Am vazut prajitura Tosca de zeci de ori sau poate de sute :)) , dar am mancat o singura data, iar de testat n-o testasem deloc in bucataria mea.
In acest week-end i-a venit randul si uite cum mi se da peste cap – top cele mai bune prajituri :)).
Foarte, foarte buna! Blat aerat cu mac si cocos, crema de vanilie, cafea si ciocolata, o combinatie perfecta!
Cum nu agreez deloc cremele-budinca, am modificat putin consistenta cremei inlocuind mai bine de jumatate din cantitatea de unt, cu frisca.
“Ingrediente prajitura Tosca “
Blat (tava de 28/32cm)
- 8 albusuri
- un praf de sare
- o cana zahar
- 5 linguri faina
- 100 gr mac
- 3 linguri nuca de cocos rasa
- o lingurita praf de copt
- zeama de la 1/2 de lamaie
Crema
- 8 galbenusuri
- o cana zahar
- 300 ml lapte
- 2 linguri amidon
- 3 linguri faina
- 100 gr unt
- 150 ml frisca
- 2 plicuri zahar vanilat
- o lingurita coaja rasa portocale
Glazura
- 200 gr ciocolata cu lapte
- 50 ml frisca lichida
- 50 gr unt
In plus
- 2 pachete biscuiti Petite Beure
- 150 ml cafea preparata
Mod de preparare Prajitura Tosca
Blat
- Mixeaza spuma albusurile impreuna cu un praf de sare.
- Adauga treptat zaharul mixand in continuare pana la diluarea completa.
- Peste albusurile spuma cerne faina.
- Adauga praful de copt si zeama de lamaie, apoi macul si nuca de cocos.
- Omogenizeaza compozitia amestecand usor, usor, de jos in sus .
- Toarna totul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza si introdu tava in cuptorul preincalzit.
- Coace la foc mic pana ce blatul capata o nuanta aurie.
- Lasa-l la racit.
Crema
- Pune intr-un vas cu fund dublu galbenusurile impreuna cu zaharul si bate-le bine.
- Adauga faina si amidonul, apoi, treptat treptat laptele rece amestecand sa nu faca cocoloase.
- Pune vasul pe foc si fierbe la foc mic amestecand incontinuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci.
- Raceste amestecul si adauga untul pe care in prealabil l-ai batut spuma.
- Mixeaza frisca si incorporeaz-o amestecand usor, usor in crema, impreuna cu zaharul vanilat si coaja de portocala.
- Intinde crema peste blatul rece si niveleaza.
Trece biscuitii prin cafeaua calduta, rapid, sa nu se inmoaie prea tare si sa se rupa, si aseaza-i peste crema.
Prepara glazura punand toate ingredientele intr-un ibric si topindu-le la foc mic.
Toarna glazura peste biscuiti, niveleaza si da prajitura la rece pentru cateva ore.
Portioneaza prajitura Tosca cu un cutit zimtat.
De foarte mult timp spun ca o sa pregatesc si eu acesta prajitura ca pare a fi asa delicioasa. Bravo!
Oho, Rocs, de cand ziceam si eu :)).
Pup. >:d<
Mmmm,ce buna este si ce mult timp a trecut de cand nu am mai facut-o,bine ca mi-ai adus aminte
Multumesc mult, doamna draga! >:d<
Ce bine am nimerit, asa ceva nu se refuza. Pup!
Si eu, dragii mei!
Cate bunatati vad eu la voi!
Multe arome, sigur e o incantare pt. papilele mele gustative.
Trebuie incercata dar lista e asa lunga si parca nu mai scade… :))
Daca ai vedea si lista mea de asteptare…:))
Multumesc frumos! Da, e foarte buna! >:d<
Gaby , este una dintre preferatele mele , vin sau sa-mi fac ? :)) 🙂
Mai am un colt, deci pó sa vii. Dar ca sa te saturi, poti si sa-ti faci :)))))
Sar’na 🙂
Ce prajitura bunuta ai facut,Gabyto. Tare mult imi place prajitura asta! :-*
Si noua ne-a placut. Culmea! – foarte mult si lu’ Cezar :))
era pe vremuri o Tosca prin cofetarii dar nu imi mai amintesc cu ce era, nu-mi amintesc sa fi fost cu mac, cred ca era alta reteta. nici dupa amandina de cofetarie nu ma omoram si nu m-am oprit sa citesc nici vreo reteta de Tosca dar tu imi iei mintile cu pozele si stii sa convingi prin explicatii 🙂 .
Pana acum, la care am mers pe mana ta a fost bine 😉
Am o surpriza zilele urmatoare, dar e cu o mica poveste 😛 . era sa nu vreau sa postez ca nu am pozat nimic. pe la 10 dimineata, mi-am adus aminte sa ma oftic. produsul plecase de acasa, mai aveam un rest si am pus-o pe fiica-mea sa pozeze cu telefonul, ca le dusese la scoala dar nu mai era decat tot un rest :)) … eee … e mai “misto” asa, neprogramat 🙂
O matuse de-a mea a facut reteta asta de ziua sotlui ei este foarte delicioasa am mancat 4 bucati.
Macul trebuie sa fie macinat?
Amazing recipe Gaby! Looks delicious! What restaurant have you had the best prajitura tosca? Remember to add it to your Besty List! https://retetepapabun.ro/
Si eu am facut prajitura asta,tare i-a placut baiatului meu.
Toti din familia mea o indragesc >:d<
Mi-a iesit perfect, si este delicioasa!!!
Ma bucur mult, Alexandra! Sa va fie de bine!
Si noua ne-a placut mult, la toti din casa.
Sarbatori frumoase!
AM FACUT ACEASTA PRAJITURA ACUM DE CRACIUN ,II FOARTE GUSTOASA SE SIMTE AROMA DE PORTOCALA SI II USOR DE FACUT.MULTUMESC PENTRU RETETA.