Aceasta reteta de prajitura de casa grozava nu e decat o readaptare a uneia dintre prajiturile mele preferate pe care am postat-o aici – Prajitura Deliciu
Varianta de astazi e la fel de buna, cu-n plus de aroma dat de caramelul din crema si aroma alunelor prajite.
Incercati doar sa va inchipuiti – blat de bezea si nuca, alune prajite, ciocolata, biscuiti cu cafea si crema cu gust de caramel.
Deci? 😛
- Pentru blat
- 4 albusuri
- 4 linguri zahar
- 3 linguri nuca macinata
- 2 linguri pesmet
- 2 linguri faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- un vf cutit sare
- 350 gr alune prajite (eu am cumparat crude, nesarate, si le-am prajit eu)
- 4 linguri Nutella
- Crema
- 4 galbenusuri
- 40 ml apa
- 400 ml frisca lichida indulcita
- 4 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- In plus
- un pachet de biscuiti simpli
- cafea preparata
- cacao pentru pudrat
Mod de preparare
- Alunele crude, nesarate, prajeste-le intr-un vas cu fund dublu, amestecand mereu in vas, sa nu le arzi. Lasa-le la racit apoi toaca-le in bucati mari.
- Intr-o tava tapetata cu hartie de copt/folie de aluminiu, pune alunele tocate si le distribuie uniform.
- Bate albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adauga zaharul treptat si bate pana la diluarea zaharului. Adauga faina amestecata cu praful de copt, pesmetul si nuca macinata, peste albusuri, omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
- Compozitia obtinuta o distribui, lingura cu lingura, peste alunele din tava, cu grija sa nu strici stratul cu alune, nivelezi frumos si bagi tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru aprox. 25 minute . Blatul trebuie sa capete o culoare aurie.
- Fierbinte il rastorni pe un platou (ASTFEL INCAT STRATUL DE ALUNE SA FIE ACUM IN PARTEA SUPERIOARA! ), ii desprinzi folia si intinzi crema de ciocolata pe blatul cald, peste alune – Pui ciocolata lingura cu lingura , o lasi cateva secunde sa se incalzeasca, apoi nivelezi.
- Lasi sa se racoreasca apoi dai la frigider.
- Intre timp prepara crema.
- Caramelizeaza zaharul pana prinde culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa rece, Lasa sa se dilueze, omogenizeaza si adauga galbenusurile usor batute.Lasi pe foc un minut/doua , sa se lege, apoi opresti focul si lasi amestecul sa se raceasca complet.
- Mixeazi frisca impreuna cu zaharul, intai la viteza mica apoi maresti la cea mai mare treapta a mixerului. Cand a inceput sa se lege frisca adaugi caramelul cu galbenusuri (racit bine) si mixezi in continuare.
- Te opresti cand crema este ferma, pufoasa. Ai grija sa nu mixezi prea mult sa branzesti crema.
- Scoate blatul de la rece, intinde jumatate din cantitatea de crema, distribuie apoi un strat de biscuiti inmuiati bine in cafea, intinde si restul de crema, niveleaza frumos si pudreaza cacao.
- Da prajitura la rece pentru cateva ore apoi portioneaz-o cum doresti
E perfecta cu caramel!