Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat
10KVizualizări
4.2
(5)
Prima mea reteta din an, dragostea mea, desertul! 😀 Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat.
Un tort fix pe sufletul meu, care are la baza reteta unui tort care-a cucerit pe toata lumea, adaptata de fiecare data altfel – cu cafea, cu ciocolata alba sau (in cazul de fata) cu crema cu lapte condensat caramelizat.
De fiecare data la fel de bun! Cremos, insiropat, aromat, exact ceea ce-mi place mie :).
Revenind la noul inceput, va doresc un an binecuvantat, cu empatie, intelepciune, sanatate, credinta si rabdare!
La multi ani!
Ingrediente Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat
Pentru blat (cu diametrul de 24 cm)
9 oua
9 linguri de zahar
9 linguri faina alba cernuta
3 linguri cacao neagra
5 linguri ulei
4 linguri apa
10 g praf de copt
un varf cutit sare
Pentru crema de ciocolata
500 g ciocolata cu lapte Milka
750 g mascarpone
200 ml smantana pentru frisca LaDorna
2 galbenusuri ou
2 linguri cacao neagra
2 linguri zahar
40 ml Amaretto
Pentru crema cu lapte condensat caramelizat
Mentionez ca este o crema GROZAVA! Foarte usor de facut, extrem de buna. Puteti dubla cantitatea de ingrediente si sa folositi crema pentru a umple un tort cu diametrul de 20 cm sau foi de pandispan 😉
Mod de preparare Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat
Blat
Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana ce cristalele sunt diluate.
Amesteca galbenusurile cu uleiul si apa, apoi pune-le peste albusuri.
Adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si amesteca totul cu o lingura, de jos in sus, pana la omogenizare.
Tapeteaza o forma rotunda cu hartie pentru copt, (decupeaza hartie de copt cu latimea mai mare decat inaltimea formei de copt deoarece blatul va creste foarte inalt; daca nu ai forma inalta poti imparti compozitia in doua parti egale si coci doua blaturi pe care le vei taia mai apoi in cate doua felii) toarna compozitia si niveleaza.
Coace blatul la foc mic, pentru aprox 35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Cand s-a racit (e bine sa-l lasi cat mai mult, eu l-am facut cu o zi inainte) il tai in patru felii egale.
Crema cu ciocolata
Pune intr-un vas smantana si ciocolata rupta bucatele.
Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare, apoi adauga galbenusurile, zaharul, Amaretto si cacaua. Mai amesteca un minut si opreste focul.
Lasa sa se raceasca apoi adauga mascarpone si mixeaza bine.
Da crema la frigider pentru cel putin 4 ore.
Crema cu lapte condensat caramelizat
Pune intr-un bol mascarpone si Laptele condensat caramelizat. Mixeaza timp de 2 minute apoi toarna si frisca si mixeaza in continuare pana ce crema devine ferma si aerata.
Sirop
Caramelizeaza zaharul pana ce capata culoarea chihlimbarului apoi stinge cu apa. Lasa la fiert 3-4 minute.
Opreste focul, adauga Amaretto si esenta de cafea.
Asamblare
Taie in blatul in 4 felii egale/sau in cate 2 felii daca ai copt doua blaturi.
Indiropeaza prima felie de blat si intinde 1/4 din crema de ciocolata. Aseaza a doua felie, insiropeaza si intinde crema cu lapte condensat (eu nu am pus-o pe toata, mi s-a parut cam multa/ puteti folosi restul la ornat).
Aseaza a treia felie de blat, insiropeaza si intinde inca 1/4 crema de ciocolata.
Aseaza ultima felie de blat si insiropeaza.
Cu crema ramasa imbraca tortul si orneaza-l dupa preferinte, glazura este optionala, dar daca alegi sa-l ornezi ca mine obtii glazura prin amestecarea ingredientelor intr-un bol pe baie de abur.
Tortul imbracat in crema il tii jumatate de ora la rece apoi torni deasupra, in mijloc, glazura usor calduta. Inclini platoul cu tortul in toate partile sa se prelinga glazura.
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
14 comentarii
Buna! Imi lasa gura apa! Eu, de fel, mananc ciocolata amaruie. Ma gandeam ca poate cu Milka cu lapte o fi prea dulce? Nu imi pot imagina combinatia de gusturi. Merge facut si cu o ciocolata cu 55% cacao?
150 ml frisca lichida indulcita – o marca anume? Sau tot LaDorna doar ca i-ai pus zahar pudra?
Multumesc!
Buna, Cristina!
Cu siguranta merge si cu amaruie. Tot Milka as alege eu, sau Nestle.
