De cand ma stiu am iubit reteta de amandine. Este in topul preferintelor mele pentru prajituri de casa inca de cand am preparat-o pentru prima oara.
O reteta simpla, dulce, din care o felie este suficienta sa astampere pofta de dulce.
Combinatia cu afine n-a facut decat s-o faca si mai buna, gustul acrisor al afinelor completandu-se perfect cu crema dulce a amandinei.
Eu am imbracat tortul tot in crema, dar voi, daca nu agreati atat de multa crema, puteti sa faceti pentru decor o glazura de ciocolata sau sa imbracati tortul in frisca.
ingrediente Tort Amandina
Blat
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 7 linguri faina
- un plic praf de copt
- un vf cutit sare
- doua linguri cacao neagra
- 4 linguri ulei
- 4 linguri apa
Crema
- 450 gr unt (daca imbracati totul in crema; daca faceti glazura preparati crema doar din 300 gr unt)
- 4 galbenusuri
- 5 linguri cacao neagra
- o esenta de rom
- 250 gr zahar
Sirop
- 400 ml apa
- 5 linguri zahar
- 2 plicuri capuccino
- o esenta rom
In plus
- Afine
- fulgi de ciocolata
Mod de preparare Tort Amandina
Blat
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Mixeaza albusurile spuma cu sarea apoi adauga treptat zaharul. Mixeaza pana la diluarea completa a zaharului.
- Freaca galbenusurile cu uleiul si apa. Adauga-le peste albusuri.
- Adauga si faina cernuta cu cacaua si praful de copt si apoi omogenizeaza usor amestecand de jos in sus.
- Toarna compozitia intr-o forma de tort de 22 cm, tapetata, niveleaza si da tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 30-35 minute (fa testul cu scobitoarea.
Sirop.
- Fierbe la foc mic ingredientele (in afara de esenta) pentru 4-5 minute. Esenta adaug-o dupa ce ai oprit focul.
Crema.
- Mixeaza spuma untul impreuna cu zaharul (foloseste un tip de unt de calitate, fara apa)
- Galbenusurile bate-le usor cu o furculita, pe baie de abur, 3-4 minute.
- Reci, adauga-le peste unt.
- Adauga si cacaua, esenta, amesteca usor apoi porneste mixarea si mixeaza pana obtii o crema pufoasa, omogena.
Asamblare
- Taie blatul in trei, pe orizontala.
- Aseaza prima felie de blat, insiropeaza cu o treime din sirop, intinde 3 -4 linguri crema.
- Pune deasupra afine (cat de multe doresti) si apasa-le usor cu mana.
- Aseaza a doua felie de blat, insiropeaza.
- Intinde 3-4 linguri de crema, pune afine apoi a treia felie de blat.
- Insiropeaza.
- Imbraca tortul in crema, afine si fulgi de ciocolata si da-l la rece.
Nota.
Fiind un tort cu multa crema de unt e recomandat sa fie lasat la temperatura camerei cu 30 minute inainte de servire.
Arata perfect tortul tau, ca toate torturile facute de tine, Te pup
Torturile tale arata senzational. Pur si simplu inghit in sec cand ma uit la felia din ultima poza.
Tulai Doamne ca am apa in gura 😀
asta e superb si foarte bun,nu ma indoiesc, am sa-l incerc si eu ,nu am facut pana acum tort amandina 🙂
in sfarsit un loc unde ti se aduce ce vrei
in sfarsit un loc unde ti se aduce ce vrei http://www.em80.org