Am mai facut pateu de casa in trecut, insa era mai sec, mai inecacios si nu-mi dadea niciun impuls sa repet reteta. Pe asta mi-a trecut prin minte sa-l fac, pentru ca aveam in frigider ficatei de pui dezghetati si piept de pui. Stiind ca nu vreau sa fac nimic cu ele in acel moment, mi-a trecut prin gand sa fac ceva tartinabil. Am citit multe retete, am adunat idei din toate si a iesit asta. Am vrut parerea Monei, asa ca m-am apucat de scris reteta abia dupa ce mi-a zis:
Monica: Foarte bun pateul!
Monica: Cel mai bun de pana acum!
Ingrediente Reteta de pateu de casa
- 500 g ficatei de pui
- 350 g piept de pui tocat (merge foarte bine si cu carne de pe pulpe, tocata)
- o ceapa mare alba
- o ceapa rosie
- 3 catei de usturoi
- 130 g unt (plus vreo 50-60 g pentru pus deasupra)
- 250 ml smantana cu 25% grasime
- o lingurita boia de ardei
- putin cimbru uscat (cat am luat cu 2 degete)
- sare dupa gust
- o lingura zahar brun
Preparare Reteta de pateu de casa
Intr-un ceaun de tuci am pus ceapa taiata juliene si cateii de usturoi, impreuna cu 50 g unt si putina sare. Am amestecat usor pana cand untul s-a topit. Am lasat la calit, amestecand mereu, pentru 5-7 minute, pana cand ceapa s-a inmuiat bine.
Am pus apoi pieptul de pui tocat si am amestecat usor. Am mai lasat impreuna pe foc, amestecand usor, pentru 5 minute. Am pus apoi restul de unt, ficateii (curatati), smantana si am amestecat usor. Am dat focul la mic spre mediu si am fiert totul pentru 30 minute, acoperit cu capac. Verificati ca atat carnea cat si ficateii sa fie bine patrunse.
Spre final am adaugat zaharul brun, boiaua, cimbrul si am potrivit cu grija gustul de sare.
Am lasat sa se racoreasca 3 minute, apoi am transferat totul intr-un blender si am mixat pana cand am obtinut o pasta fina, omogena.
Am transferat in borcanase si am lasat la racit.
Cand s-a racit bine, am pus deasupra peste fiecare un strat subtire de unt topit, apoi am infiletat si am dat borcanele la frigider.
Ne vedem si pe facebook – Retete papa bun