Aia indulcita recomand ceva gen Megle, Pilos. Nu cred ca leaga suficient o smantana pentru frisca.
Daca-l faci, sa-mi zici cum ti-a iesit.
Te pup. Zi frumoasa!
Buna ziua am facut si eu acest tort insa acum crema de ciocolata este la frigider inca nu l-am asamblat ar trebui mentionat ingredientele pentru crema trebuie sa fie la temperatura camerei, mascarpone si smantana pentru frisca pentru ca mie mi s-a taiat aceasta crema am incalzit-o la bain marin si am reparat-o acum este la frigider sa vedem daca va mai fi buna de intins pe blat! Multumesc
Mari, buna!
Eu le-am scos direct din frigider si nu s-au taiat.
Cu atat mai mult frisca…se pune rece.
Cand o repari se transforma in unt, din pacate..:(
Buna!
Eu nu il fierb, asa il cumpar, gata caramelizat.Il gasesti pe AnytaCooking sau pe internet la alte magazine de profil.
Daca totusi vrei sa il faci tu si ai lapte condensat indulcit, uite aici cum il fac https://retetepapabun.ro/crema-de-lapte-condensat-dulce-de-leche/
Am și eu o curiozitate,după 4 ore de stat la rece crema de ciocolata a-ți putut să o puneți cu ușurință pe blat?Eu recunosc că a fost mai greu,in rest totul a ieșit foarte bine.
Buna, Gratiela! Abia acum am vazut comentariul. Sincer nu imi amintesc, dar daca as fi intampinat greutati cred ca as fi atentionat, ca s tare sincera :)))
Dar cred ca a fost ok.
Buna! Imi lasa gura apa! Eu, de fel, mananc ciocolata amaruie. Ma gandeam ca poate cu Milka cu lapte o fi prea dulce? Nu imi pot imagina combinatia de gusturi. Merge facut si cu o ciocolata cu 55% cacao?
150 ml frisca lichida indulcita – o marca anume? Sau tot LaDorna doar ca i-ai pus zahar pudra?
Multumesc!
Buna, Cristina!
Cu siguranta merge si cu amaruie. Tot Milka as alege eu, sau Nestle.
Aia indulcita recomand ceva gen Megle, Pilos. Nu cred ca leaga suficient o smantana pentru frisca.
Daca-l faci, sa-mi zici cum ti-a iesit.
Te pup. Zi frumoasa!
si varianta asta e super bun > https://retetepapabun.ro/tort-cu-crema-de-cafea-si-ciocolata/
Dacă folosești frișcă lichidă naturala tine bolul în frigider in care urmează să o bati.macar 30 minute și o să vedeți ce bine sea face frișcă
Multumesc frumos!
An nou cu bucurii!
Eu l-am facut de ziua mea si am primit numai laude…e super bun..ms pt reteta
Sa va fie de bine! Ma bucur mult! La multi ani!
Buna ziua am facut si eu acest tort insa acum crema de ciocolata este la frigider inca nu l-am asamblat ar trebui mentionat ingredientele pentru crema trebuie sa fie la temperatura camerei, mascarpone si smantana pentru frisca pentru ca mie mi s-a taiat aceasta crema am incalzit-o la bain marin si am reparat-o acum este la frigider sa vedem daca va mai fi buna de intins pe blat! Multumesc
Mari, buna!
Eu le-am scos direct din frigider si nu s-au taiat.
Cu atat mai mult frisca…se pune rece.
Cand o repari se transforma in unt, din pacate..:(
Bună!Am făcut și eu tortul cu cremă caramel,este excelent , foarte bun și nu este greu de făcut.Cremele sunt foarte fine.
Buna ziua! As vrea mai multe detalii despre laptele condensat! Procedeul de fierbere mai exact!
Buna!
Eu nu il fierb, asa il cumpar, gata caramelizat.Il gasesti pe AnytaCooking sau pe internet la alte magazine de profil.
Daca totusi vrei sa il faci tu si ai lapte condensat indulcit, uite aici cum il fac
https://retetepapabun.ro/crema-de-lapte-condensat-dulce-de-leche/
Am și eu o curiozitate,după 4 ore de stat la rece crema de ciocolata a-ți putut să o puneți cu ușurință pe blat?Eu recunosc că a fost mai greu,in rest totul a ieșit foarte bine.
Buna, Gratiela! Abia acum am vazut comentariul. Sincer nu imi amintesc, dar daca as fi intampinat greutati cred ca as fi atentionat, ca s tare sincera :)))
Dar cred ca a fost ok.