Aveam chef sa fac o prajitura, insa nu aveam in casa ciocolata. Si cum extrem de multe retete cer ciocolata, fie in crema, fie in blat sau glazura, m-am indreptat catre una pe care o vazusem de mult la Chef Nicolae Tomescu, o prajitura care nu contine ciocolata :)). Prajitura Pina Colada cu bezea de cocos si ananas arata foarte bine, combinatia mi s-a parut geniala, asa ca am pus-o in practica 🙂 A iesit perfect totul! Doar un strop de zahar am pus in plus la crema, in rest nu am schimbat nimic! Crocant, cremos si pufos, in aceeasi bucata delicioasa!
Multumesc, Chef! Am vazut extrem de multe retete faine pe site, de le-as lua la rand pe toate :)))asa ca voi reveni. Mai ales ca am vazut una care aduce tare mult cu o prajitura apreciata mult de fiica-mea, din cofetaria de la Vatra Dornei. Cu siguranta va fi urmatoarea prajitura incercata!
Ingrediente blat – tava de 23×35 cm
- 4 oua
- 120 g faina alba
- 60 ml ulei
- 140 g zahar
- un pic de sare
Ingrediente crema
- 4 galbenusuri
- 650 ml lapte
- 80 g amidon alimentar
- 2 plicuri zahar vanilinat
- 150 g zahar (eu am mai pus la final inca 2 linguri zahar pudra)
- 250 unt cu 82% grasime
- un varf cutit sare
- o conserva compot ananas
Ingrediente bezea de cocos
- 4 albusuri
- 100 g nuca de cocos
- 200 g zahar
- putina sare
Preparare prajitura Prajitura Pina Colada cu bezea de cocos si ananas
Blat galben
Preincalzeste cuptorul la 160 grade.
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile impreuna cu sarea si adauga treptat zaharul mixand pana se dilueaza complet.
Galbenusurile freaca-le cu uleiul ca la maioneza, apoi adauga peste galbenusuri si omogenizeaza.
Pune si faina cernuta (nu sari peste etapa cu cernutul!) apoi amesteca usor, de jos in sus.
Tapeteaza tava cu hartie pentru copt, toarna compozitia, niveleaza cu rabdare, apoi coace pentru 25 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea, introducand tava pe treapta a doua, numarat de jos in sus.
Desprinde usor cu un cutit de lateralele tavii, apoi scoate si lasa la racit.
Blatul de bezea cu cocos
Prajitura Pina Colada cu bezea de cocos si ananas
Preincalzeste cuptorul la 185 grade.
Mixeaza spuma albusurile impreuna cu putina sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana obtii o bezea ferma, lucioasa (aprox 7-8 minute)
Adauga nuca de cocos si mai mixeaza usor, doar 20-30 secunde, pana la omogenizare.
Tapeteaza tava cu hartie de copt. Unge hartia foarte putin cu unt moale (foaia va fi crocanta si o vei desprinde foarte usor).
Toarna compozitia cu cocos si niveleaza. Introdu tava pe trapta 2 si coace pana cand foaia se rumeneste usor si devine crocanta la suprafata – 25 minute.
Scoate, lasa la racit si pregateste crema.
Pune intr-o cratita cu fund dublu laptele (500 ml) impreuna cu zaharul si sarea si pune cratita la foc.
Separat amesteca galbenusurile cu vanilia, amidonul si laptele ramas, adaugat putin cate putin. Omogenizeaza.
Cand laptele din cratita s-a infierbantat, adauga amestecul de galbenusuri amestecand continuu.
Fierbe crema, amestecand sa nu se prinda, pana cand se ingroasa. Acopera cu folie alimentara si lasa la racit.
Mixeaza spuma untul lasat in prealabil la temperatura camerei. Adauga treptat, lingura cu lingura, crema de vanilie, mixand pana la omogenizare.
Eu am mai adaugat la mixare inca 2 linguri de zahar pudra. Gusta si vezi daca consideri ca mai este cazul adaugi, daca nu, nu.
Asamblare Prajitura Pina Colada cu bezea de cocos si ananas
Scurge ananasul din conserva si taie-l cubulete.
Aseaza blatul galben intr-o tava sau pe un platou. Insiropeaza-l cu siropul de ananas.
Intinde jumatate din cantitatea de crema, apoi distribuie cubulete de ananas. Apasa usor peste ele si intinde crema ramasa. Cu grija pune deasupra foaia de cocos, presand foarte usor cu palmele.
Introdu tava la rece pentru 6 ore sau peste noapte.
O portionezi cu un cutit subtire, bine ascutit, lung, pe care-l treci pe sub jet de apa dupa fiecare taietura.
A fost laudata, sa stii! 🙂