Aceasta prajitura cu crema de ness frisca si nuci este o reteta de prajitura pe care am mai postat-o, in trecut, dar pentru ca mi-a fost pofta si-am vrut sa o refac, am mai schimbat pe ici-colo cate ceva, asa ca va prezint prajitura si in varianta asta. Conbinatia crema de ness – frisca, este o combinatie pe sufletul meu. Sper sa va placa si voua!
Prajitura cu ness frisca si nuci tava 20×30 cm
Blat
- 7 albusuri
- 4 galbenusuri
- 7 linguri zahar
- 5 linguri nuca macinata
- 4 linguri faina
- un vf cutit sare
Crema de ness
- 3 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 2 linguri ness
- 400 ml lapte
- 50 g amidon alimentar (atentie, amidon, nu amoniac; multa lume confunda desi nu voi intelege niciodata de ce)
- 125 gr unt
Frisca
- 200 ml frisca lichida Pilos (neindulcita)
- 200 g mascarpone
- 2 linguri zahar
- 2-3 linguri zeama lime
ciocolata rasa pentru ornat
PREPARARE PRAJITURA
Blat
- Pune intr-un bol albusurile si mixeaza-le spuma impreuna cu un varf cutit sare.
- Adauga treptat zaharul si mixeaza pana e diluat COMPLET, compozitia formeaza tepi la atingere si se tine de paletele mixerului.
- Adauga galbenusurile, faina cernuta si nuca.
- Omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
- Pune intr-o tava hartie pentru copt. Aici ma opresc si va dau un pont pentru a aseza usor hartia pentru copt in tava. Umeziti-va usor mainile cu apa si luati bucata de hartie pregatita pentru asezat in tava si o strangeti in maini formand un „botz” :)) apoi o desfaceti si o asezati in tava.
- Luati compozitia lingura cu lingura, o puneti in tava si nivelati frumos.
- Dati tava in cuptorul preincalzit si coaceti blatul la foc mic spre mediu (165-170 grade) pana prinde o culoare aurie la suprafata si trece testul cu scobitoarea.
Crema de ness.
- Mixati untul spuma.
- Intr-un vas cu fund dublu puneti galbenusurile, ness-ul, zaharul si amidonul si omogenizati.
- Adaugati, putin cate putin , laptele si omogenizati.
- Puneti vasul pe foc , la foc mediu si lasati la fiert, amestecand continuu, pana ce compozitia se ingroasa si devine ca o smantana legata. Nu va speriati cand incepe sa capete aspect de cocoloase, amestecati energic in continuare , pe foc, si se va omogeniza frumos.
- Puneti vasul intr-un alt vas in care ati pus apa rece si amestecati usor pana se raceste budinca.
- Cand s-a racit complet adaugati untul si mixati totul pana la omogenizarea completa.
Crema de frisca
- Puneti intr-un bol frisca, mascarpone, zaharul si zeama de lime si mixati pana obtineti o compozitie cu textura ferma, legata.
Asamblare prajitura cu ness, frisca si nuci
- Taiati in doua, pe orizontala, blatul cu nuca.
- Asezati o foaie de blat, intindeti jumatate din crema de ness, nivelati frumos, intindeti jumatate din cantitatea de frisca si nivelati.
- Asezati a doua felie de blat si procedati la fel cu restul de crema si frisca.
- Deasupra acestei prajituri cu crema presarati nuca prajita, nuca macinata sau nuci caramelizate, tocate.
- Eu am pus prima varianta si s-a completat perfect cu dulceata prajiturii.
- Este una dintre cele mai grozave retete de prajituri incercate pana acum!
- Taiati prajitura doar dupa ce sta cateva ore la frigider, stergand cutitul cu laveta umeda, dupa fiecare taietura
Ne vedem si pe facebook – Retete papa bun


- Lista de cumparaturi
- Blat
- 7 albusuri
- 4 galbenusuri
- 7 linguri zahar
- 5 linguri nuca macinata
- 4 linguri faina
- un vf cutit sare
- Crema de ness
- 3 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 2 linguri ness
- 400 ml lapte
- 50 g amidon alimentar (atentie, amidon, nu amoniac; multa lume confunda desi nu voi intelege niciodata de ce)
- 125 gr unt
- Frisca
- 200 ml frisca lichida Pilos (neindulcita)
- 200 g mascarpone
- 2 linguri zahar
- 2-3 linguri zeama lime
- ciocolata rasa pentru ornat
Mereu am fost fan prajiturilor cu ness. Sigur o voi incerca ca arata grozav! 🙂