Un desert delicat, dulce, cu ciocolata si nuca, care are diverse denumiri Tobite – Butoiase – Saraberne – Sarah Bernard. Reteta originala nu stiu care e, oricum nu a mea :)), pentru ca am adaptat reteta pe gustul meu.
Am mancat odata si nu mi-a placut ca era prea multa crema de unt dupa gustul meu, asa c-am adaptat reteta cu o crema de ciocolata care-mi place mie. Dimensiunea prajiturilor depinde de preferintele voastre. Daca le vreti mai inalte, sa fie exact cat o imbucatura, pregatiti bezele cu nuca cu diametrul de 2-3 cm, daca le vreti mai mari, faceti bezelele de 3-4 cm. Mie nu mi s-au parut deloc greu de facut si nici foarte multe ingrediente nu necesita.
Tobite – Butoiase – Saraberne – Sarah Bernard
Pentru bezelele cu nuca
- 4 albusuri
- o lingura zeama lamaie
- putina sare
- 280 g zahar pudra – alegeti zahar pudra din comert, contine si putin amidon
- 100 g nuca macinata
Am incercat si o alta varianta (2) pentru bezele, dupa reteta Laurei Laurentiu si mi-au iesit pefect! Mi-au placut mai mult decat prima oara
- 4 albusuri
- 200 g zahar pudra
- putina sare
- 120 g nuca macinata (usor prajita in prealabil, foarte putin)
- o lingura otet
Crema
- 200 g ciocolata cu aprox 50% cacao
- 200 ml frisca Pilos
- o lingura unt
- 150 g mascarpone
Glazura
- 100 g ciocolata cu lapte/pepite de ciocolata
- 2 linguri ulei
- apa – doar daca e necesar
In plus – nuca macinata – 150-200 g
Mod de preparare Tobite – Butoiase – Saraberne – Sarah Bernard
- Intr-un bol curat si uscat puneti albusurile si putina sare.
- Bagati mixerul si faceti albusurile spuma.
- Adaugati zeama de lamaie si, treptat, zaharul, mixand continuu la viteza maxima.
- Va opriti dupa 10-15 minute, cand amestecul e ferm, tare, se tine de paletele mixerului.
- Puneti nuca si o incorporati amestecand usor, de jos in sus.
- Puneti din amestec intr-un pos caruia i-ati atasat un dui cu varf rotund.
- Spritati din amestec bezele in tava tapetata cu hartie pentru copt.
- Coaceti la 150 grade (sau la 130 grade cu ventilatie) pana cand bezelele incep sa se rumeneasca usor – undeva la 30 minute.
- Nu le desprindeti decat dupa ce s-au racit complet!
Am mentionat la ingrediente alta varianta (2) pentru bezele.
Diferenta fata de modul de preparare prezent in text a fost faptul ca inainte de adaugarea zaharului am pus otetul.
Am copt ambele tavi in acelasi timp, pe treapta 2 si pe treapta 4, la 145 grade cu ventilatie, pentru 40 minute. Pregatiti crema pentru Tobite – Butoiase – Saraberne – Sarah Bernard
Punem intr-un vas frisca si o aducem la punctul de fierbere. Oprim focul, adaugam ciocolata tocata bucatele si lasam 2-3 minute, apoi amestecam energic cu un tel mic, pana la omogenizare, iar intre timp adaugam si untul.
Lasam sa se racoreasca, apoi dam la frigider pentru cateva ore sau peste noapte.
De la rece o scoatem si-o mixam pentru 30 secunde, apoi adaugam mascarpone, mixam usor la inceput, apoi energic, pana cand crema devine ferma – Atentie la mixat, sa va opriti la timp, sa nu transformati crema in unt sau s-o taiati!
Asamblare Tobite – Butoiase – Saraberne – Sarah Bernard
Pregatiti bezelele, crema si o farfurie cu nuca macinata.
Asezati jumatate din cantitatea de bezele, cu varful in sus si spritati pe fiecare din crema, apoi puneti peste ele bezelele ramase, cu varful in jos. Presati usor.
Luati fiecare prajitura si, cu varful unui cutit puneti pe laterale crema, niveland.
Tavaliti partea cu crema prin nuca macinata, apoi le asezati frumos pe un platou si va ocupati de glazurat.
Intr-un vas topiti la bain-marine ingredientele pentru glazura, apoi luati cate o lingurita si puneti pe fiecare prajitura.
Dati la rece pana cand se intareste glazura.
Le pastrati la rece, le serviti cu moderatie <3
- Pentru bezelele cu nuca
- 4 albusuri
- o lingura zeama lamaie
- putina sare
- 280 g zahar pudra - alegeti zahar pudra din comert, contine si putin amidon
- 100 g nuca macinata
- Crema
- 200 g ciocolata cu aprox 50% cacao
- 200 ml frisca Pilos
- o lingura unt
- 150 g mascarpone
- Glazura
- 100 g ciocolata cu lapte/pepite de ciocolata
- 2 linguri ulei
- apa - doar daca e necesar
- In plus - nuca macinata - 150-200 g
Pe facebook ma gasesti aici – Retete Papa Bun
Buna
Bezelele mele au iesit fara fund,s-a lipit de hartie,sau au fundul fragil.Am gresit cu ceva?
In timpul care scriu nu sunt montate dar gasesc eu o cale
Buna!
Livia, bezelele de fel sunt un desert mai „pretentios”, sa zic asa. Nu intotdeauna ies ok. Eu reteta am scris-o exact cum am facut-o, ba mai mult am mai pus o varianta, a Laurei Laurentiu, care mi-a iesit si mai bine si teroretic ar fi trebuit sa iasa asa cum au iesit ale mele. Dar sunt sigura ca daca le veti lasa sa se raceasca bine si le veti desprinde usor, cu o spatula subtire, veti reusi in final sa le montati si sa iasa la fel de frumos! <3