fi doar la grosimea foilor. Mie mi s-a parut perfecta asa.
- 2 oua
- 130 g zahar
- 70 ml ulei
- 100 ml lapte
- o lingurita amoniac – bicarbonat de amoniu pentru prajituri
- un plic zahar vanilat Bourbon
- putina sare
- 3 linguri cacao neagra
- 450 g faina
- faina pentru pudrat blatul de lucru
Foaie de pandispan
- 5 oua
- 5 linguri de ulei
- 130 g zahar
- o lingura zeama lamaie
- un varf cutit sare
- 150 g faina alba
Ingrediente crema
- 1 L lapte
- 115 g amidon alimentar (amidon, nu amoniac, cum confunda multe lume, desi nu voi intelege niciodata de ce)
- 200 g zahar
- un varf cutit sare
- un plic zahar vanilat Bourbon
- 100 g ciocolata alba
- 250 g mascarpone (sau unt cu 82% grasime)
- o lingurita coaja rasa de lamaie
- zeama de lamaie – eu am pus zeama de la o lamaie, dar e de preferat sa gustati si daca vreti crema mai acrisoara, mai puteti pune
Glazura
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 ml frisca lichida
Preparare Prajitura Budapesta sau Televizor
Pentru inceput pune intr-un bol ouale, zaharul si sarea si amesteca energic cu un tel para. Toarna apoi uleiul si laptele si amesteca. Adauga amoniacul.
Pune faina cernuta, impreuna cu cacaua si amesteca intai cu lingura, apoi cu mana. Nu exagera cu framantatul, nu este cazul. Aluatul va fi elestic si nelipicios. In functie de faina folosita poate fi nevoie de inca putin lapte sau faina, la mine nu a fost nevoie, a fost perfect asa.
Pe blatul de lucru inafinat rastoarna aluatul si imparte-l in doua bile egale.
Intinde o foaie cu dimensiunile mentionate la ingrediente si transfera, cu ajutorul sucitorului, pe fundul tavii. Inteapa cu furculita.
Coace prima foaie in cuptorul preincalzit, pe treapta din mijloc, la 180 grade program fara ventilatie, pentru 12-15 minute. Daca faci in tava mai mica si foaia e mai groasa, coace pentru 18 minute.
O lasi deoparte si te ocupi de cea de-a doua foaie.
Le suprapui cand sunt reci si te ocupi de foaia de pandispan.
Separi albusurile de galbenusuri.
Mixezi spuma albusurile cu putina sare si zeama de lamaie. Adaugi apoi zaharul, treptat si mixez pentru 5 minute. Galbenusurile le amesteci cu uleiul si adaugi peste albus. Pune si faina cernuta si amesteca cu miscari usoare, de jos in sus.
Toarna compozitia in aceeasi tava pe care ai folosit-o la foile cu cacao (tapetata cu hartie pentru copt) si niveleaza bine. Coci blatul la aceeasi temperatura ca si foile, pentru aproximativ 15 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea si e usor rumen-auriu.
Prepara crema
Pune intr-un vas cu fund dublu laptele, sarea, zaharul, coaja rasa si amidonul. Amesteca pana cand sunt toate incorporate.
Pune vasul pe foc, la foc mediu si amesteca continuu in vas, pana cand crema se ingroasa ca o budinca. Opreste focul, adauga zaharul vanilinat si ciocolata rupta bucatele. Lasa un minut, apoi omogenizeaza si adauga zeama de lamaie. Acopera cu folie alimentara si lasa la racit.
Mixeaza spuma mascarpone (sau unul, depinde ce folosesti) si cand crema de lamaie e complet rece, incepe sa adaugi cate 2-3 linguri peste unt, mixand usor, pana cand o incorporezi pe toata.
- Acum gusti sa vezi daca mai vrei zeama de lamaie.
Asamblare Prajitura Budapesta sau Televizor
Imparte crema in mod egal in doua boluri.
Aseaza pe o tava sau platou o foaie de cacao. Intinde, cat de uniform poti, crema dintr-un bol. Asaza blatul de pandispan si preseaza usor. Intinde crema din al doilea bol, la fel de uniform si asaza a doua foaie de cacao.
Preseaza usor, inveleste prajitura in folie alimentara, acoper-o cu o greutate moderata (o tava de cuptor am pus eu) si du-o la rece (e bine in frigider) pentru 12-24 ore.
Scoate apoi de la rece si pregateste glazura.
Infierbanta frisca, fara a o da in clocot si toarn-o peste ciocolata cu lapte, rupta bucatele. Lasa pentru cateva secunde apoi amesteca usor, pana cand ciocolata s-a topit si s-a incorporat in frisca
- Poti face acest pas si pe baie de abur.
Toarna glazura calduta peste prajitura si niveleaza. Poti presara fulgi de cocos, e optional.
Da prajitura la rece pana cand se intareste glazura, apoi o poti portiona cu un cutit lung si subtire.
Pentru a o taia frumos, sterge cutitul cu o laveta umeda, dupa fiecare taiere.
Sursa de inspiratie – canalul de youtube – Dulcinele
- Ingrediente foi prajitura-budapesta-a - 25-38 cm are tava mea dar puteti face atat in una de 25x35 cat si 32x42; diferenta va fi doar la grosimea foilor. Mie mi s-a parut perfecta asa.
- 2 oua
- 130 g zahar
- 70 ml ulei
- 100 ml lapte
- o lingurita amoniac - bicarbonat de amoniu pentru prajituri
- un plic zahar vanilat Bourbon
- putina sare
- 3 linguri cacao neagra
- 450 g faina
- faina pentru pudrat blatul de lucru
- Foaie de pandispan
- 5 oua
- 5 linguri de ulei
- 130 g zahar
- o lingura zeama lamaie
- un varf cutit sare
- 150 g faina alba
- Ingrediente crema
- 1 L lapte
- 115 g amidon alimentar (amidon, nu amoniac, cum confunda multe lume, desi nu voi intelege niciodata de ce)
- 200 g zahar
- un varf cutit sare
- un plic zahar vanilat Bourbon
- 100 g ciocolata alba
- 250 g mascarpone (sau unt cu 82% grasime)
- o lingurita coaja rasa de lamaie
- zeama de lamaie - eu am pus zeama de la o lamaie, dar e de preferat sa gustati si daca vreti crema mai acrisoara, mai puteti pune
- Glazura
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 ml frisca lichida