M-am dus in bucatarie cu gandul sa prepar o amandina, si din neagra…a iesit alba :)))
Am zarit doua portocale care stateau de multisor in cosul cu fructe si-am testat o crema de portocale.
A iesit o minunatie, buna de tot. Aduce nitel cu prajitura cu crema de lamaie , preparata cu ceva timp in urma, si cum stiam ca aia a placut mult tuturor, am stiut sigur ca si asta o sa placa.
Si nu m-am inselat.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- Blat
5 oua
6 linguri zahar
6 linguri de faina
o lingurita drojdie uscata
un vaf cutit sare
3 linguri de apa
3 linguri ulei
coaja rasa de portocale
- Crema
120 ml suc de portocala (stoarceti doua portocale)
o lingura coaja portocala rasa
8 linguri zahar
250 gr unt
doua galbenusuri
o lingura si jumatate faina (lingura plina sa fie cu varf)
- Pentru ornat
100 ml smantana pentru gatit
100 ml frisca vegetata
o lingura zahar
o lingurita zeama lamaie
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Blat. Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu un varf de cutit sare, pana obtii o spuma legata.
- Adauga treptat zaharul si mixeaza pana la diluare.
- Cerne faina apoi amestec-o cu drojdia uscata. Pune-o peste albusuri, adauga si galbenusurile, uleiul, apa, coaja de portocala si omogenizeaza usor amestecand de jos in sus (nu circular)
- Tapeteaza o tava de 20cm/22cm cu hartie pentru copt si toarna amestecul. Niveleaza.
- Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic pana e rumen la suprafata si trece testul cu scobitoarea.
- Lasa la racit si prepara crema.
- Intr-un vas cu fund dublu pune galbenusurile impreuna cu 50 ml suc de portocale si zaharul.
- Separat amesteca restul de suc cu faina.
- Cand amestecul de galbenusuri a inceput sa spumuiasca , adauga faina diluata in suc amestecand continuu.
- Lasa la foc mediu amestecand mereu sa nu se prinda, pana se ingroasa usor si devine ca o smantana. Opreste focul.
- Mixeaza spuma untul (cauta un unt bun care nu lasa apa; eu folosit unt Raraul, e grozav!).
- Raceste amestecul de portocale si adauga coaja rasa. Cand e complet rece adauga cate o lingura peste unt si mixeaza dupa fiecare pana obtii o crema pufoasa si aromata.
- Taie blatul in trei pe orizontala.
- Imparte crema in doua si asambleaza – blat, 1/2 din crema, blat, 1/2 din crema/ blat.
- Mixeaza intr-un bol smantana impreuna cu frisca , zaharul si zeama de lamaie pana ajungi la consistenta dorita.
- Orneaza prajitura si da-o la rece.
[/directions]
Ce imi placeeee…Cand este vorba de prajitura cu crema de citrice e clar ca este pe placul meu! O duminica frumoasa!
este dementiala! arata de mananci fiecare pixel :))))
am primit, newsletterul …. daca n-am timp acum de bicataras, macar sa salivez pe la voi prin newslettere ca la mine bate vantul prin oale
chiar ca seamana cu aia cu lamaie. bravo!
„din neagra…a iesit alba” :)))))))))))
Mmm,ce aromata trebuie sa fie!!!
Imi ploua in gura… Ce ma fac?! 🙂
mmmmm….la cum arata nu poate fi decat delicios!!! merita incercat 😉
Frumusica rau amandina asta travestita 🙂
Mistoooooooooooooooooooooo , mi-a cam plouat in gura , Gabyt :d
Excelenta ! 🙂
Delicioasa 😀 Mor sa pofta sa stii!
Un fiasco total ! Blatul nu a crescut mai mult de 2 cm, iar gustul cremei e indoielnic. Pentru mine a fost risipa de timp si ingrediente.
Mariana, imi pare tare rau.
Blatul este un blat simplu, clasic, unde pui fie praf de copt, fie drojdie uscata, nu inteleg de ce n-ar iesi. Poate n-au fost bine batute albusurile?
Iar crema…e o crema de unt c-o budinca simpla de portocale, ce-ar putea fi rau?