O prajitura simpla si buna , pe placul intregii familii.
Intr-o zi a fost gata! 🙂
Ingrediente Prajitura cu mascarpone si ciocolata
- Blaturi
- 4 oua
- 50 gr zahar
- 2 linguri gris
- 2 linguri faina
- 2 linguri miere
- 2 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- 1/2 plic praf de copt
- un vf cutit sare
- Crema
- 250 gr mascarpone
- 120 ml frisca lichida indulcita
- 100 g ciocolata alba
- 10 g gelatina (puteti incerca cu 5 g, cred ca e ok si-asa deoarece vad in comentarii ca se specifica c-au incercat cu 10 si a iesit crema tare. desi la mine a fost perfecta cu 10, incercati din start cu 5 g )
- 30 ml lapte
Mod de preparare Prajitura cu mascarpone si ciocolata
- Blaturi.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Mixam galbenusurile impreuna cu zaharul, pana ce acesta din urma se topeste si obtinem o compozitie cremoasa, fina. Adaugam in fir subtire uleiul si mai mixam doua minute. Adaugam si mierea si omogenizam.
- Intr-un bol cernem faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Adaugam grisul, amestecam, apoi adaugam amestecul de galbenusuri.
- Mixam spuma albusurile impreuna cu un vf cutit sare, le punem peste compozitia cu cacao si amestecam usor, de jos in sus, pana se omogenizeaza totul.
- Impartim compozitia egal in doua boluri.
- Tapetam o tava de 20/24 cm cu hartie pentru copt, turnam compozitia dintr-un bol, nivelam frumos si dam tava in cuptorul preincalzit.
- Coacem foaia la foc mediu, pentru 14-15 minute. Depinde de cuptor, verificati! Poate fi gata si-n 10-12 minute.
- Procedam la fel si cu compozitia din celalalt bol.
- Lasam sa se raceasca apoi desprindem hartia de copt.
- Crema
- Punem gelatina la hidratat in cateva linguri apa rece.
- Intr-un bol metalic punem ciocolata rupta bucatele si frisca. Punem bolul deasupra unui vas in care fierbe apa si amestecam pana se omogenizeaza cele doua ingrediente.
- Lasam sa se racoreasca 2-3 minute, adaugam mascarpone si mixam usor.
- Vom obtine un amestec de consistenta unei smantani subtirele.
- Punem laptele la incalzit si lasam pe foc pana ajunge la punctul de fierbere (nu lasam sa dea in clocot! doar incalzim). Oprim si adaugam gelatina hidratata, amestecam si omogenizam.
- Lasam la racit apoi adaugam in fir subtire peste crema de mascarpone si mixam usor.
- Dam vasul la rece pentru 20 minute, timp in care crema se va lega, apoi…o mancam cu lingura :))).
- Asezam prima foaie de blat, turnam crema (oprim 3 linguri), nivelam si asezam cea de-a doua foaie.
- Intindem crema ramasa si dam prajitura la rece pentru cateva ore.
- Portionam cu un cutit umed, subtire.
Superbuna, ador crema asta!
Nu m-ajuta rahatul asta de PC sa vad si pozele , dar cred c-a fost si chipesa , dar mai ales delicioasa .
Am incercat cu 10 grame de gelatina si crema este foarte tare, a fost o crema tare precum scoarta de copac. Care sa fie problema?
Buna dimineata, Maria!
Proportia de gelatina folosita intr-un preparat este de 12-17 g la 500 g de compozitie mai lichida (desi eu asa pun si la creme in general, de exemplu la tortul diplomat), iar eu am folosit 10 g la 500 g crema, nu ar fi trebuit sa fie crema tare.
N-am idee cu care dintre celelalte ingrediente o fi reactionat gresit dar sub nicio forma n-ar fi trebuit sa fie tare. Oare sa incerci cu 5 g?
Imi pare tare rau 🙁
Inainte de a adauga gelatina, ce consistenta avea crema?
Inainte de a adauga gelatina era o crema subtire, nu o puteam folosi ca atare, am adaugaut gelatina, am lasat putin la frigider, numai ca in momentul in care am taiat_o, cateva ore mai tarziu, crema era foarte tare. Blatul e foarte bun, am intampinat ceva probleme cu crema asa ca data viitoare cred ca am sa pun doar 5 grame de gelatina.
O zi buna!
Am facut blatul si nu am avut gris romanesc, am folosit „coarse semolina” -chestia ca dupa ce s-a racit blatul, se simteau boabele de semolina in gura cind mestecai…nasol…poate cu gris romanesc iese altfel, dar cu semolina nu as mai incerca reteta asta…Imi pare rau…
Lore, te cred si te inteleg insa nu stiu ce sa raspund. Nu stiu daca acel produs are textura ca grisul de la noi. Grisul de la noi e fin si 2 linguri printre atatea ingrediente nu au cum sa se simta, doar schimba o idee textura unui blat.Probabil semolina coarse nu e acelasi lucru cu semolina, cel dintai fiind mai aspru, mai grosolan.