mnb

Sos-Bulion de rosii pentru iarna cu coaja si seminte

4.98KVizualizări
4
(25)

Ce-mi place la reteta de Sos – Bulion de rosii pentru iarna cu coaja si seminte?

In primul rand ca e foarte simpla, nu trebuie sa separi samburi, coaja, nimic, folosesti rosiile exact asa cum sunt, adaugand foarte putine ingrediente in plus.

In al doilea rand nu masori/cantaresti nimic! Cat ai, atata faci!

Apoi faptul ca o poti consuma ca atare, eu beau cate-o sticluta cand imi vine pofta, sau o poti pune in mancaruri – tocanita, sarmale, paste etc.

De data asta am facut putin, din vreun kilogram de rosii strans din gradina, pe care nu voiam sa le las sa se strice, dar in general fac din multe kilograme de rosii si pun in beci, pentru iarna, doar ca niciodata nu am facut poze pana acum.


Ingrediente 

  • rosii
  • ulei de masline
  • sare
  • zahar
  • dafin
  • boabe de piper

Mod de preparare Sos – Bulion de rosii pentru iarna cu coaja si seminte

Spalati rosiile, le uscati si le taiati in patru.

Pregatiti 2 vase – o oala in care veti fierbe (o oala mai inalta, eu folosesc cand am cantitate mica, un vas de tuci), una in care veti cali rosiile (tigaie).

Puneti in tigaie 3 linguri de ulei, incingeti uleiul apoi puneti rosii cat sa acoperiti tot fundul tigaii.

Le caliti usor, doar cat sa se inmoaie si sa se increteasca putin pielita.

Le transferati in vasul inalt.

Procedati la fel cu toate rosiile punand alt ulei de fiecare data si calind rosiile pe rand, in cate transe este necesar.

Puneti vasul in care le-ati transferat la fiert, foc mic. Lasati 5 minute sa fiarba, apoi cu un blender vertical pasati totul! Nu fortati blenderul sa-l ardeti, daca e cazul il lasati sa se raceasca usor si reveniti, mixand amestecul pana cand e fin si omogen.

Adaugati sare dupa gust (asa cum sarati mancarea in mod obosnuit, plus inca putin pentru pastrare), zahar (cate o lingura pentru fiecare kilogram de amestec), boabe de piper si frunze de dafin (nu multe).

Timpul de fierbere al sosului depinde de soiul de rosii pe care-l aveti.

La rosiile carnoase timpul e mai scurt, la cele zemoase timpul creste.

Cand am folosit rosii carnoase am fiert cam 30-35 minute, la cele zemoase mai bine de o ora. Amestecati cand si cand avand grija sa nu se afume. Daca folositi vas de tuci sau vas cu fundul foarte gros, scapati de grija asta.

Compozitia trebuie sa fie grosuta, ca un sos.

O transferati calduta in sticlute sau borcane sterilizate, puneti capacele si dati in cuptorul preincalzit, la 100-120 grade pentru 20-25 minute. Lasati sa se raceasca in cuptor sau sub o patura groasa.

NOTA

Cand fac mai multe portii ma joc uneori cu condimentele, adaugand in sos putina boia sau cimbru, scortisoara, busuioc, in functie de propriile gusturi.

Datorita faptului ca se face usor, eu recomand sa se pregateasca sosul/bulionul in cantitati mai mici, de mai multe ori (din cate 2-3 kg rosii portia) decat sa fierbeti in oale mari.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4 / 5. Vote count: 25

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Lasă un răspuns

14 − 9 =