Aceasta prajitura cu crema de vanilie si ciocolata este una dintre preferatele noastre. Avand compozitia (nu gustul) asemanatoare amandinei (blat pufos, sirop si crema), cucereste prin combinatia atat de potrivita a ingredientelor.
Ingrediente Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata
Blat Prajitura
6 oua
- 7 linguri de zahar
- 7 linguri faina
- 2 linguri cacao neagra
- 3 linguri ulei
- 3 linguri apa
- Crema Prajitura cu frisca
- 2 galbenusuri
- 50 ml lapte
- 2 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- o lingurita esenta rom
- o lingurita gelatina (optional)
600 ml smantana pentru frisca la care adaugati zahar dupa gust (eu am amestecat 300 ml frisca lichida indulcita cu 300 ml smantana pentru gatit si 2 linguri zahar) – 300 ml vor fi folositi la crema iar 300 ml la ornat
- Glazura
- 100 g ciocolata cu lapte
- 2 linguri lapte
- 50 g unt
- Sirop
- 100 g zahar
- 180 ml apa
Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata.
- Blat.
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Mixeaza spuma albusurile apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie cu aspect ferm ce formeaza tepi la atingere (aprox 10 minute).
- Adauga faina cernuta impreuna cu cacaua, galbenusurile frecate cu uleiul si apa si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoti cat mai putin aerul din albusuri.
- Toarna compozitia intr-o tava de 20/25 cm tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza frumos.
- Da tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic pana trece testul cu scobitoarea.
- Lasa la racit.
- Sirop
- Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului, apoi stinge cu apa si mai lasa pana sa doua clocote. Lasa la racit.
- Crema
- Mixeaza frisca cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom, batz! Daca e ferma si tare treci peste pasul cu gelatina ce-l voi prezenta mai jos. Eu am mixat frisca cu smantana si negasind smantana cu 25% grasime nu mi s-a parut prea ferma, de asta am adaugat gelatina.
- Pune gelatina la hidratat in 20 ml apa.
- Pune intr-un vas cu fund dublu galbenusurile cu zaharul si laptele si amesteca-le pe foc 2 minute (trebuie sa devina ca-n imagine). Daca frisca e ferma incorporeaza acest amestec (racit bine!) in jumatate din cantitatea de frisca. Jumatate va ramane pentru ornat.
- Eu am pus in amestecul fierbinte gelatina, am amestecat pana s-a topit apoi am racit si incorporat in frisca.
- Da crema la rece pentru 25 minute.
- Taie blatul in doua pe orizontala.
- Insiropeaza primul blat, intinde crema uniform, apoi pune a doilea blat si insiropeaza.
- Da prajitura la rece si prepara Glazura.
- Pune intr-un bol metalic toate ingredientele iar bolul pune-l peste un vas cu apa care fierbe. Amesteca pana la omogenizarea completa.
- Toarna glazura calduta peste prajitura rece si intinde cu un cutit.
- Lasa din nou la rece pana se intareste glazura, portioneaza prajitura in bucati dreptunghiulare, apoi spriteaza peste ele frisca ramasa.
Imagini Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata