Profiterol eclere- choux a la creme - Rețete Papa Bun

mnb

Profiterol

57Vizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Am spus si o repet la nesfarsit – e desertul meu preferat! Ca-i in forma de ecler, choux sau profiterol, l-as manca oricand! Imi place enorm! Dar facut acasa 🙂

Sa va dau un pont pe care l-am gasit si eu pe net :), la Robert 

De ani buni fac eclere, nici nu mai stiu de cati, da-n ultima vreme mai dadeam rateuri la copt. Desi respectam aceeasi reteta, se lasau, nu cresteau cum trebuie etc

Si ma enervam rau :)) ca nu stiam cauza. Ba dadeam vina pe faina, ba pe cuptor, ba pe ulei, mai rar pe mine :)) Nici nu mai zic ca si eu, la fel ca multi alti bloggeri culinari, eram cu formulele alea magice – nu stiu cat timp la 200 grade, nu stiu cat la 180 grade, ba mutate sus/jos bla bla vorbarie….

Se coc TOT TIMPUL CAT SUNT IN CUPTOR la 175 grade, program normal. Fara nicio alta modificare, grija, mutare sau contorizare.

Testat de 3 ori si ies asa cum le vedeti in imagini 🙂

profiterol

Ingrediente profiterol

  • 200 ml apa
  • 130 ml ulei
  • 120 g faina
  • putina sare
  • 4-5 oua (eu am pus 4)

Crema

  • 500 ml frisca Pilos (e neindulcita, de la Lidl, la cutiute de 200 ml) – sau alta frisca care stiti voi ca are gust bun si se mixeaza bine
  • 3 galbenusuri
  • 20 ml lapte
  • 2+4 linguri zahar
  • o lingurita coaja rasa portocala
  • o lingurita zeama lamaie
  • o lingurita si jumatate gelatina granule

Daca nu vrei sa faci crema, poti pur si simplu sa mixezi 600 ml din frisca ta preferata, indulcind-o dupa gust, in care pui coaja rasa, vanilia si zeama de lamaie

Glazura

  • 150 g ciocolata cu lapte (cu 50% cacao)
  • 50 g unt
  • aprox 40 ml apa

profiterol

Mod de preparare profiterol

Primul pas – pune bolul pentru frisca, paletele mixerului si smantana pentru frisca la rece. Tine-le acolo pana cand le vine randul.

Intr-un vas pune apa, uleiul si sarea si pune vasul la foc.

Cand a dat in clocot, opreste focul, pune toata faina (nu treptat, toata in acelasi timp) si amesteca energic cu un tel para. Mai amesteca la foc mic pentru 1-2 minute, sa mai iasa aburul din aluat.

Opreste focul.

Transfera amestecul intr-un bol inalt si lasa-l sa se racoreasca bine.

Cand a ajuns la temperatura camerei, incepe sa adaugi ouale, mixand dupa fiecare ou. La inceput amestecul va fi nisipos si nelegat, dar pe masura ce adaugi ouale va devenit cremos si fain 😉

Vezi in imagini cum trebuie sa arate aluatul atunci cand e spritat si decizi daca mai este sau nu necesar sa mai adaugi al 5-lea ou.

Pregateste o tava mare, tapeteaz-o cu hartie pentru copt si porneste cuptorul la 175 grade, program normal.

Pune din aluat intr-un pos cu dui fara model.

Spriteaza in tava gramajoare aproximativ egale de aluat, cu diametrul de 3-4 cm. Lasa loc intre ele, cresc mult la copt. Aluatul ramas pastreaza-l in pos, pentru tura a doua de copt.

Cand cuptorul e foarte bine incins introdu tava si coace cosuletele de profiterol pentru 40-50 minute.

Nu deschizi, nu muti, nu schimbi temperatura. Cosuletele trebuie sa fie usor rumene, uscate si frumos crescute.

Scoti tava de la cuptor si cu ajutorul unui bat de frigarui dai 2-3 gaurele mici pe fundul fiecarui cosulet, sa iasa aburul. Lasi la racit.

Cand sunt complet reci te folosesti de varful unui dui si dai gaurele laterale in fiecare cosulet. Poti si sa tai usor 2 cm cu varful unui cutit, cat sa incapa varful unui dui cu care sa le poti umple.

Pregateste crema.

Pune gelatina la hidratat in 40 ml apa, pentru 10 minute.

Amesteca galbenusurile cu laptele si zaharul (2 linguri) si pune-le intr-un vas cu fund dublu, la foc mic, sau pe baie de abur si amesteca energic pana zaharul e topit si amestecul spumos. Cred ca undeva la 5-6 minute. Nu te opri din amestecat ca se afuma!

Opreste focul, adauga gelatina in amestecul cald/fierbinte si omogenizeaza pana se topeste. Adauga coaja rasa si vanilia.

Cat timp amestecul se raceste, scoate de la frigider ce am scris mai sus, toarna frisca in bol, pune si cele 4 linguri de zahar si mixeaza. Intai usor, la treapta mica, apoi mareste viteza, adauga zeama de lamaie si mixeaza pana cand frisca devine aproape ferma. N-o mixa complet pentru ca acum e momentul sa adaugi amestecul racit cu gelatina, in 2-3 etape si sa mixezi pana cand crema e gata.

Daca nu e foarte ferma las-o 15-20 minute la frigider, apoi pune in pos.

Introdu varful duiului usor in cosulet, prin deschizatura formata si spriteaza crema in interior.

Aseaza bucatile de profiterol in tava si da-le la rece.

Pregateste glazura.

Pune intr-un vas larg ingredientele si pune vasul pe foc, la foc mic.

Amesteca continuu pana cand glazura e omogena, fluida. Nu e absolut nicio problema daca e grosuta si mai pui, putin cate putin, apa, pana cand ajungi la consistenta dorita. Ai grija totusi sa nu o faci prea subtire, ai nevoie sa se intareasca peste prajituri.

Las-o sa se racoreasca apoi ia fiecare prajitura si trece-o cu partea superioara prin ciocolata, apoi pune-o pe un gratar.

Cand termini da la rece pentru cateva ore – desi poti servi si pe loc, asa ca mine :)))

Sa-ti fie de folos, sa ai spor si sa-ti iasa totul perfect!

profiterol-4

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns