Cand am terminat de facut tava asta cu rulouri cu branza, ma gandeam sa mai dau cuiva… unui vecin, da’ ma credeti ca au ramas doar 3 dupa ce am stat toti la masa?
Sunt asa de pufoase si bune! Iar c-o cana cu lapte alaturi, se duc…unu, unu si-nca unu :)))
Fiica-mea, fanul meu no1 si haioasa casei:
-Da’ cat sunt de bune si ce chic arata!
:)))
Da, au fost si bune si-s si tare chic 😉 Sa le-ncercati si voi :). Merg cu lapte, cu iaurt, merg la pachet, la mic dejun sau cum vreti voi 🙂
Ingrediente
Pentru aluat
- 500-550 g faina alba (mie imi place faina Raftul bunicii, varianta cu banda albastra)
- 25 g drojdie proaspata+o lingurita zahar
- 3 linguri zahar
- 1/2 lingurita sare
- 2 galbenusuri
- 50 g unt
- 30 ml ulei de masline
- 250 ml lapte
Pentru umplutura
- 200 g branza de vaci
- 200 g telemea sarata
- 2 linguri zahar
- un ou
- un albus
- o lingura gris
un ou pentru uns la final
Mod de preparare rulouri cu branza
Intr-un bol freaca drojdia cu o lingurita de zahar pana cand se lichefiaza.
Adauga 2 linguri faina si apa calduta pana cand ai o pasta moale.
Lasa la crescut timp de 10-15 minute. Amestecul isi va dubla volumul (daca drojdia e buna 😉 )
Pregateste un bol mare si pune faina, galbenusurile, zaharul si sarea.
Incalzeste usor laptele si pune in el untul.
Cand a crescut amestecul cu drojdie pune-l peste aluat, adauga si laptele caldut cu unt si incepe sa framanti.
Vei framanta timp de 10 minute, adaugand cand si cand din ulei.
In functie de puterea de absorbtie a fainii poate fi necesar sa mai adaugi fie putina faina, fie putin lapte cald. Trebuie sa obtii un aluat nelipicios, bun de modelat, ca o plastelina.
Acopera bolul cu un servet curat si lasa aluatul la crescut pana-si dubleaza volumul.
Amesteca ingredientele pentru umplutura.
Pune branza de vaci, oul, un albus (pui unul dintre albusurile ramase de la aluat) razi telemeaua, pui zaharul si amesteci.
Noua, moldovenilor, ne place amestecul de branza cu gust dulce-sarat, dar voi daca nu agreeati asa, puteti lasa branza fie sarata (va fi sarata de la telemea) fie sa folositi doar branza dulce, pe care o indulciti dupa gust. In acest caz (varianta dulce) puteti adauga si arome – rom, vanilie, stafide etc…
In functie de cat de groasa e compozitia, adaugati gris. Trebuie sa fie o umplutura pastoasa, sa nu curga. Eu am pus o lingura de gris, voi puneti cat cere umplutura.
Cand volumul aluatului s-a dublat, pe masa de lucru infainata intinde o foaie dreptunghiulara groasa de aprox 0,5 cm.
Foaia mea a avut lungimea de aprox 36-40 cm si latimea de 30.
Intinde uniform umplutura, lasand un capat, unde se va incheia rulajul, gol. Branza se va deplasa usor la rulat si va fi in exces daca ungeti foaia complet.
Rulati foaia si apoi taiati rulouri de 2,7-3 cm. Pentru asta va folositi fie de ata de bucatarie, fie de un cutit super bun. Eu am taiat cu cutitul, am unul minunat care taie…orice vrei! E subtire, lung si taie superbine! Il folosesc rar, ca eu fac multe pozne in bucatarie si…mai bine nu :)))
Transferati cu grija rulourile intr-o tava (eu am pus in tava rotunda cu diametrul de 30 cm) in care ati pus hartie pentru copt.
Le finisati cu ou batut si le introduceti in cuptorul preincalzit in prealabil, la 180 grade, pe treapta din mijloc, program incalzire sus–jos sau la 160 grade program cu ventilatie, pana cand se rumenesc asa ca ale mele.
Bineinteles, fiecare isi cunoaste cuptorul si stie la cate grade coace cel mai bine in general placintele 😉