Cum n-o fi bun? Foi cu nuca, straturi de crema cu cocos, stafide, ciocolata. Cine sa reziste? ;;)
Noi nu!
Prajitura Intercontinental, o prajitura ce se consuma cu moderatie, demna de orice masa de sarbatoare, o duminica in familie sau dimineata cu fetele la cafea :). Daca va plac prajiturile cremoase trebuie sa o-ncercati 😉
Nu intamplatoare a fost prepararea acestei prajituri, ci a venit odata cu invitatia Dianei de a pranzi alturi de frumosul ei proiect – Sunday Lunch.
Si cum nu puteam merge cu mana goala am pregatit o delicioasa reteta de chiftelute cu carne si ricotta in sos tomat.
si aceasta prajitura de casa, care merge perfect dupa o masa copioasa dar si la cafeaua de dimineata.
Dar sa revin la Diana, la frumosul ei blog, pe care-l urmaresc de mult din umbra si pierd notiunea timpului rasfoindu-l atunci cand ajung cautand vreo reteta, si la proiectul de care v-am spus.
Cand spun – duminica – cuvintele “pranz in familie” se ataseaza firesc , natural.
De ce spun asta? Pentru ca duminica este singura zi din saptamana in care la toate cele trei mese ale zilei suntem prezenti cu totii acasa. Scoala, job, diverse activitati, stim cu totii cum ne iau de langa cei dragi, ne fac sa servim mesele pe fuga sau in putinul timp liber pe care-l “furam” in unele zile.
Pranz de duminica in familie – ce inseamna pentru noi?
Inseamna o ciorba delicioasa, in general cu smantana si verdeturi, un fel principal gatit de sambata – foarte rar gatesc duminica si doar daca este ceva ce nu poate fi mancat rece sau reincalzit, gen un gratar sau un peste fript- si nelipsitul desert care aproape de fiecare data este ceva nou.
Pranz de duminica in familie inseamna, inainte de toate, reuniune, implinire, chicote si ghionturi de copii, manute mici si curate cu farfurii si tacamuri tinute stangace, ce-o ajuta pe mama la servit masa, fraze de genul „pot să nu mănânc legumele din ciorba?” sau “o vreau pe aia, ca are mai multa carne!”.
Pentru ca nu avem o bucatarie mare, implicit n-avem o masa mare :)). Mereu m-am plans de asta :)), dar traiesc cu bucuria ca in curand ne vom muta intr-o casa noua unde voi putea aseza masa asa cum imi place mie, insa asa frumos imi spune sotul, incercand astfel sa se “scoata” pentru minusul asta – “mai bine masa mica, cu bucate bune, oferite cu drag, decat o masa mare cu zgarcenie”.
Pranz de duminica
„Ingrediente Prajitura Intercontinental
Foi
- 8 albusuri
- 8 linguri zahar
- 8 linguri nuca
- 3 linguri faina
- 1/3 lingurita praf de copt
- un vf cutit sare
Crema
- 250 gr unt
- 8 linguri zahar
- 8 galbenusuri
- 5 linguri lapte
- 2 plicuri zahar vanilat
- 50 gr cocos
- 50 gr stafide si merisoare inmuiate in rom
- 50 gr ciocolata tocata
fulgi de ciocolata pentru ornat
[/ingredients]
„Mod de preparare Prajitura Intercontinental”
Incepem cu pregatirea foilor.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Mixam spuma albusurile impreuna cu un varf de cutit sare, pana devine compozitia ca o spuma.
- Adaugam zaharul, lingura cu lingura, mixand dupa fiecare adaugare.
- Cand textura compozitiei e ferma si lucioasa adaugam faina amestecata cu praful de copt, nuca si omogenizam amestecand usor, de jos in sus.
- Impartim compozitia in trei parti egale.
- Pregatim o tava de 20/30 cm. Daca vreti foile mai inalte folositi o tava de 18/26 cm.
- Taiati 3 bucati hartie pentru copt. Asezati prima bucata in tava, puneti o parte din compozitia de albusuri, nivelati si coaceti in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru 12-15 minute. Foaia trebuie sa capete o culoare usor aurie. Scoateti si lasati sa se racoreasca, invartiti foaia cu o miscare ferma pe blatul de lucru si desprindeti usor hartia.
- Procedati la fel si cu celalalte doua foi.
- Pregatim crema.
- Mixam spuma galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pe baie de abur.
- Adaugam apoi laptele, pana se topeste zaharul iar compozitita se ingroasa.
- Lasam sa se raceasca.
- Untul moale, la temperatura camerei il mixam spuma. Cand amestecul de galbenusuri e rece adaugam lingura cu lingura peste unt mixand la cea mai mica viteza a mixerului.
- Crema obtinuta o impartim in trei parti.In prima punem cocos, in a doua stafidele inmuiate in rom si in a treia ciocolata. Omogenizam in fiecare vas.
- Asezam o foaie, intindem uniform crema cu cocos, asezam a doua foaie, intindem crema cu stafide, asezam a treia foaie si punem crema cu ciocolata. Presaram fulgi de ciocolata si bagam prajitura la frigider pentru cateva ore sau peste noapte.[/directions]
Duminica frumoasa!
Totul arata minunat! Si ce frumos e si platoul <3. Duminica minunata sa ai draga mea!
Multumesc frumos, Timea!
La fel si voua!
ps. vezi ca nu am mai pus doi de „e”? :))))))
Draga mea, iti multumesc pentru ca ni te-ai alaturat, pentru povestea frumoasa si preparatele de exceptie. A fost o adevarata placere sa te am printre invitatii mei. O duminica linistita. <3 PS. Si amandinele tot le fac, sa stii 😉
Si eu multumesc inca o data! >:d<
si prajitura asta o sa o fac
Ce ciocolata se foloseste pentru crema? Alba sau neagra?
Cu lapte. Bineinteles ca puteti pune si alba, nu-i problema 🙂