Bune tartele cu fructe, excelenta tarta cu mure! Daca mi-as intreba copiii cate felii au mancat (am facut doua) n-ar sti, le-au pierdut numarul :)) Da’ ziceti si voi, cum sa te abtii de la combinatia asa reusita de aluat fraged cu unt cu umplutura de fructe aromata, cu mure stranse din curte? Pentru astea multumesc prietenilor mei <3
Ingrediente
Pentru aluatul de tarta
- 250 g faina
- 125 g unt cu 82% grasime
- un varf de lingurita sare
- un galbenus de ou
- apa rece
Pentru umplutura
- 2 linguri de zahar pentru caramelizat
- 2-3 linguri de zahar pentru fructe (sau dupa gust)
- 600 g mure
- 40-50 g unt
- 1 lingura si 1/2 amidon alimentar de porumb (nu amoniac!)
un plic zahar vanilinat
Mod de preparare tarta cu mure
Pregateste crusta (reteta luata de la Jamila; nu e prima oara cand o fac, excelenta de fiecare data!)
Intr-un vas pune faina, sarea si untul taiat cubulete, de la frigider. Cu degetele amesteca perseverent :)) pana cand amestecul devine asemanator nisipului ud.
Adauga galbenusul si vreo 20 ml apa rece. Incepe sa framanti pana cand obtii un aluat legat. Daca mai este cazul (in functie de puterea de absorbtie a fainii) mai poti adauga putina apa rece. Cand aluatul e neted si bun de intins, il aduni intr-o bila, o acoperi cu folie alimentara si o dai la rece pentru 30 de minute.
Intre timp pregatesti umplutura de tarta cu mure
Caramelizezi cele 2 linguri de zahar intr-un vas cu fund dublu. Adaugi untul si omogenizezi. Pui murele, zaharul (dupa gust) si fierbi amestecul aproximativ 5 minute. Iei din zeama fructelor 100 ml si amesteci cu amidonul. Adaugi totul in vas, amesteci si lasi pana cand se ingroasa. Amestecul va deveni ca o budinca. Opresti focul si adaugi zaharul vanilinat.
Scoti aluatul de tarta cu mure de la rece si pregatesti o forma de tarta. Intinzi cu grija aluatul cu sucitorul, intr-o foaie rotunda. O pui in forma de tarta si tai marginile. Le pastrezi pentru facut diverse forme peste tarta.
Dai tava cu aluat pentru 30 minute la frigider. Preincalzesti cuptorul la 180 grade. Peste aluatul din tarta pui hartie de copt si boabe crude (naut, fasole, orez) pentru a nu se ridica fundul tartei la copt). Introduci tava pe treapta 2 si coci crusta pentru 20 minute. O scoti din cuptor, torni umplutura, nivelezi si faci si aluatul ramas forme si pui deasupra.
Introduci tava din nou la cuptor, pentru inca 20 de minute.
Feliezi tarta dupa ce s-a racit (eventual o dai dupa si la rece). Noi oricum nu avem rabdare..:)))
Merge EXCELENT c-o cupa de inghetata deasupra!
Dupa aproximativ aceeasi reteta am facut si cu zmeura si cu afine.
- Pentru aluatul de tarta
- 250 g faina
- 125 g unt cu 82% grasime
- un varf de lingurita sare
- un galbenus de ou
- apa rece
- Pentru umplutura
- 2 linguri de zahar pentru caramelizat
- 2-3 linguri de zahar pentru fructe (sau dupa gust)
- 600 g mure
- 40-50 g unt
- 1 lingura si ½ amidon alimentar de porumb (nu amoniac!)
- un plic zahar vanilinat
Ma gasesti si pe facebook – Retete papa bun