Daca mi-ar fi spus cineva ca singur imi va placea prajitura Rumba – Prajitura Mozaic, i-as fi spus ca greseste. Eu sunt fan prajituri cremoase, frisca si ciocolata, dar sincer, m-am inselat. E foarte buna! Se combina totul atat de bine, de nu te saturi nici cu o bucata, nici cu doua, nici cu trei :)) Are nuci, rahat, stafide, oua, unt, napolitana – o gramada de arome, texturi si culori! Daca nu vrei rahat, poti sa nu pui; poti pune in loc merisoare uscate. Am vazut de multe ori reteta de prajitura rumba si pana azi n-am fost tentata s-o incerc 🙂 Cu siguranta o s-o mai fac. Initial am vrut s-o fac intr-un fel, apoi m-am razgandit :)) si-a iesit asa.
INGREDIENTE
Foi
8 albusuri
8 linguri zahar
8 linguri faina
o lingurita praf de copt
8 linguri nuca macinata
100 g rahat multicolor
80 g stafide
un varf cutit sare
Crema
300 g unt
175 g zahar
6 galbenusuri (puteti pune toate cele 8, eu doar 6 am pus)
un varf cutit sare
In plus – 2 foi de napoilitana
Mod de preparare Prajitura Rumba – Prajitura Mozaic
Taie rahatul cubulete, apoi presara peste el o lingura cu faina si amesteca bine pana cand toate cubuletele nu mai sunt lipicioase si nici lipite una de cealalta.
Pentru fiecare foaie vei folosi jumatate din cantitatea de ingrediente mentionate
4 albusuri, 4 linguri zahar, 4 linguri faina, 1/2 lingurita praf de copt, 4 linguri nuca macinata, 50 g rahat, 40 g stafide.
Mixeaza albusurile spuma cu putina sare.
Adauga, treptat, zaharul si apoi mixeaza bine pana cand e diluat si compozitia e ferma.
Pune deasupra faina cernuta amestecata cu praful de copt, nuca macinata, stafidele, nuca si rahatul.
Omogenizeaza amestecand de cateva ori cu miscari largi, de jos in sus.
Tapeteaza o tava de 20×30 cm cu hartie pentru copt, pune compozitia si niveleaza.
Coace in cuptorul preincalzit, pe treapta 2, pentru 20-22 minute la 150 grade, program cu ventilatie.
- Blatul trebuie sa fie usor auriu.
Procedeaza la fel cu a doua foaie.
Scoti hartia de copt cand sunt reci, rasturnandu-le si apoi desprinzand usor.
- Poti pregati si un singur blat din toate ingredientele, intr-o tava de 25×35 cm. Caz in care prajitura va fi foaie de napolitana/ crema/blat/crema/foaie.
Crema
Amesteci galbenusurile cu zaharul si pui bolul pe baie de abur.
Mixezi cateva minute, pana cand compozitia e voluminoasa, pufoasa si zaharul diluat.
Lasi la racit.
Untul il mixezi spuma, cu putina sare, apoi adaugi, lingura cu lingura, crema de galbenusuri, mixand continuu. Daca untul e bun, sub nicio forma crema nu se va taia.
Asamblare
Pregatesti un platou sau un suport pe care asezi primul blat si intinzi peste el 3 linguri de crema.
Asezi o foaie de napolitana si presezi usor cu mainile.
- Foaia de napolitana sa fie taiata dinainte la dimensiunea blatului.
Intinzi jumatate din crema ramasa, peste foaia de napolitana, apoi asezi al doilea blat.
Intinzi iar crema si asezi a doua foaie de napolitana.
Pui deasupra ceva greu – o tava/o carte, astfel incat foaia de napolitana sa nu se curbeze.
Lasi prajitura Rumba la loc rece pentru cateva ore, apoi dai la frigider pentru minim o ora si poti portiona.
- Optional, poti trasa cateva fasii de ciocolata topita pe suprafata prajiturii.
Pastrezi la loc rece.
M-a inspirat – Miha
- Foi
- 8 albusuri
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- o lingurita praf de copt
- 8 linguri nuca macinata
- 100 g rahat multicolor
- 80 g stafide
- un varf cutit sare
- Crema
- 300 g unt
- 175 g zahar
- 6 galbenusuri (puteti pune toate cele 8, eu doar 6 am pus)
- un varf cutit sare
- In plus - 2 foi de napoilitana
1
Buna ziua ! La crema ati omis untul si modul de incorporare in crema ….dupa cum scrieti , se pune crema ce rezulta doar din ou si zahar pe abur .Iertare de indrazneala !
Buna! Multumesc de atentionare!
Nu cred ca am scris-o asa, vad ca au disparut si ingredientele (acestea sunt scrise mereu si inainte de modul de preparare, la fiecare reteta)
In ultimele zile am primit multe mailuri cu erori de functionare ale siteului si probabil au dat multe peste cap.
Voi intra maine peste reteta sa refac textul.
Multumesc mult!